E adevărat că Brâncuși a avut un copil? Ce s-a întâmplat cu el?

19.02.2020
E adevărat că Brâncuși a avut un copil? Ce s-a întâmplat cu el?

Constantin Brâncuși este, de departe, unul dintre cei mai cunoscuți români în întreaga lume. Brâncuși s-a născut în anul 1876 la Hobița și este cel care a revoluționat pentru totdeauna sculptura contemporană. Nu mulți știu că Brâncuși a avut și un copil pe care nu l-a recunoscut niciodată.

Copilul lui Brâncuși…

John Constantin Brâncuși Moore a fost fiul sculptorului din relația pe care Brâncuși a avut-o cu Vera Moore, fosta sa secretară şi o pianistă extrem de apreciată în acele timpuri. Drumurile Verei Moore și ale lui Brâncuși s-au intersectat la Londra, la un concert al artistei. Cei doi au avut multe vreme o relație asunsă, iar Vera a acceptat „rolul” de secretară în viața sculptorului. John Constantin Brâncuși Moore a venit pe lume pe data de 15 septembrie 1934, când Vera Moore avea 38 de ani, iar Brâncuși abia împlinise 58.

Brâncuşi nu l-a legitimat însă niciodată pe John ca pe urmaşul său natural. Copilul a crescut cu mama sa. Prima apariție în presă despre existența unui urmaș al lui Brâncuși a fost în anul 1978, în prestigioasa publicație franțuzească Le Monde.

Într-un articol în care Vera Moore era personajul principal, ziariștii din Hexagon scriau:

„Astăzi, ea refuză să vorbească despre sine însăşi. A avut o relaţie de 15 ani cu Brâncuşi. Au avut un băiat. Ea nu vorbeşte despre acest lucru”.

Se pare că Vera Moore i-a cerut la rândul ei fiului ei să nu vorbească niciodată despre identitatea tatălui său, lucru pe care John Moore l-a respectat întreaga durată a vieții.

Vera Moore si fiul lui Brâncuși

John Constantin Brâncuși Moore a murit pe data de 11 noiembrie 2016, la fel ca tatăl său, la Paris. Avea 82 de ani. John Moore a trăit toată viața sa în Franţa, lângă Paris și a fost fotograf la celebrul cabaret Crazy Horse. Acesta nu a avut urmași.

Constantin Brâncuși, în atelierul său

Brancuși a mers 2.000 de km pe jos până la Paris?

Când a decis să meargă pe jos la Paris, Constantin Brâncuși avea 27 de ani și era nemulțumit că lumea din țara sa natală nu îi aprecia suficient munca. Acesta a plecat pe jos cu gândul să ajungă în Franța și prima oprire a avut loc la Budapesta, iar următoarea la Viena. Cea de-a treia staționare a fost Munchen, acolo unde Brâncuși s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase. În această perioadă, sculptorul s-a angajat ca infirmier pentru a se întreține.

Din Munchen, Brâncuși și-a continuat celebra călătorie cu destinața Paris. În Elveția, în apropiere de Basel, sculptorul s-a îmbolnăvit de pneumonie, fiind internat pentru o perioadă de şase luni într-un spital de maici. Când s-a pus pe picioare, Brâncuși a plecat spre Paris, acolo unde inițial a lucrat ca spălător de pahare la taverna Moilard. Călătoria de la Hobița la Paris a durat un an și jumătate.

Foto: pressone.ro / Ionuț Teianu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot