Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

30.01.2024
Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

De ani buni, ├«n terminologia conduc─âtorilor auto a intrat sintagma ÔÇ×marcaje rezonatoareÔÇŁ. Acestea sunt folosite de ani buni ├«n ╚Ť─ârile dezvoltate ╚Öi au fost implementate ╚Öi ├«n Rom├ónia relativ recent. Dar, ce sunt marcajele rezonatoare ╚Öi ce rol au acestea? Cum ar putea reduce acestea num─ârul accidentelor rutiere din ╚Ťara noastr─â?

Ei bine, marcajele rezonatoare sunt denivel─âri create la nivelul stratului de uzur─â al carosabilului, cu o grosime de maxim 12 mm, care la interac┼úiunea cu anvelopele ma┼činii, creaz─â o vibra┼úie av├ónd un puternic efect rezonator. Rolul lor este acela s─â avertizeze conduc─âtorii de autovehicule c─â dep─â┼česc zona carosabilului, marcat─â ┼či destinat─â sensului de deplasare.

De cele mai multe ori, marcajele rezonatoare sunt ├«nt├ólnite at├ót pe autostr─âzi, c├ót ┼či pe drumurile na┼úionale ╚Öi europene cu un grad ridicat de circula╚Ťie.

Benzile rezonatoare se implementeaz─â, de regul─â, pe extremit─â┼úile p─âr┼úii carosabile sau pe median─â pentru avertizarea conduc─âtorilor de autovehicule, la ie┼čirea de pe partea carosabil─â sau pentru a diminua cazurile de ie┼čire a autovehiculelor pe contrasens.

Studiile arat─â eficien╚Ťa marcajelor rezonatoare

Implementarea acestor marcaje ├«n ╚Ť─ârile dezvoltate a dus la reducerea num─ârului de accidente. De exemplu, ├«n Japonia, o ╚Ťar─â unde se circul─â ca ├«n Marea Britanie, pe partea st├óng─â, s-a reu┼čit mic┼čorarea cu circa 50% a num─ârului de accidente, ┼či circa 70% a num─ârului de decese, scrie auto-expert.md.

În alte state, odată cu introducerea acestor marcaje care sunt destul de ieftine, s-au redus ciocnirile și ieșirile de pe partea carosabilă.

Mii de mor╚Ťi ├«n accidente rutiere ├«n Rom├ónia anului 2023

Peste 1.540 de persoane au murit ┼či alte circa 3.550 au fost r─ânite ├«n accidente rutiere produse pe drumurile din ┼úar─â, ├«n anul 2023, a informat duminic─â Inspectoratul General al Poli┼úiei Rom├óne (IGPR). ├Än anul 2023, la nivel na┼úional, au fost ├«nregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane ┼či r─ânirea grav─â a altor 3.535, scrie hotnews.ro.

Cum arat─â marcajele rezonatoare?

Mai jos este un filmule╚Ť ├«n care se poate observa felul ├«n care se instaleaz─â marcajele rezonatoare. Astfel de marcaje pot fi g─âsite pe toate drumrile importante din Rom├ónia.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoie╚Öti, povestea singurului pod construit de ╚śtefan cel Mare care exist─â ╚Öi este func╚Ťional ╚Öi azi
Podul de la Negoie╚Öti, povestea singurului pod construit de ╚śtefan cel Mare care exist─â ╚Öi este func╚Ťional ╚Öi azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de c├ónd domnitorul ╚śtefan cel Mare a condus cu m├ón─â de fier destinele Moldovei. ╚śtefan cel Mare a avut cea mai lung─â domnie din perioada medieval─â din ╚Ü─ârile... cite╚Öte tot
Chiar au fost 60 de grade ├«n vara anului 1931 la Bucure╚Öti? „60 de grade la Bucure╚Öti. Cea mai mare ar╚Öi╚Ť─â din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade ├«n vara anului 1931 la Bucure╚Öti? „60 de grade la Bucure╚Öti. Cea mai mare ar╚Öi╚Ť─â din Europa a fost la noi”, ...
Tr─âim zile caniculare ├«n care temperatura coboar─â cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de c─âldur─â asociate cu ├«nc─âlzirea global─â, mul╚Ťi internau╚Ťi... cite╚Öte tot
Care este singurul om dup─â care sunt denumite dou─â ╚Ť─âri?
Care este singurul om dup─â care sunt denumite dou─â ╚Ť─âri?
Trebuie s─â fi fost o persoan─â important─â pentru ca o ╚Ťar─â s─â-╚Ťi poarte numele. Dar, ce p─ârere ave╚Ťi despre un om al c─ârui nume este purtat de dou─â state diferite. Este vorba despre Simon... cite╚Öte tot