Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

30.01.2024
Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

De ani buni, în terminologia conducătorilor auto a intrat sintagma „marcaje rezonatoare”. Acestea sunt folosite de ani buni în țările dezvoltate și au fost implementate și în România relativ recent. Dar, ce sunt marcajele rezonatoare și ce rol au acestea? Cum ar putea reduce acestea numărul accidentelor rutiere din țara noastră?

Ei bine, marcajele rezonatoare sunt denivelări create la nivelul stratului de uzură al carosabilului, cu o grosime de maxim 12 mm, care la interacţiunea cu anvelopele maşinii, crează o vibraţie având un puternic efect rezonator. Rolul lor este acela să avertizeze conducătorii de autovehicule că depăşesc zona carosabilului, marcată şi destinată sensului de deplasare.

De cele mai multe ori, marcajele rezonatoare sunt întâlnite atât pe autostrăzi, cât şi pe drumurile naţionale și europene cu un grad ridicat de circulație.

Benzile rezonatoare se implementează, de regulă, pe extremităţile părţii carosabile sau pe mediană pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule, la ieşirea de pe partea carosabilă sau pentru a diminua cazurile de ieşire a autovehiculelor pe contrasens.

Studiile arată eficiența marcajelor rezonatoare

Implementarea acestor marcaje în țările dezvoltate a dus la reducerea numărului de accidente. De exemplu, în Japonia, o țară unde se circulă ca în Marea Britanie, pe partea stângă, s-a reuşit micşorarea cu circa 50% a numărului de accidente, şi circa 70% a numărului de decese, scrie auto-expert.md.

În alte state, odată cu introducerea acestor marcaje care sunt destul de ieftine, s-au redus ciocnirile și ieșirile de pe partea carosabilă.

Mii de morți în accidente rutiere în România anului 2023

Peste 1.540 de persoane au murit şi alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară, în anul 2023, a informat duminică Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). În anul 2023, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535, scrie hotnews.ro.

Cum arată marcajele rezonatoare?

Mai jos este un filmuleț în care se poate observa felul în care se instalează marcajele rezonatoare. Astfel de marcaje pot fi găsite pe toate drumrile importante din România.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot