Este indicat să pornești hota când e și geamul deschis?

18.03.2022
Este indicat să pornești hota când e și geamul deschis?

Mâncarea este un element esențial pentru susținerea vieții. Ca atare, majoritatea oamenilor gătește acasă, însă sunt și persoane care își permit să mănânce la restaurant în fiecare zi. Pentru cei care își prepară masa, acasă, hota este de un real ajutor. Unii aleg să pornească acest dispozitiv când gătesc și le este suficient astfel. Alții completează hota cu geamul pe care-l deschid larg. Dar, este indicat să deschidem și hota și geamul? Sau e suficient hota? Părerile sunt împărțite.

De ce să nu ții geamul deschis când ai hota pornită?

Toată lumea are acasă o bucătărie și a observat că, atunci când se apucă de gătit, există unele cazuri când se face fum în cameră. Drept urmare, se dă drumul la hota de la aragaz pentru a elimina mirosul nedorit și fumul din încăpere.

Unele persoane, însă, dau drumul și la geamul de la bucătărie în timp ce au hota deschisă, lucru care nu prea este indicat. Pe timp de vară nu ar trebui să fie o problemă, însă în anotimpurile mai reci situația nu este plăcută și poate creea neplăceri celui care gătește.

Obiectivul hotei este să tragă afară din cameră mirosul și aburul de la mâncarea de pe aragaz, astfel că aerul eliminat este înlocuit cu cel care există în bucătărie, însă dacă geamul este deschis va intra altul proaspăt din exterior.

Pe timp de vară situația este una plăcută, fiindcă temperatura din termometre este confortabilă pentru organismul uman, însă în timpul iernii aerul este rece și poate dăuna sănătății umane. Pentru a înțelege mai bine, dacă hota este pornită și geamul este deschis, în sezonul rece, se va creea un curent care poate afecta sănătatea fizică a persoanei care gătește.

De ce e recomandat să ții geamul deschis când ai hota pornită?

Sunt și voci care susțin că geamul deschis este doar o completare a hotei. Avantajul deschiderii ferestrei este că o parte din fum poate fi dispersat în mod natural, fără a trece prin hota. La urma urmei, este imposibil ca hota să absoarbă tot fumul. Deschiderea ferestrei poate reduce și presiunea de lucru a hotei. Când deschidem fereastra, fumul uleios va ieși în mod natural prin fereastră, astfel încât acesta să nu rămână mult timp pe pereții și dulapurile bucătăriei, scrie min.news.

Ce înseamnă „te trage curentul”?

Analizând expresia pas cu pas, curentul este o variație de temperatură ce produce o mișcare a maselor de aer cu o anumită viteză. Atunci când curentul de aer cald sau rece ajunge la suprafața organismului se declanșează fenomenul de convecție. Aceasta înseamnă un schimb de temperatură între două corpuri sau două medii diferite.

Expunerea mult timp la un curent de aer rece obligă corpul nostru să producă termogeneza și vasoconstricția periferică. Conform arcadiamedical.ro, termogeneza este cea care produce contracții musculare repetate, uneori ajungând la frison pentru a compensa căldura pierdută prin convecție.

Vasoconstricția apare când organismul dorește să reducă pierderile de căldură. Astfel, sângele cu temperatura între 36-37 grade Celsius nu mai ajunge la suprafața corpului și în extremități, deci corpul pierde mai puțină căldură.

Din cauza vasoconstricției apare scăderea imunității, deoarece celulele responsabile cu protecția organismului nu mai ajung în zonele unde sunt solicitate.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Tags:
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot