Nechifor Lipan, personajul din „Baltagul”, a existat în realitate?

29.07.2019
Nechifor Lipan, personajul din „Baltagul”, a existat în realitate?

Nechifor Lipan, personajul din opera literară „Baltagul”, semnată de Mihail Sadoveanu, este una dintre cele mai cunoscute figuri din literatura română. Se pare că Nechifor Lipan nu este doar un personaj fictiv. Acesta ar fi existat în realitate și Mihail Sadoveanu chiar s-a inspirat dintr-o crimă ce a avut loc acum multă vreme.

Nechifor Lipan a fost ucis în realitate?

„Baltagul” este cu siguranță unul dintre cele mai valoroase romane românești. Narațiunea prezintă călătoria Vitoriei Lipan care își caută soțul, pe oierul Nechifor Lipan. Femeia vrea să afle cum a fost ucis bărbatul ei și plănuiește să-i pedepsească pe cei doi ciobani (Calistrat Bogza și Ilie Cuțui) care l-au omorât cu un baltag și care l-au jefuit pe Nechifor.

Ilie Lipan este un strănepot direct al lui Nechifor și al Vitoriei Lipan și a fost găsit în urmă cu câțiva ani de reporterii Antena 3. „Nu s-au dus să cerșească sau să fure. Au muncit și au trăit bine, sănătos”, vorbea Ilie Lipan despre strămoșii săi la întâlnirea cu jurnaliștii.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Ilie Lipan a povestit cum întâmplarea a făcut să-l cunoască pe unul dintre urmașii lui Calistrat Bogza, cel ce i-a ucis străbunicul. Acesta a rememorat episodul: „Eu aveam 17 ani când am dat mâna cu niște profesori într-o crâșmă. Eu am zis Lipan și el a zis Bogza. ”Cum ai zis?”, l-am întrebat. Tatu-tău l-a omorât pe moșu’ meu. A zis că nu tatăl lui, ci că se trage din acel neam”.

Ilie Lipan, strănepotul lui Nechifor Lipan

E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

Crima descrisă în carte s-a petrecut cu adevărat în urmă cu zeci de ani în Pasul Stânișoara, la începutul anilor 1900. Romanul „Baltagul”, opera lui Mihail Sadoveanu, a fost publicat pentru prima oară în volum în noiembrie 1930 de către Editura Cartea Românească din București.

Ilie Lipan a vrut să le aducă un omagiu „moșilor” lui. Astfel că și-a botezat primii patru urmași din cei doisprezece exact ca în carte: Nechifor, Vitoria, Minodora și Gheorghiță.

Coperta romanului „Baltagul” editat de ASA
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot