Frida Kahlo sau metamorfoza tragediei: pictorița mexicană care a găsit ordine în haos, frumusețe în durere și armonie în suferință

08.08.2022
Frida Kahlo sau metamorfoza tragediei: pictorița mexicană care a găsit ordine în haos, frumusețe în durere și armonie în suferință

Frida Kahlo (Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón ) s-a născut pe 6 iulie 1907 in Coyoacán, Mexic. De când era doar o copilă a început să demonstreze abilități artistice înnăscute și un caracter puternic și pasional. Suferind din copilărie de poliomielită și de o malformație cunoscută ca “spina bifida” – un defect care afectează măduva spinării și dezvoltarea membrelor – Frida își ascunde defectul prin rochii lungi și colorate. Frida petrece o viață marcată de evenimente neplăcute a căror culme este reprezentată de accidentul din 1925 de când avea 18 ani.

Povestea tragică a Fridei

Într-o zi, în timp ce fata se întoarce de la școală cu autobuzul, are loc un accident teribil care o lasă pe Frida grav rănită, cu multiple fracturi la coloana vertebrală, vertebre și pelvis care o imobilizează la pat luni de zile. Pentru a se recupera are nevoie de 32 de operații, însă rănile o vor face să sufere dureri groaznice pe toată durata vieții și să se confrunte cu imposibilitatea de a avea copii.

Totuși, din tragedie se nasc capodoperele Fridei Kahlo: în urma intervențiilor, fata – care are doar 18 ani – trebuie să stea doar în pat fără să se poată mișca deloc. Zilele arată toate la fel. Durerea, plictiseala și disperarea sunt de așa natură încât să nu lase nici măcar o licărire de pozitivitate în viața Fridei. Pentru a încerca să distragă atenția fiicei și să aducă o oarecare varietate zilelor ei monotone, părinții îi oferă culori și pensule. De aici legenda. Frida începe să-și picteze celebrele autoportrete datorită oglinzii instalate pe tavan de către părinții ei. Kahlo a realizat cel puțin 140 de picturi din care 55 sunt autoportrete complexe și care fac trimitere atât la durerile fizice atroce și luptele sale interioare cât și la simboluri din cultura indigenă Mexicană, scrie libreriamo.it.

În anul 1929, mexicanca se căsătorește cu Diego Rivera, un bărbat trecut prin două căsătorii și cu 21 de ani mai în vârstă decât Frida. Dragostea lor este caracterizată de pasiune amestecată cu trădări, violență, durere de tot felul, atât de mult încât ea însăși va afirma: „Am suferit două accidente grave în viața mea. Accidentul de tramvai și Diego Rivera”.

Frida Kahlo are mai multe relații romantice, cu iubiți de sex masculin și feminin, iar Diego Rivera va avea și mai multe relații extraconjugale, inclusiv una cu sora Fridei. Diego și Frida, care la un moment dat încep să se considere un cuplu autentic deschis, nu vor putea niciodată să aibă copii din cauza fizicului slăbit al femeii, care va suferi mereu foarte mult de această lipsă, conform wikipedia.org.

„Sper ca plecarea să fie veselă și sper să nu mă mai întorc niciodată”. (Frida Kahlo)

Frida Kahlo a murit la vârsta de 47 de ani din cauza emboliei pulmonară: era 1954. Moartea sa a fost controversată, suspectându-se că ar fi putut să fi murit de fapt de la o supradoză mai mult sau mai puțin accidentală, ca urmare a amputării piciorului. Recunoașterea artistică a artistei a venit abia târziu, către începutul anilor ’80, când in Mexic s-a dezvoltat neo-mexicanismul. Numeroși critici i-au adus ulterior omagii prin cărți, filme, piese de teatru pictură si fotografie. În anul 2018, cântăreții italienii Marco Megnoni si Adriano Celentano colaborează pentru a-i aduce un omagiu protagonistei cu destin tumultuos prin frumoasa melodie ”La Casa Azul”. Casa Azul, acum Muzeul Frida Kahlo este locul unde cenușa Fridei este păstrată si acum, notează miejsca.org.

Ultimele cuvinte pe care le scrie în jurnalul său sunt de o luciditate dezarmantă: „Sper ca plecarea să fie veselă și sper să nu mă mai întorc niciodată”.

Tablourile sale se vând cu sume record

În anul 2021, un tablou semnat de Frida Khalo a fost vândut la New York pentru suma de 34,9 milioane de dolari. Tabloul „Diego y Yo” este unul dintre ultimele autoportrete a lui Frida. Lucrarea o prezintă pe artistă înlăcrimată, iar soțul ei este pictat deasupra ochilor Fridei.

În 2019, tabloul ‘Retrato de una mujer de blanco’ pictat în 1929 de artista mexicană a fost vândut pentru 5,8 milioane de dolari, scrie rfi.ro.

Text de: Laura Mindra

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot