Este adevărat că consumul de alcool provoacă foame?

19.07.2023
Este adevărat că consumul de alcool provoacă foame?

Alcoolul trebuie consumat cu moderație pentru a nu dăuna sănătății. Cele mai importante stări pe care mahmureala le conferă sunt durerea de cap, deshidratarea și … foamea. Fie că bem bere, vin sau whisky, seara se va termina la shaormeria din colț sau în frigiderul din casă. De ce ni se face foame de la alcool?

Alcoolul provoacă foame?

foame

De câte ori nu s-a întâmplat ca după o seară în oraș în care s-au consumat mai multe pahare de alcool ați ajuns la fast food-ul din cartier? Fie că ai consumat bere, vin sau oricare alt timp de băuturi, mereu ne vom trezi la masă sau în fața frigiderului cu mâncarea în mână.

Oamenii de știință explică acest fenomen prin faptul că alcoolul provoacă pentru o anumită perioadă de timp nevoia de foame și de a merge la toaletă. Aceste activități sunt controlate în partea de hipotalamus, care reglează atât apetitul sexual, cât și temperatura organismului sau pofta de mâncare.

Alcoolul elimină inhibițiile, ceea ce înseamnă că sunt înlăturate și orice restricție alimentară pe care ți le impui. Astfel că după câteva beri este posibil să renunțăm temporar la regimul alimentar și să ne îndreptăm spre Mc Donald’s sau pizza.

Un studiu din anul 2004 arată că galanina, o substanță chimică din creier stă în spatele poftei de mâncare grasă și alcool. Acesta din urmă declanșează anumiți neurotransmițători care sporesc senzația de foame. Pentru a fi siguri că nu abuzați de mâncare, se poate începe seara cu o cină sănătoasă și echilibrată.

Câtă băutură este prea multă pentru organism?

Alcoolul nu este sănătos. Acest lucru este cât se poate de clar. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi ne pierdem câteodată gândurile într-un pahar de bere. Astfel că, nu se poate renunța la alcool la nivel mondial, dar putem trăi cu el într-un mod responsabil.

Conform specialiștilor, consumul periculos de alcool a fost stabilit la 8 băuturi pentru femei pe săptămână. În același timp, bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 15 băuturi pe săptămână.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot