E adevărat că în cartierul Berceni a existat o stațiune de schi?

21.05.2020
E adevărat că în cartierul Berceni a existat o stațiune de schi?

Cum ar fi să iei metroul și să mergi la schi în… Berceni. Acest lucru pare o utopie astăzi, dar în urmă cu câțiva zeci de ani lucrurile stăteau altfel. E drept, în acea perioadă metroul era un vis și singurul mijloc de transport cu care puteai ajunge la pârtie era tramvaiul.

Se pare că la începutul secolului al XX-lea, groapa de gunoi Valea Plângerii a fost transformată de către autoritățile vremii într-o adevărată staţiune de schi pentru locuitorii Capitalei care nu îşi permiteau o vacanţă la munte, scrie site-ul bercenidepoveste.ro.

În 1933, cu șase ani înainte de izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial, autoritățile au netezit mormanele de gunoaie din Valea Plângerii și au amenajat trei pârtii, una pentru începători, una pentru avansați și una pentru săniuță. Ba mai mult, au fost instalați și stâlpi pentru iluminatul nocturn al pârtiilor.

Și pentru că bucureștenii veneau cu mic cu mare la schi și săniuș, în zonă au apărut și mici afaceri unde negustorii vindeau fie vin fiert, fie țuică fiartă. Pârtia din sudul Capitalei a fost subiectul principal al unui articol în revista „Ilustrațiunea română”.

„Aici se află, strânse laolaltă de mâna năstrușnică a destinului, cimitire, sanatorii, cârciumi vestite, saloane de dans, gropi de gunoi, terenuri elegante pentru sport și clădiri moderne. E aproape chintesența unui oraș, cu toate durerile și bucuriile sale! Aici vin, în fiecare după amiază, pasionații sportului de iarnă, care nu se pot deplasa la munte. Ce importanță are că, dincolo de imensa vale cu gunoaie și stuf, peste care zăpada a pus un strat purificator de alb imaculat, se văd acoperișurile caselor, turlele bisericilor, acea aglomerație de clădiri care formează orașul! Pista e bine bătătorită, schiurile alunecă vertiginos la vale și pentru clipa aceea de viteză, dispare și valea tristă și casele depărtate”, scria în publicația Ilustrațiunea română un reporter în iarna anului 1938.

Foto: Ilustratiunea românã”, nr 5, 1933

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot