Expresia folosită des despre un produs: „e așa prost încât e făcut pe vapor”. Chiar se fac produse pe vapor?

11.02.2025
Expresia folosită des despre un produs: „e așa prost încât e făcut pe vapor”. Chiar se fac produse pe vapor?

Expresia „e făcut pe vapor” este des folosită în vorbirea cotidiană pentru a descrie un obiect sau un produs de proastă calitate. Termenul sugerează o grabă, o execuție neglijentă și un rezultat care lasă mult de dorit. Dar ce înseamnă, de fapt, „a fi făcut pe vapor”.? Există cu adevărat produse care sunt realizate în acest mod?

De unde vine expresia „e făcut pe vapor”?

Într-adevar, expresia cu pricina face referire la produse de proasta calitate si contrafacute. Expresia a apărut la puțină vreme după Revoluția din 1989. Expresia își are probabil originea în faptul că majoritatea produselor contrafacute se fabrica în țări îndepartate (cel mai frecvent în China), de unde sunt aduse cu vaporul, în timp mai lung, dar cu cheltuieli minime.

Exagerand situatia s-a ajuns la expresia asta, ca marfa se produce pe vapor, în drum spre țara de destinație. Ce-i drept, în majoritatea cazurilor, drumul durează mai mult decat procesul de productie.

Produsele fabricate „pe vapor” nu-s rezistente

Originea expresiei „făcut pe vapor” ar mai putea avea o altă proveniență. Navele de marfă, cunoscute și sub numele de vapoare, erau folosite pentru a transporta marfă dintr-un colț al lumii în altul. Uneori, datorită condițiilor dificile și presiunii de a livra marfa la timp, calitatea produselor ajungea să fie afectată. În multe cazuri, produsele care ajungeau pe piață erau adesea imperfecte sau deteriorate din cauza manipulării sau a condițiilor de transport.

Astfel, „făcut pe vapor” a devenit o metaforă pentru ceva care pare să fi fost realizat fără prea multă atenție sau care arată ca și cum a fost făcut într-o grabă.

Produse făcute pe vapor: realitate sau mit?

Deși expresia este adesea folosită în mod ironic sau peiorativ, există și situații în care produsele chiar sunt realizate pe vapor sau în condiții similare. Într-o eră globalizată, unde multe produse sunt importate din diverse colțuri ale lumii, este greu de crezut ca unele produse să fi fost efectiv fabricate sau finisate în timp ce se aflau în tranzit.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot