Este adevărat că consumul de alcool provoacă foame?

19.07.2023
Este adevărat că consumul de alcool provoacă foame?

Alcoolul trebuie consumat cu moderație pentru a nu dăuna sănătății. Cele mai importante stări pe care mahmureala le conferă sunt durerea de cap, deshidratarea și … foamea. Fie că bem bere, vin sau whisky, seara se va termina la shaormeria din colț sau în frigiderul din casă. De ce ni se face foame de la alcool?

Alcoolul provoacă foame?

foame

De câte ori nu s-a întâmplat ca după o seară în oraș în care s-au consumat mai multe pahare de alcool ați ajuns la fast food-ul din cartier? Fie că ai consumat bere, vin sau oricare alt timp de băuturi, mereu ne vom trezi la masă sau în fața frigiderului cu mâncarea în mână.

Oamenii de știință explică acest fenomen prin faptul că alcoolul provoacă pentru o anumită perioadă de timp nevoia de foame și de a merge la toaletă. Aceste activități sunt controlate în partea de hipotalamus, care reglează atât apetitul sexual, cât și temperatura organismului sau pofta de mâncare.

Alcoolul elimină inhibițiile, ceea ce înseamnă că sunt înlăturate și orice restricție alimentară pe care ți le impui. Astfel că după câteva beri este posibil să renunțăm temporar la regimul alimentar și să ne îndreptăm spre Mc Donald’s sau pizza.

Un studiu din anul 2004 arată că galanina, o substanță chimică din creier stă în spatele poftei de mâncare grasă și alcool. Acesta din urmă declanșează anumiți neurotransmițători care sporesc senzația de foame. Pentru a fi siguri că nu abuzați de mâncare, se poate începe seara cu o cină sănătoasă și echilibrată.

Câtă băutură este prea multă pentru organism?

Alcoolul nu este sănătos. Acest lucru este cât se poate de clar. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi ne pierdem câteodată gândurile într-un pahar de bere. Astfel că, nu se poate renunța la alcool la nivel mondial, dar putem trăi cu el într-un mod responsabil.

Conform specialiștilor, consumul periculos de alcool a fost stabilit la 8 băuturi pentru femei pe săptămână. În același timp, bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 15 băuturi pe săptămână.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot