„Ion”, personajul din cartea lui Liviu Rebreanu, a existat în realitate?

18.09.2018
„Ion”, personajul din cartea lui Liviu Rebreanu, a existat în realitate?

Unul dintre cele mai cunoscute romane românești este „Ion”, semnat de Liviu Rebreanu. Opera prezintă povestea unui țăran pe nume Ion, cel care, atunci când are de ales între a avea cât mai mult pământ și femeia pe care o iubește, optează pentru prima variantă. Totuși, a existat Ion sau este doar un personaj fictiv?

Ion al Glanetașului a existat?

Conform lui Liviu Rebreanu, ideea de a scrie „Ion” i-a venit autorului în urma unei scene la care a fost martor, în satul Prislop, aproape de Năsăud, locul unde tatăl scriitorului era învățător.

„Ion îşi trage originea dintr-o scenă pe care am văzut-o acum vreo trei decenii. Era o zi de început de primăvară. Pământul jilav, lipicios. Ieşisem cu o puşcă la porumbei sălbateci. Hoinărind pe coastele dimprejurul satului, am zărit un ţăran, îmbrăcat în straie de sărbătoare. El nu mă vedea. Deodată s-a aplecat şi a sărutat pământul. L-a sărutat ca pe o ibovnică. Scena m-a uimit şi mi s-a întipărit în minte, dar fără vreun scop deosebit, ci numai ca o simplă observaţie. Nici măcar nu am fost curios să aflu pentru ce a sărutat omul glia”, povestea scriitorul într-un interviu acordat în anul 1940 în Revista Fundaţiilor Regale.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Se pare că în perioada petrecută în Prislop, Liviu Rebreanu a comunicat destul de mult cu un țăran tânăr, muncitor și sărac pe care-l chema Ion Pop al Glanetaşului. „În Ion am lucrat într-un fel şi până la un punct după modele vii. Astfel, Ion Pop al Glanetaşului, eroul însuşi, a existat aievea şi se numea aproape aşa. Mai mult, el trăieşte şi azi, necăjit şi amărât, copleşit de copii, vreo şapte. Cel ce poartă numele eroului meu a rămas un biet ţăran ca vai de capul lui, pe când cel din roman se ştie câte pozne şi totuşi ce carieră face înainte de a muri asasinat”, avea să mărturisească ulterior scriitorul.

Ion a apărut pentru prima dată pe data de 20 noiembrie 1920. Liviu Rebreanu a povestit că a lucrat 7 ani la roman. Rebreanu a murit pe 1 septembrie 1944, măcinat de boală. Avea doar 59 de ani.

Foto: muzeuldefotografie.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot