Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

18.09.2020
Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

Don Juan a fost personaj fictiv și un simbol al libertinismului. Originar din legenda populară, i s-a acordat mai întâi personalitate literară în drama tragică El burlador de Sevilla (1630; „Seducătorul din Sevilla”, tradus în The Trickster of Seville and the Stone Guest), atribuită dramaturgului spaniol Tirso de Molina.

Prin tragedia lui Tirso, Don Juan a devenit un personaj model în Occident, la fel de familiar ca Don Quijote, Hamlet și Faust. Ulterior, a devenit eroul ticălos al pieselor, romanelor și poeziilor.

Personajului Don Juan i-a fost asigurată popularitate durabilă prin opera Don Giovanni (1787) a lui Mozart și a continuat să trăiască, până în secolul al XX-lea, în filme și alte mijloace de divertisment.

A existat sau nu Don Juan?

Legenda lui Don Juan spune cum, la apogeul carierei sale licențioase, el a sedus o fată de familie nobilă și l-a ucis pe tatăl ei, devenind astfel un erou subversiv. Mai târziu, văzând o imagine comemorativă pe mormântul tatălui, el a invitat-o cu blândețe să ia masa cu el și atunci la cină a apărut o fantomă ca un vestitor al morții lui Don Juan.

În tragedia spaniolă originală, calitățile atractive ale lui Don Juan – vitalitatea sa, curajul arogant și simțul umorului – sporesc valoarea dramatică a catastrofei. Puterea dramei provine din ritmul său rapid, de impresia pe care o dă asupra tensiunii cumulative, pe măsură ce dușmanii lui Don Juan îl urmăresc treptat până la distrugere și conștientizarea faptului că Don este încercat să sfideze chiar și forțele fantomatice ale necunoscutului. În cele din urmă, el a refuzat să se pocăiască și a fost veșnic condamnat.

În secolul al XVII-lea, povestea lui Don Juan a devenit cunoscută de artiștii italieni care se plimbau, dintre care unii au călătorit în Franța cu această temă în repertoriul lor de pantomimă, iar până în secolul al XIX-lea existau multe versiuni ale legendei Don Juan.

Alături de opera lui Mozart, alte versiuni celebre non-spaniole sunt piesa Dom Juan a lui Molière, Le Festin de pierre (interpretat pentru prima dată în 1665), bazat pe evenimente franceze anterioare și două lucrări care tratează un Don Juan similar, dar diferit, nuvela neobișnuită a lui Prosper Mérimée „Les Âmes du Purgatoire” (1834; „Sufletele în purgatoriu”) și drama Don Juan de Marana (1836) de Alexandre Dumas tatăl.

Primele versiuni în limba engleză – precum The Libertine (1675), de Thomas Shadwell, de exemplu – sunt considerate neinspirate, dar personajul reapare cu o nouă forță în lungul poem satiric Don Juan (1819–1824) al lui Lord Byron și în drama Man and Superman (1903).

Versiunile spaniole ulterioare păstrează calitățile lui Don Juan și evită cinismul calculat al anumitor versiuni străine. Foarte popularul Don Juan Tenorio (1844) al lui José Zorrilla y Moral, interpretat încă în mod tradițional în Spania în timpul Zilei tuturor Sfinților (1 noiembrie) și a Zilei tuturor Sufletelor (2 noiembrie), a împrumutat generos din surse franceze. Se spune că piesa lui Zorrilla sensibilizează legenda oferind o eroină evlavioasă, un interes amoros și serios, astfel obținând pocăința și mântuirea lui Don Juan.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot