Ai Windows fără licență? Ce riști?

18.03.2022
Ai Windows fără licență? Ce riști?

De la lansarea sa inițială, sistemul de operare Windows a fost predispus la piraterie, similar altor produse software. Pentru a reduce pirateria, Windows a introdus caracteristica de securitate de activare a Windows, care impunea introducerea unei chei de activare cu licență pentru a continua utilizarea unui sistem Windows autentic.

Din nefericire, licențele sunt prea scumpe și nu toată lumea își permite să-și instaleze pe computer sistemul de operare autentic.

Ce se întâmplă dacă nu ai Windows cu licență?

Fiind cel mai popular sistem de operare de pe Internet, utilizarea versiunilor piratate de Windows a crescut foarte mult, din cauza faptului că vânzările sale pe piață au scăzut. Compania a introdus o caracteristică cheie de activare pentru a preveni piratarea online, scrie Software Test Tips.

Nu se întâmplă nimic dacă nu ai licență pe sistemul de operare din computer, însă dacă ai vrea să personalizezi device-ul, te vei confrunta cu câteva restricții și probleme, cum ar fi:

După instalarea Windows fără a introduce o cheie de activare, Windows îți va reaminti să activați Windows în 30 de zile. Iată ce se poate întâmpla după acestă perioadă.

După ce instalezi orice copie pe computer fără o cheie de licență, Microsoft îți va oferi o perioadă de probă de 30 de zile. În aceste 30 de zile, vei putea folosi toate funcțiile sistemului de operare care vin printr-o experiență Windows autentică.

Chiar dacă instalezi Windows 10 folosind o copie neautorizată sau fără licență, vei putea în continuare să achiziționezi o cheie de activare a produsului și să-ți activezi sistemul de operare.

Vei putea, de asemenea, să obți actualizări de software și să schimbi aspectul interfeței sistemului de operare în perioada de probă inițială de 30 de zile.

Dacă nu activezi în decurs de 30 de zile, toate modificările tale vizuale și interne se vor pierde. După eliminarea tuturor setărilor tale personalizate, Windows va porni într-o versiune destul de generică a lui.

După 30 de zile, vei începe să primi un filigran, iar Windows va afișa mesaje iritante care vă vor îndemna să activezi software-ul original. Setarea de personalizare va fi dezactivată și nu poți efectua actualizările software necesare.

Cât timp poți folosi copia

Anterior, după expirarea perioadei de probă de 30 de zile pentru edițiile Windows precum XP și Vista, sistemul de operare intra într-un mod de funcționalitate redusă.

Nu vei putea juca jocuri specifice sistemului de operare în acest mod și, de asemenea, nu veți putea folosi funcții premium, cum ar fi Aero Glass, ReadyBoost și BitLocker.

Pe de altă parte, Microsoft a adoptat o atitudine mult mai permisivă cu Windows 10. Nu există nicio restricție de timp pentru activarea Windows, așa că nu trebuie să îți faci griji că pierzi funcțiile esențiale.

Caracterisitici limitate

Nu vei putea utiliza modul întunecat: Windows 10 a introdus multe funcții noi, inclusiv binecunoscutul „mod întunecat”. Deși modul întunecat nu este o opțiune necesară, îți poate îmbunătăți experiența de navigare, în special dacă petreci mult timp în spatele unui computer pentru afaceri sau distracție. Va permite doar să modifici luminozitatea ecranului, dar nu să faci modificări la nivelul întregului sistem utilizând modul Întunecat.

Drept urmare, dacă rulează o copie neactivată a sistemului, este posibil să nu primești toate aceste actualizări critice, ceea ce te poate face vulnerabil la amenințările de securitate. Activarea Windows 10 este cea mai bună modalitate de a vă menține computerul în siguranță, în timp ce software-ul antivirus de la terți poate fi folosit în continuare ca un strat suplimentar de protecție.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot