Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

30.01.2024
Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

De ani buni, în terminologia conducătorilor auto a intrat sintagma „marcaje rezonatoare”. Acestea sunt folosite de ani buni în țările dezvoltate și au fost implementate și în România relativ recent. Dar, ce sunt marcajele rezonatoare și ce rol au acestea? Cum ar putea reduce acestea numărul accidentelor rutiere din țara noastră?

Ei bine, marcajele rezonatoare sunt denivelări create la nivelul stratului de uzură al carosabilului, cu o grosime de maxim 12 mm, care la interacţiunea cu anvelopele maşinii, crează o vibraţie având un puternic efect rezonator. Rolul lor este acela să avertizeze conducătorii de autovehicule că depăşesc zona carosabilului, marcată şi destinată sensului de deplasare.

De cele mai multe ori, marcajele rezonatoare sunt întâlnite atât pe autostrăzi, cât şi pe drumurile naţionale și europene cu un grad ridicat de circulație.

Benzile rezonatoare se implementează, de regulă, pe extremităţile părţii carosabile sau pe mediană pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule, la ieşirea de pe partea carosabilă sau pentru a diminua cazurile de ieşire a autovehiculelor pe contrasens.

Studiile arată eficiența marcajelor rezonatoare

Implementarea acestor marcaje în țările dezvoltate a dus la reducerea numărului de accidente. De exemplu, în Japonia, o țară unde se circulă ca în Marea Britanie, pe partea stângă, s-a reuşit micşorarea cu circa 50% a numărului de accidente, şi circa 70% a numărului de decese, scrie auto-expert.md.

În alte state, odată cu introducerea acestor marcaje care sunt destul de ieftine, s-au redus ciocnirile și ieșirile de pe partea carosabilă.

Mii de morți în accidente rutiere în România anului 2023

Peste 1.540 de persoane au murit şi alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară, în anul 2023, a informat duminică Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). În anul 2023, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535, scrie hotnews.ro.

Cum arată marcajele rezonatoare?

Mai jos este un filmuleț în care se poate observa felul în care se instalează marcajele rezonatoare. Astfel de marcaje pot fi găsite pe toate drumrile importante din România.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot