Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

18.09.2020
Cine a fost adevăratul Don Juan? Unde a luat naștere legenda?

Don Juan a fost personaj fictiv și un simbol al libertinismului. Originar din legenda populară, i s-a acordat mai întâi personalitate literară în drama tragică El burlador de Sevilla (1630; „Seducătorul din Sevilla”, tradus în The Trickster of Seville and the Stone Guest), atribuită dramaturgului spaniol Tirso de Molina.

Prin tragedia lui Tirso, Don Juan a devenit un personaj model în Occident, la fel de familiar ca Don Quijote, Hamlet și Faust. Ulterior, a devenit eroul ticălos al pieselor, romanelor și poeziilor.

Personajului Don Juan i-a fost asigurată popularitate durabilă prin opera Don Giovanni (1787) a lui Mozart și a continuat să trăiască, până în secolul al XX-lea, în filme și alte mijloace de divertisment.

A existat sau nu Don Juan?

Legenda lui Don Juan spune cum, la apogeul carierei sale licențioase, el a sedus o fată de familie nobilă și l-a ucis pe tatăl ei, devenind astfel un erou subversiv. Mai târziu, văzând o imagine comemorativă pe mormântul tatălui, el a invitat-o cu blândețe să ia masa cu el și atunci la cină a apărut o fantomă ca un vestitor al morții lui Don Juan.

În tragedia spaniolă originală, calitățile atractive ale lui Don Juan – vitalitatea sa, curajul arogant și simțul umorului – sporesc valoarea dramatică a catastrofei. Puterea dramei provine din ritmul său rapid, de impresia pe care o dă asupra tensiunii cumulative, pe măsură ce dușmanii lui Don Juan îl urmăresc treptat până la distrugere și conștientizarea faptului că Don este încercat să sfideze chiar și forțele fantomatice ale necunoscutului. În cele din urmă, el a refuzat să se pocăiască și a fost veșnic condamnat.

În secolul al XVII-lea, povestea lui Don Juan a devenit cunoscută de artiștii italieni care se plimbau, dintre care unii au călătorit în Franța cu această temă în repertoriul lor de pantomimă, iar până în secolul al XIX-lea existau multe versiuni ale legendei Don Juan.

Alături de opera lui Mozart, alte versiuni celebre non-spaniole sunt piesa Dom Juan a lui Molière, Le Festin de pierre (interpretat pentru prima dată în 1665), bazat pe evenimente franceze anterioare și două lucrări care tratează un Don Juan similar, dar diferit, nuvela neobișnuită a lui Prosper Mérimée „Les Âmes du Purgatoire” (1834; „Sufletele în purgatoriu”) și drama Don Juan de Marana (1836) de Alexandre Dumas tatăl.

Primele versiuni în limba engleză – precum The Libertine (1675), de Thomas Shadwell, de exemplu – sunt considerate neinspirate, dar personajul reapare cu o nouă forță în lungul poem satiric Don Juan (1819–1824) al lui Lord Byron și în drama Man and Superman (1903).

Versiunile spaniole ulterioare păstrează calitățile lui Don Juan și evită cinismul calculat al anumitor versiuni străine. Foarte popularul Don Juan Tenorio (1844) al lui José Zorrilla y Moral, interpretat încă în mod tradițional în Spania în timpul Zilei tuturor Sfinților (1 noiembrie) și a Zilei tuturor Sufletelor (2 noiembrie), a împrumutat generos din surse franceze. Se spune că piesa lui Zorrilla sensibilizează legenda oferind o eroină evlavioasă, un interes amoros și serios, astfel obținând pocăința și mântuirea lui Don Juan.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot