Idei preconcepute despre italieni care sunt adevărate

30.06.2022
Idei preconcepute despre italieni care sunt adevărate

Există stereotipuri despre fiecare țară peste tot. Acest lucru se datorează credințelor ferme în cultura, religia lor sau dragostea pentru mâncare și tradiții. De aceea, există și multe stereotipuri despre italieni, dintre care unele sunt inventate doar pentru distracție și umor, în timp ce altele sunt de fapt adevărate.

De obicei, când călătorești într-o țară străină ai tendința să observi multe detalii mici care pot părea ciudate sau de neînțeles.

Prejudecăți despre italieni… adevărate

În general, toți suntem diferiți, asta este clar. Însă în funcție de cultura țării în care ne-am născut și am crescut căpătăm diverse obiceiuri care ne diferențiază de alte naționalități. La fel se întâmplă și în cazul italienilor. Mulți ar spune că sunt deosebiți, interesanți, pe alocuri, ciudați, alții ar spune că sunt adevărați lideri în materie de gastronomie.

Că tot a venit vorba despre gastronomie, italienii au anumite reguli când vine vorba despre mâncare. Aceștia sunt extrem de creativi, însă pizza nu vine cu toppingurile ciudate pe care le vedem în alte țări, cum ar fi ananas. De asemenea, la ei espresso este simplu „caffe”, cappucino nu se bea după prânz, iar de alte băuturi pe bază de cafea, cum ar fi „latte”, „frappuccino” sau „mocha” nu au auzit niciodată.

Un alt aspect pe care ca turist îl poți observa la italienii nativi este simțul „genetic” al stilului. Nu este vorba neapărat de haine create de celebri stiliști italieni, este pur și simplu un fel de al șaselea simț care le spune ce este bine și ce nu.

Italienii simt obligația de a arăta bine și de a reprezenta moda sub toate aspectele. Individualismul se practică în Italia cand vine vorba de modă. Prin urmare, chiar dacă nouă ni s-ar părea ciudat, pe străzile din Italia putem vedea bărbați în costume din satin de mătase și culori strălucitoare.

Italienii vorbesc cu mâinile. Gesticulează foarte mult și ca turist nu ai cum să lași treaba asta neobservată. Gesturile italiene nu sunt doar simple mișcări pe care le fac cu mâinile, ele reprezintă o limbă independentă care ar trebui să aibă propriul dicționar.

Le folosesc pentru a sublinia concepte sau idei, dar își folosesc și limbajul corpului pentru conversații întregi care se pot întâmpla de fapt fără utilizarea comunicării verbale. Acestea fac parte din identitatea lor. A-i cere unui italian să nu mai facă gesturi și să-și țină mâinile în buzunare ar fi foarte rușinos!

Vocile lor sunt un pic mai puternice decât în mod normal, dar cu siguranță nu sunt singurii din această lume. Ceea ce nu se poate contesta, însă, este muzicalitatea limbii italiene. Când intri într-un bar sau într-un restaurant, recunoști imediat italianul din mulțime, chiar dacă nu vorbește în limba maternă și există mult zgomot de fond.

Impulsivi sau pasionali?

O altă prejudecată în ceea ce îi privește pe italieni este faptul că sunt impulsivi pentru că nu își pot ține în frâu vorbele, ridică vocea și își apără opiniile cu putere și vehemență, indiferent de situație. Am putea zice că nu sunt capabili să pună un filtru între creier și gură, însă pe de altă parte, dacă privim lucrurile din alt unghi, îi putem considera spontani și pătimași și ar putea reprezenta un punct forte.

Italienii lucrează în conformitate cu propriul lor calendar, fie că este vorba de muncă sau de întâlniri. Chiar dacă îi atenționați pe italieni pentru că au ajuns târziu, aceștia vor răspunde cu dezinvoltură că s-au oprit pentru o țigară sau o cafea. Acest stereotip italian este foarte adevărat.

Oamenii de pe străzi sunt văzuți, de asemenea, cu această mentalitate relaxată, deoarece majoritatea oamenilor merg într-un ritm relativ relaxat. Dacă în alte zone ale lumii, a întârzia este un gest negativ, în Italia este o dovadă a faptului că se ia viața încet și se apreciază momentul.

Relațiile familiale din Italia sunt extrem de puternice. Chiar și atunci când copiii se mută din casele lor după ce au crescut, legăturile lor sunt încă foarte solide. Italienii au o legătură incontestabil de trainică cu familiile lor. Și, de obicei, mama conduce familia. De aceea, se pare că două treimi dintre femeile tinere din Italia încă locuiesc cu familiile lor.

De asemenea, italienii sunt considerați a fi foarte romantici și extrem de afectuoși. Fie că se sărută sau îi îmbrățișează pe cei dragi în public, fie că doi prieteni de sex masculin merg strâns împreună ținându-se de mână. Este obișnuit să-i vezi pe italieni îmbrățișându-se, sărutându-se sau ținându-se de mână în public, potrivit Flavours Holidays.

Italienii sunt, în general, oameni foarte prietenoși și vor fi foarte deschiși în a-și exprima sentimentele, fie că este vorba de un mod romantic sau nu. Modul clasic de salut al italienilor este de a saluta pe cineva sărutându-l pe ambii obraji. Italienilor le place să își exprime afecțiunea față de ceilalți, în special față de copii.

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
Nu de puține ori am auzit expresia ”gol pușcă” folosită în diferite discuții. Sensul acesteia este destul de ușor de înțeles, fiind folosit în diferite fraze pentru a defăima o... citește tot