Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?

03.12.2021
Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?

Trecerea de pietoni este un loc destinat pietonilor să traverseze un drum, o stradă sau un bulevard. Termenul „trecere pentru pietoni” este folosit și în unele tratate internaționale care se referă la traficul rutier și semnele rutiere, cum ar fi Convenția de la Viena privind traficul rutier și Convenția de la Viena privind semnele și semnalele rutiere.

Trecerile de pietoni existau deja cu mai bine de 2000 de ani în urmă, așa cum se poate observa în ruinele orașului Pompeii. Blocurile ridicate pe drum le-au permis pietonilor să traverseze fără a fi nevoie să pășească pe drumul în sine, care a devenit sistemul de drenaj și evacuare a apelor uzate din Pompei. Spațiile dintre blocuri permiteau să treacă de-a lungul drumului căruțelor trase de cai.

Potrivit Smithsonian Magazine, prima trecere de pietoni din lume a fost instalată oficial în Slough, Anglia, în anul 1951. Din cauza dungilor sale, aceasta era și este cunoscută și sub denumirea de „zebră”. Trecerea de pietoni a devenit rapid populară și a reprezentat un pas înainte în ceea ce privește siguranța rutieră, dar nu a fost nici prima, nici ultima inovație concepută pentru a ajuta pietonii să traverseze drumul.

Multe state din întreaga lume au depus eforturi de a controla traficul, astfel încât pietonii să poată traversa în siguranță.

Istoria trecerii de pietoni

În Marea Britanie, conform historicengland.org.uk, trecerile de pietoni datează și ele din anii 1930. Inițial, scrie site-ul, trecerile de pietoni erau marcate de știfturi metalice în drum și stâlpi în lateral.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, guvernul a încercat diferite marcaje pictate pentru a ajuta la sporirea siguranței, ajungând în cele din urmă la dungile albe și negre ușor de recunoscut, care au fost instalate pentru prima dată în 1951, scrie Arhivele Naționale.

Se estimează că trecerea cu zebră de la Abbey Road a fost instalată la sfârșitul anilor 1950, cu aproximativ un deceniu înainte ca Beatles să-și filmeze coperta albumului acolo, scrie Historic England. Astăzi, trecerea Abbey Road este o atracție turistică majoră.

Zebra, care se presupune că a fost numită de un oficial guvernamental care a remarcat că designul seamănă cu o zebră, a fost doar primul tip de trecere de pietoni cu nume animal din Marea Britanie. Câțiva ani mai târziu, în 1962, a fost introdusă în Marea Britanie o trecere de pietoni de scurtă durată cunoscută sub numele de „trecere cu panda”.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot