Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

18.09.2020
Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

Don Juan a fost personaj fictiv și un simbol al libertinismului. Originar din legenda populară, i s-a acordat mai întâi personalitate literară în drama tragică El burlador de Sevilla (1630; „Seducătorul din Sevilla”, tradus în The Trickster of Seville and the Stone Guest), atribuită dramaturgului spaniol Tirso de Molina.

Prin tragedia lui Tirso, Don Juan a devenit un personaj model în Occident, la fel de familiar ca Don Quijote, Hamlet și Faust. Ulterior, a devenit eroul ticălos al pieselor, romanelor și poeziilor.

Personajului Don Juan i-a fost asigurată popularitate durabilă prin opera Don Giovanni (1787) a lui Mozart și a continuat să trăiască, până în secolul al XX-lea, în filme și alte mijloace de divertisment.

A existat sau nu Don Juan?

Legenda lui Don Juan spune cum, la apogeul carierei sale licențioase, el a sedus o fată de familie nobilă și l-a ucis pe tatăl ei, devenind astfel un erou subversiv. Mai târziu, văzând o imagine comemorativă pe mormântul tatălui, el a invitat-o cu blândețe să ia masa cu el și atunci la cină a apărut o fantomă ca un vestitor al morții lui Don Juan.

În tragedia spaniolă originală, calitățile atractive ale lui Don Juan – vitalitatea sa, curajul arogant și simțul umorului – sporesc valoarea dramatică a catastrofei. Puterea dramei provine din ritmul său rapid, de impresia pe care o dă asupra tensiunii cumulative, pe măsură ce dușmanii lui Don Juan îl urmăresc treptat până la distrugere și conștientizarea faptului că Don este încercat să sfideze chiar și forțele fantomatice ale necunoscutului. În cele din urmă, el a refuzat să se pocăiască și a fost veșnic condamnat.

În secolul al XVII-lea, povestea lui Don Juan a devenit cunoscută de artiștii italieni care se plimbau, dintre care unii au călătorit în Franța cu această temă în repertoriul lor de pantomimă, iar până în secolul al XIX-lea existau multe versiuni ale legendei Don Juan.

Alături de opera lui Mozart, alte versiuni celebre non-spaniole sunt piesa Dom Juan a lui Molière, Le Festin de pierre (interpretat pentru prima dată în 1665), bazat pe evenimente franceze anterioare și două lucrări care tratează un Don Juan similar, dar diferit, nuvela neobișnuită a lui Prosper Mérimée „Les Âmes du Purgatoire” (1834; „Sufletele în purgatoriu”) și drama Don Juan de Marana (1836) de Alexandre Dumas tatăl.

Primele versiuni în limba engleză – precum The Libertine (1675), de Thomas Shadwell, de exemplu – sunt considerate neinspirate, dar personajul reapare cu o nouă forță în lungul poem satiric Don Juan (1819–1824) al lui Lord Byron și în drama Man and Superman (1903).

Versiunile spaniole ulterioare păstrează calitățile lui Don Juan și evită cinismul calculat al anumitor versiuni străine. Foarte popularul Don Juan Tenorio (1844) al lui José Zorrilla y Moral, interpretat încă în mod tradițional în Spania în timpul Zilei tuturor Sfinților (1 noiembrie) și a Zilei tuturor Sufletelor (2 noiembrie), a împrumutat generos din surse franceze. Se spune că piesa lui Zorrilla sensibilizează legenda oferind o eroină evlavioasă, un interes amoros și serios, astfel obținând pocăința și mântuirea lui Don Juan.

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot