Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

18.09.2020
Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

Don Juan a fost personaj fictiv și un simbol al libertinismului. Originar din legenda populară, i s-a acordat mai întâi personalitate literară în drama tragică El burlador de Sevilla (1630; „Seducătorul din Sevilla”, tradus în The Trickster of Seville and the Stone Guest), atribuită dramaturgului spaniol Tirso de Molina.

Prin tragedia lui Tirso, Don Juan a devenit un personaj model în Occident, la fel de familiar ca Don Quijote, Hamlet și Faust. Ulterior, a devenit eroul ticălos al pieselor, romanelor și poeziilor.

Personajului Don Juan i-a fost asigurată popularitate durabilă prin opera Don Giovanni (1787) a lui Mozart și a continuat să trăiască, până în secolul al XX-lea, în filme și alte mijloace de divertisment.

A existat sau nu Don Juan?

Legenda lui Don Juan spune cum, la apogeul carierei sale licențioase, el a sedus o fată de familie nobilă și l-a ucis pe tatăl ei, devenind astfel un erou subversiv. Mai târziu, văzând o imagine comemorativă pe mormântul tatălui, el a invitat-o cu blândețe să ia masa cu el și atunci la cină a apărut o fantomă ca un vestitor al morții lui Don Juan.

În tragedia spaniolă originală, calitățile atractive ale lui Don Juan – vitalitatea sa, curajul arogant și simțul umorului – sporesc valoarea dramatică a catastrofei. Puterea dramei provine din ritmul său rapid, de impresia pe care o dă asupra tensiunii cumulative, pe măsură ce dușmanii lui Don Juan îl urmăresc treptat până la distrugere și conștientizarea faptului că Don este încercat să sfideze chiar și forțele fantomatice ale necunoscutului. În cele din urmă, el a refuzat să se pocăiască și a fost veșnic condamnat.

În secolul al XVII-lea, povestea lui Don Juan a devenit cunoscută de artiștii italieni care se plimbau, dintre care unii au călătorit în Franța cu această temă în repertoriul lor de pantomimă, iar până în secolul al XIX-lea existau multe versiuni ale legendei Don Juan.

Alături de opera lui Mozart, alte versiuni celebre non-spaniole sunt piesa Dom Juan a lui Molière, Le Festin de pierre (interpretat pentru prima dată în 1665), bazat pe evenimente franceze anterioare și două lucrări care tratează un Don Juan similar, dar diferit, nuvela neobișnuită a lui Prosper Mérimée „Les Âmes du Purgatoire” (1834; „Sufletele în purgatoriu”) și drama Don Juan de Marana (1836) de Alexandre Dumas tatăl.

Primele versiuni în limba engleză – precum The Libertine (1675), de Thomas Shadwell, de exemplu – sunt considerate neinspirate, dar personajul reapare cu o nouă forță în lungul poem satiric Don Juan (1819–1824) al lui Lord Byron și în drama Man and Superman (1903).

Versiunile spaniole ulterioare păstrează calitățile lui Don Juan și evită cinismul calculat al anumitor versiuni străine. Foarte popularul Don Juan Tenorio (1844) al lui José Zorrilla y Moral, interpretat încă în mod tradițional în Spania în timpul Zilei tuturor Sfinților (1 noiembrie) și a Zilei tuturor Sufletelor (2 noiembrie), a împrumutat generos din surse franceze. Se spune că piesa lui Zorrilla sensibilizează legenda oferind o eroină evlavioasă, un interes amoros și serios, astfel obținând pocăința și mântuirea lui Don Juan.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot