De la ce vine prescurtarea USB?

29.11.2022
De la ce vine prescurtarea USB?

Tehnologia USB a apărut în anul 1996, la proiectarea ei contribuind mai multe companii precum Intel, Compaq, Microsoft, Digital Equipment Corporation, IBM și Northern Telecom. Acronimul USB provine de la Universal Serial Bus care în traducere înseamnă Magistrală Serială Universală.

USB reprezintă o caracteristică specială pentru cabluri, conectori și protocoale de comunicații folosite pentru conectarea, comunicarea și alimentarea cu energie electrică între diverse dispozitive. De-a lungul timpului, şi această tehnologie a suferit îmbunătățiri, primul USB fiind de tip A, ulterior au apărut tipul B, mini sau micro USB și tipul C. Acesta din urmă a devenit conector universal în Uniunea Europeană, iar țările membre trebuie să adapteze toate dispozitivele la această tehnologie în perioada imediat următoare.

Parlamentul a depus eforturi pentru adoptarea unui încărcător comun pentru dispozitive portabile timp de mai bine de 10 ani. Deși unele companii au introdus inițiative voluntare care au redus numărul de tipuri de încărcătoare, acestea au fost insuficiente pentru a îndeplini obiectivele UE privind reducerea deșeurilor electronice. Comisia Europeană a prezentat o propunere privind încărcătorul comun în septembrie 2021. Parlamentul și țările UE au ajuns la un acord provizoriu privind actul legislativ pe 7 iunie 2022, potrivit europarl.europa.eu.

Caracteristicile USB

Tehnologia USB este una de tip plug-and-play, iar în prezent este principala modalitate de conectare la un laptop sau un PC a diferitelor componente periferice. Interfața USB asigură conexiunea rapidă și ieftină între două dispozitive.

Magistrala USB definește trei categorii de dispozitive fizice:

De la apariția sa, USB-ul s-a dezvoltat continuu și au apărut variante noi care au asigurat un transfer de date din ce în ce mai rapid. Astfel am avut USB 1.0 și USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 și în prezent a apărut USB 3.1. Acesta din urmă poate să asigure transferuri de date la viteze maxime teoretice de 10 Gbps, dublu față de USB 3.0.

Așadar, tehnologia USB a fost gândită pentru persoanele care nu se descurcă cu instalarea hardware, în felul acesta dispărând tot felul de cabluri complicate.

Foto: nytimes.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot