Ce viață a dus soția cu criticul George Călinescu? Ce nu avea voie să facă femeia?

24.05.2022
Ce viață a dus soția cu criticul George Călinescu? Ce nu avea voie să facă femeia?

George Călinescu este considerat unul dintre cei mai buni critici literari din istoria României. Acesta s-a născut pe 19 iunie 1899, la București, și a făcut carieră în lumea literară, iar pentru meritele sale a devenit membru al Academiei Române. Călinescu a fost considerat o adevărată enciclopedie a culturii și literaturii române.

În ceea ce privește viața particulară, George Călinescu a fost un adevărat critic ca și în carieră. Totul trebuia făcut la perfecție, iar în căsnicia cu Alice acesta s-a impus ca bărbat. Nimic nu se mișca în casă fără ca el să știe. Acesta nu a acceptat să stea cu socrii și s-a mutat repede, fiind o persoană căreia îi plăcea intimitatea și independența. Totuși, ce a urmat pentru Alice a fost o adevărată provocare și o viață trăită numai și numai pentru soț.

George Călinescu era stăpân la el în casă

George Călinescu a fost o persoană introvertită și, cu toate acestea, conducea tot în gospodăria sa. Soția lui nu avea voie să îi iasă din cuvânt, el hotărând cum se servește la masă, cum trebuie să fie amenajată casa și cum trebuie să se îmbrace nevasta lui. Cu toate acestea, Călinescu nu împărtășea niciodată cu jumătatea lui problemele sale, iar atunci când aceasta întreba el o repezea. Erau o familie destul de singuratică, iar vizite primeau foarte rar.

Viaţa noastră a fost totdeauna modestă. Trăiam retraşi. Mergeam o dată, de două ori pe săptămână la cinematograf, la teatru. Spectacolele le alegea soţul meu. În ultimii ani mergeam la concertele simfonice de la Ateneu. Vizite? Rar primeam. Una, două pe an. Şi de făcut nu făceam mai niciodată împreună. Ne vizitau îndeosebi scriitorii, cunoscuţi ce se anunţau dinainte. Iniţiativele îi aparţineau lui. Eu nu aveam voinţa mea. Şi gospodăria noastră s-a despărţit în două. Eu aveam grijă de tot ce privea latura materială: piaţa, mâncarea, cumpărăturile curente; lemne eu aduceam (…). El era foarte comod. În afară de scris, nu avea grijă de altele, a povestit Alice Călinescu, potrivit istoriiregasite.wordpress.com.

George Călinescu nu a fumat și nu a băut alcool (rar şampanie sau vin), în schimb consuma ceai și cafea. Acesta era un mare amator de prăjituri și de fiecare dată când soția pleca la piață trebuia să îi cumpere ceva dulce. Când se apuca să muncească, acesta uita de lumea din jurul său, iar de multe ori nici nu mânca.

Câteodată, absorbit de lucru, nu se ridica pentru masa de prânz. Eu sau servitoarea, dar mai ales eu, aşezam pe o măsuţă alăturată, cu cât mai puţin zgomot, tava cu mâncare. Dacă mâncarea se răcea, era reîncălzită, şi dacă şi aşa rămânea neatinsă, era înlocuită cu alte alimente mai uşoare, a adăugat Alice, potrivit sursei citate mai sus.

George Călinescu nu a fost o persoană sociabilă. Avea ieşiri colerice, acest lucru accentuându-se prin anii 1933-34 în urma unui surmenaj chinuitor, era depresiv şi avea mania persecuţiei. În anul 1964, acesta a fost diagnosticat cu ciroză hepatică, iar pe data de 12 martie 1965 Călinescu a trecut în lumea celor drepți.

Foto: istoriiregasite.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot