Drumul Vitoriei Lipan. Care este adevăratul drum pe care l-a parcurs Vitoria Lipan în Baltagul?

13.12.2021
Drumul Vitoriei Lipan. Care este adevăratul drum pe care l-a parcurs Vitoria Lipan în Baltagul?

Baltagul, de Mihail Sadoveanu, este un roman care a rămas în istoria literaturii românești ca fiind una dintre cele mai bune creații literare. Drumul parcurs de Vitoria Lipan și lupta acesteia de a dovedi că soțul ei a fost ucis cu sânge rece, scoate la lumină povestea satului românesc din acea vreme și firea omului, nesătulă, în fața posibilității de a se îmbogăți peste noapte, indiferent de consecințe.

Puțină lume știe că drumul parcurs de Vitoria Lipan există în realitate. În principal, Mihail Sadoveanu s-a inspirat la realizarea romanului din balada „Miorița”, dar și din alte două povești, culese, pe la începutul secolului al XIX-lea de Vasile Alecsandri, numite „Șalga” și „Dolca”.

Adevăratul drum pe care l-a parcurs Vitoria Lipan în Baltagul

Romanul „Baltagul, ne prezintă satul românesc cu toate obiceiurile și tradițiile sale. Drumul parcurs de Vitoria Lipan pentru a-și găsi soțul ucis, Nechifor Lipan, și aflarea vinovaților, demonstrează cât de grea a fost lupta pentru aflarea adevărului. Traseul pe care a mers personajul din Baltagul există în realitate și poate fi parcurs și în prezent.

Drumul Talienilor sau DJ209B mai este denumit în popor şi drumul Vitoriei Lipan. Acesta este un drum județean care unește comuna Mălini, din județul Suceava, și comuna Borca, din județul Neamț prin Pasul Stânișoara. Șoseaua a fost construită de italieni, care au fost aduși în țară pentru acest proiect de către regele Carol I.

DJ209B se găsește în Munții Stânișoarei. Când a fost construit au fost realizate și 6 cantoane rutiere, câte trei pe fiecare parte a muntelui, din care se mai păstrează doar două în punctele Valea Colibei și Ciungi. În Pasul Stânișoara a fost realizată o cruce mare din piatră, iar însemnele de pe ea au fost inspirate din cele regale.

Drumul a fost realizat în perioada 1902-1904, iar la început a avut un caracter în primul rând militar strategic și în al doilea rând comercial. În porțiunea s-a montană au fost dus lupte grele, după Lovitura de stat din 23 august 1944, când Regele Mihai I a decis demiterea și arestarea prim-ministrului Ion Antonescu.

Șoseaua are o lungime de 55,22 km, dintre care 33,6 km sunt pe teritoriul județului Suceava și 21,62 km pe cel al județului Neamț. Cel mai înalt punct este în Pasul Stânișoara la 1235 m, unde cumpăna apelor separă cele două județe, potrivit Wikipedia.org.

Personajul Nechifor Lipan a existat în realitate

Nechifor Lipan, personajul din opera literară „Baltagul”, semnată de Mihail Sadoveanu, este una dintre cele mai cunoscute figuri din literatura română. Se pare că Nechifor Lipan nu este doar un personaj fictiv. Acesta ar fi existat în realitate și Mihail Sadoveanu chiar s-a inspirat dintr-o crimă ce a avut loc acum multă vreme.

Narațiunea prezintă călătoria Vitoriei Lipan care își caută soțul, pe oierul Nechifor Lipan. Femeia vrea să afle cum a fost ucis bărbatul ei și plănuiește să-i pedepsească pe cei doi ciobani (Calistrat Bogza și Ilie Cuțui) care l-au omorât cu un baltag și care l-au jefuit pe Nechifor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot