George Călinescu a scris articole despre moda feminină. Care erau sfaturile sale?

15.03.2023
George Călinescu a scris articole despre moda feminină. Care erau sfaturile sale?

George Călinescu a fost unul dintre marii critici ai literaturii române. De altfel, majoritatea specialiștilor în domeniu îl consideră cel mai mare critic literar din istoria României, alături de Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu. Călinescu a fost un fin observator a vieții umane, operele sale evidențiind din plin acest lucru.

De altfel, celebrul critic literar s-a făcut remarcat și prin articolele despre moda feminină. Scriitorul avea o rubrică specifică, între anii 1930 și 1940, în ziarul ”Jurnalul literar”. Aici, el dădea sfaturi femeilor cum să se îmbrace frumos, fără să cheltuie prea mulți bani. Totodată, acesta atrăgea atenția doamnelor și domnișoarelor să nu se ia mereu după ceea ce este la modă și să poarte articole vestimentare care le scoate în evidență calitățile fizice.

George Călinescu considera că o femeie trebuie să se îmbrace cu fustă sau rochie și să nu poate niciodată pantaloni. Acesta era de părere că eleganța vine și din feminitate, acea parte sufletească sensibilă și delicată a doamnelor și domnișoarelor.

Iată cele 10 sfaturi ale lui George Călinescu pentru femei

1. Pentru o fată, reuşita în viaţă nu e o chestiune de studiu şi de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.

2. Poţi fi savantă, poţi fi artistă, dar nu uita că eşti femeie. Nu trece în tabăra bărbaţilor.

3. Esenţialul este nu de a fi desăvârşită trupeşte, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feţei. Sunt femei care par distinse facial şi sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.

4. Nu-ţi fortifica în aşa fel caracterul, încât să nu mai poţi plânge. O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei.

5. Fereşte-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate şi brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.

6. Dar nici nu cădea în greşeală contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învăţat. Nu rareori aceştia sunt primitivi şi egoişti şi sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.

7. Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe artă. Poate ascunde vicii îngrozitoare.

8. Dacă soţul tău va fi un bărbat excepţional, nu te extazia în faţa celorlalţi de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obişnui să se considere intangibil.

9. Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi şi crezi că te iubeşte cu adevărat. Poţi întuneca astfel o existenţă. O prietenie delicată nu e un adulter.

10. Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlneşti la unele femei cu progenitura o voluptate şi o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.

Trebuie precizat că sfaturile lui George Călinescu au fost apreciate de unii oameni, în schimb alții le-au criticat intens. Cert este că articolele sale făceau mare vâlvă în societatea românească din acele vremuri.

În ceea ce privește viața privată a lui George Călinescu, acesta a fost căsătorit o singură dată cu Alice Vera. Cu toate acestea, scriitorul a avut numeroase aventuri amoroase, fiind un adevărat crai al acelor vremuri.

Foto: historia.ro

Cele mai noi articole
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot
Ce este hostingul? De ce este important să beneficiezi de hosting (găzduire web) dacă decizi să-ți faci un site?
Ce este hostingul? De ce este important să beneficiezi de hosting (găzduire web) dacă decizi să-ți faci un site?
Trăim într-o lume ghidată de Internet. Avem aplicații, aflăm informații cu un singur click, zilnic navigăm pe zeci, poate sute de pagini web. Totuși, nu multă lume știe ce pași trebuie să... citește tot