George Călinescu a scris articole despre moda feminină. Care erau sfaturile sale?

15.03.2023
George Călinescu a scris articole despre moda feminină. Care erau sfaturile sale?

George Călinescu a fost unul dintre marii critici ai literaturii române. De altfel, majoritatea specialiștilor în domeniu îl consideră cel mai mare critic literar din istoria României, alături de Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu. Călinescu a fost un fin observator a vieții umane, operele sale evidențiind din plin acest lucru.

De altfel, celebrul critic literar s-a făcut remarcat și prin articolele despre moda feminină. Scriitorul avea o rubrică specifică, între anii 1930 și 1940, în ziarul ”Jurnalul literar”. Aici, el dădea sfaturi femeilor cum să se îmbrace frumos, fără să cheltuie prea mulți bani. Totodată, acesta atrăgea atenția doamnelor și domnișoarelor să nu se ia mereu după ceea ce este la modă și să poarte articole vestimentare care le scoate în evidență calitățile fizice.

George Călinescu considera că o femeie trebuie să se îmbrace cu fustă sau rochie și să nu poate niciodată pantaloni. Acesta era de părere că eleganța vine și din feminitate, acea parte sufletească sensibilă și delicată a doamnelor și domnișoarelor.

Iată cele 10 sfaturi ale lui George Călinescu pentru femei

1. Pentru o fată, reuşita în viaţă nu e o chestiune de studiu şi de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.

2. Poţi fi savantă, poţi fi artistă, dar nu uita că eşti femeie. Nu trece în tabăra bărbaţilor.

3. Esenţialul este nu de a fi desăvârşită trupeşte, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feţei. Sunt femei care par distinse facial şi sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.

4. Nu-ţi fortifica în aşa fel caracterul, încât să nu mai poţi plânge. O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei.

5. Fereşte-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate şi brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.

6. Dar nici nu cădea în greşeală contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învăţat. Nu rareori aceştia sunt primitivi şi egoişti şi sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.

7. Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe artă. Poate ascunde vicii îngrozitoare.

8. Dacă soţul tău va fi un bărbat excepţional, nu te extazia în faţa celorlalţi de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obişnui să se considere intangibil.

9. Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi şi crezi că te iubeşte cu adevărat. Poţi întuneca astfel o existenţă. O prietenie delicată nu e un adulter.

10. Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlneşti la unele femei cu progenitura o voluptate şi o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.

Trebuie precizat că sfaturile lui George Călinescu au fost apreciate de unii oameni, în schimb alții le-au criticat intens. Cert este că articolele sale făceau mare vâlvă în societatea românească din acele vremuri.

În ceea ce privește viața privată a lui George Călinescu, acesta a fost căsătorit o singură dată cu Alice Vera. Cu toate acestea, scriitorul a avut numeroase aventuri amoroase, fiind un adevărat crai al acelor vremuri.

Foto: historia.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cum a omorât mucegaiul peste un milion de oameni, în Europa?
Cum a omorât mucegaiul peste un milion de oameni, în Europa?
Irlanda a fost lovită în anul 1845 de o penurie de cartofi, numită „Marea Foamete”. Leguma nu s-a mai dezvoltat din cauza unui mucegai numit „Phytophthora infestans”, provocând un... citește tot
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
Automobilul tău este important pentru tine? Dar viața ta și a celor din jur? Știi că asigurarea auto este obligatorie cam peste tot în lume, dar chiar și lăsând la o parte obligativitatea,... citește tot
Cine a fost zeul Odin?
Cine a fost zeul Odin?
Triburile nordice s-au închinat, de-a lungul timpului, la tot felul de zeități, însă unul singur era deasupra tuturor, Odin, considerat regele zeilor. Se spune că acesta a fost soțul zeiței... citește tot
adplus-dvertising