Jose Carreras şi Placido Domingo, de la dușmani la prieteni

24.07.2023
Jose Carreras şi Placido Domingo, de la dușmani la prieteni

Jose Carreras şi Placido Domingo sunt doi dintre cei mai mari tenori din istoria omenirii. În prezent, aceștia sunt prieteni de suflet, însă lucrurile nu au stat tot timpul așa existând o rivalitate dusă la extrem. Se pare că a fost nevoie de o dramă pentru ca dusmănia să se transforme în prietenie.

Viața lui Jose Carreras

Jose Carreras s-a născut în data de 5 decembrie 1946, la Barcelona. La naștere numele său a fost Josep Carreras i Coll. Familia tenorului a fost una modestă, tatăl său fiind la bază profesor. Cu toate acestea, valorile pentru muzică i-au fost insuflate încă de mic copil de părintele patern, care i-a oferit lecții de pian și canto. Ca atare, Jose Carreras a devenit unul dintre cei mai buni tenori din Spania, dar și un susținător înfocat al separatismului.

Viața lui Placido Domingo

Placido Domingo s-a născut în data de 21 ianuarie 1941, în apropiere de capitala Spaniei, Madrid, în localitatea La Barrio de Salamanca. Familia lui deținea o companie artistică și, ca atare, s-a mutat în Mexic în timp ce acesta avea 8 ani. Tânărul Placido Domingo a studiat pianul și a terminat Conservatorul din Ciudad de México. Acesta a devenit celebru pe scenele din Statele Unite ale Americii.

Rivalitatea, transformată în prietenie de o dramă

O bună perioadă de timp Jose Carreras și Placido Domingo au fost rivali. Cei doi nu acceptau sub nicio formă să apară pe același afiș, iar dacă unul cânta pe o scenă celălalt putea refuza să performeze. Această situație a ținut timp de patru ani, până în anul 1987, când Jose Carreras s-a îmbolnăvit de leucemie.

Celebrul tenor avea 39 de ani și singura speranță o reprezenta transplantul de măduvă, împreună cu diferite tratamente efectuate în Statele Unite ale Americii, o dată pe lună. După un an de suferință corpul era foarte slăbit, iar finanțele se apropiau de fundul sacului. Nemaiputând cânta pentru a face rost de bani, Jose Carreras a primit ajutor din partea unei fundaţii din Madrid, numită Hermosa, care oferea sprijin bolnavilor de le­ucemie.

Din fericire, acesta a scăpat de cumplita boală și s-a întors pe scenă. Ani mai târziu Jose Carreras a aflat că fondatorul, donatorul principal şi preşedin­tele fundaţiei era Placido Domingo. Se pare că acesta din urmă înființase fundația tocmai pentru a-l ajuta pe rivalul său să se vindece de leucemie.

Drept urmare, la un concert al lui Placido Domingo, la opera din Madrid, Jose Carreras a urcat pe scenă și a îngenunchiat în fața acestuia, cerându-și iertare și mulțumindu-i pentru ajutorul acordat. Cei doi s-au îmbrățișat, iar de aici a urmat o frumoasă prietenie. Placido Domingo a explicat ulterior, într-un interviu, de ce a ales să îl ajute pe Jose Carreras.

Nu ne putem permite să pierdem o voce ca aceea a lui Jose… Aceasta este o poveste adevărată a bunătăţii umane şi ar trebui să servească şi ca exemplu, dar şi ca inspiraţie. Data viitoare când vei vedea o stea căzătoare, păstreaz-o în inima ta, este sufletul cuiva care şi-a atins scopul de a dărui dragostea şi altora, a afirmat Placido Domingo, potrivit okmagazine.ro.

Ceea ce a urmat se numește istorie, formidabilul trio de tenori Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras au încântat ani de-a rândul sufletele oamenilor prin țările prin care au concertat.

Foto: 20minutos.es

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot