Animale superbe care au dispărut de pe teritoriul României. Antilopa Saiga, măgarul sălbatic sau bourul

24.11.2021
Animale superbe care au dispărut de pe teritoriul României. Antilopa Saiga, măgarul sălbatic sau bourul

Fauna României s-a schimbat extrem de mult în ultimele secole. Din pricina vânătorii excesive sau a schimbărilor climatice, unele animale au dispărut definitiv din spațiul carpato-danubiano-pontic. Site-ul shtiu.ro îți prezintă câteva animale fantastice care au trăit pe actualul teritoriu al României.

Antilopa Saiga

De departe cea mai fabuloasă absență este cea a antilopei saiga care mai poate fi văzută astăzi doar în Rusia, Kazahstan și Mongolia. Existența acestui animal a fost descrisă de cronicarul Dimitrie Cantemir, cel care numea antilopa „oaie sălbatică”.

„Şi aşa îmi aduc aminte, că la noi sunt trei soiuri de oi, acele de munte, de Soroca şi cele sălbatice (Saiga)”

Se pare că saiga trăia în Câmpia Bărăganului, în steple dobrogene, dar și în Câmpiile din Basarabia și zona Iașului. Antilopa saiga se caracterizează printr-un nas în formă de trompă. Forma nasului este o adaptare, pentru ca mamiferul să poată fugi în iernile reci și să nu inhaleze aerul înghețat. Saiga a dispărut definitiv din spațiul carpato-danubiano-pontic în secolul al XVIII-lea din pricina vânătorii excesive.

Antilopa Saiga

Bourul

Bourul este cunoscut ca fiind strămoșul actualei vaci. Specia a fost cea mai mare dintre bovide și a disparut de pe teritoriul țării din cauza vânatului în exces. Cronicile spun că ultimul exemplar, o femela, a fost ucis de vânători în anul 1627, pe actualul teritoriu al Poloniei, în pădurea Jaktorów.

Bourul era simbolul Principatului Moldovei, acum făcând parte din stema națională a României și din stema de stat a Republicii Moldova.

Bourii erau mult mai mari decât vacile domestice. Înălțimea unei vaci domestice este de 1,4 metri, în timp ce bourii atingeau 1,75 metri. Bourul nu se mai găsește nicăieri în lume.

Bour

Măgarul sălbatic Mongol

Măgarul sălbatic Mongol, cunoscut și sub denumirea de colun, a trăit și în teritoriile țărilor române. Spre exemplu, în cimitirul culturii Hamangia de la Cernavoda, arheologii au descoperit resturile a șase coluni. Colunul a dispărut din pricina perfecționării armelor locuitorilor din aceste teritorii care l-au vânat excesiv. Astăzi, măgarul sălbatic mongol se află în pericol de extincție. În anul 2008 mai traiau aproximativ 4.500 de coluni în rezervatiile din Mongolia și nordul Chinei.

 

Colun

 

Printre alte animale care au mai trăit în Țările Române se numără dinozaurul pitic, dropia de Bărăgan, Foca de Marea Neagră, Leul de peșteră, Zăgaul, sau Elanul.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Curiozități despre Germania. Litera pe care o au doar „nemții”
Curiozități despre Germania. Litera pe care o au doar „nemții”
Curiozități despre Germania. Germania este una dintre cele mai importante țări din lume. De-a lungul istoriei, situat în Europa Centrală este astăzi unul dintre motoarele economice ale... citește tot
Testamentul lui Da Vinci: a vrut ca 60 de cerșetori să-i urmeze sicriul. Pe banii cui a trăit în ultimii ani?
Testamentul lui Da Vinci: a vrut ca 60 de cerșetori să-i urmeze sicriul. Pe banii cui a trăit în ultimii ani?
Leonardo Da Vinci a fost, probabil, una dintre cele mai importante personalități ale umanității. Operele sale îi arată genialitatea, care nu a putut fi descifrată de nimeni în totalitate,... citește tot