Ce viață a dus soția cu criticul George Călinescu? Ce nu avea voie să facă femeia?

24.05.2022
Ce viață a dus soția cu criticul George Călinescu? Ce nu avea voie să facă femeia?

George Călinescu este considerat unul dintre cei mai buni critici literari din istoria României. Acesta s-a născut pe 19 iunie 1899, la București, și a făcut carieră în lumea literară, iar pentru meritele sale a devenit membru al Academiei Române. Călinescu a fost considerat o adevărată enciclopedie a culturii și literaturii române.

În ceea ce privește viața particulară, George Călinescu a fost un adevărat critic ca și în carieră. Totul trebuia făcut la perfecție, iar în căsnicia cu Alice acesta s-a impus ca bărbat. Nimic nu se mișca în casă fără ca el să știe. Acesta nu a acceptat să stea cu socrii și s-a mutat repede, fiind o persoană căreia îi plăcea intimitatea și independența. Totuși, ce a urmat pentru Alice a fost o adevărată provocare și o viață trăită numai și numai pentru soț.

George Călinescu era stăpân la el în casă

George Călinescu a fost o persoană introvertită și, cu toate acestea, conducea tot în gospodăria sa. Soția lui nu avea voie să îi iasă din cuvânt, el hotărând cum se servește la masă, cum trebuie să fie amenajată casa și cum trebuie să se îmbrace nevasta lui. Cu toate acestea, Călinescu nu împărtășea niciodată cu jumătatea lui problemele sale, iar atunci când aceasta întreba el o repezea. Erau o familie destul de singuratică, iar vizite primeau foarte rar.

Viaţa noastră a fost totdeauna modestă. Trăiam retraşi. Mergeam o dată, de două ori pe săptămână la cinematograf, la teatru. Spectacolele le alegea soţul meu. În ultimii ani mergeam la concertele simfonice de la Ateneu. Vizite? Rar primeam. Una, două pe an. Şi de făcut nu făceam mai niciodată împreună. Ne vizitau îndeosebi scriitorii, cunoscuţi ce se anunţau dinainte. Iniţiativele îi aparţineau lui. Eu nu aveam voinţa mea. Şi gospodăria noastră s-a despărţit în două. Eu aveam grijă de tot ce privea latura materială: piaţa, mâncarea, cumpărăturile curente; lemne eu aduceam (…). El era foarte comod. În afară de scris, nu avea grijă de altele, a povestit Alice Călinescu, potrivit istoriiregasite.wordpress.com.

George Călinescu nu a fumat și nu a băut alcool (rar şampanie sau vin), în schimb consuma ceai și cafea. Acesta era un mare amator de prăjituri și de fiecare dată când soția pleca la piață trebuia să îi cumpere ceva dulce. Când se apuca să muncească, acesta uita de lumea din jurul său, iar de multe ori nici nu mânca.

Câteodată, absorbit de lucru, nu se ridica pentru masa de prânz. Eu sau servitoarea, dar mai ales eu, aşezam pe o măsuţă alăturată, cu cât mai puţin zgomot, tava cu mâncare. Dacă mâncarea se răcea, era reîncălzită, şi dacă şi aşa rămânea neatinsă, era înlocuită cu alte alimente mai uşoare, a adăugat Alice, potrivit sursei citate mai sus.

George Călinescu nu a fost o persoană sociabilă. Avea ieşiri colerice, acest lucru accentuându-se prin anii 1933-34 în urma unui surmenaj chinuitor, era depresiv şi avea mania persecuţiei. În anul 1964, acesta a fost diagnosticat cu ciroză hepatică, iar pe data de 12 martie 1965 Călinescu a trecut în lumea celor drepți.

Foto: istoriiregasite.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot