Ai Windows fără licență? Ce riști?

18.03.2022
Ai Windows fără licență? Ce riști?

De la lansarea sa inițială, sistemul de operare Windows a fost predispus la piraterie, similar altor produse software. Pentru a reduce pirateria, Windows a introdus caracteristica de securitate de activare a Windows, care impunea introducerea unei chei de activare cu licență pentru a continua utilizarea unui sistem Windows autentic.

Din nefericire, licențele sunt prea scumpe și nu toată lumea își permite să-și instaleze pe computer sistemul de operare autentic.

Ce se întâmplă dacă nu ai Windows cu licență?

Fiind cel mai popular sistem de operare de pe Internet, utilizarea versiunilor piratate de Windows a crescut foarte mult, din cauza faptului că vânzările sale pe piață au scăzut. Compania a introdus o caracteristică cheie de activare pentru a preveni piratarea online, scrie Software Test Tips.

Nu se întâmplă nimic dacă nu ai licență pe sistemul de operare din computer, însă dacă ai vrea să personalizezi device-ul, te vei confrunta cu câteva restricții și probleme, cum ar fi:

După instalarea Windows fără a introduce o cheie de activare, Windows îți va reaminti să activați Windows în 30 de zile. Iată ce se poate întâmpla după acestă perioadă.

După ce instalezi orice copie pe computer fără o cheie de licență, Microsoft îți va oferi o perioadă de probă de 30 de zile. În aceste 30 de zile, vei putea folosi toate funcțiile sistemului de operare care vin printr-o experiență Windows autentică.

Chiar dacă instalezi Windows 10 folosind o copie neautorizată sau fără licență, vei putea în continuare să achiziționezi o cheie de activare a produsului și să-ți activezi sistemul de operare.

Vei putea, de asemenea, să obți actualizări de software și să schimbi aspectul interfeței sistemului de operare în perioada de probă inițială de 30 de zile.

Dacă nu activezi în decurs de 30 de zile, toate modificările tale vizuale și interne se vor pierde. După eliminarea tuturor setărilor tale personalizate, Windows va porni într-o versiune destul de generică a lui.

După 30 de zile, vei începe să primi un filigran, iar Windows va afișa mesaje iritante care vă vor îndemna să activezi software-ul original. Setarea de personalizare va fi dezactivată și nu poți efectua actualizările software necesare.

Cât timp poți folosi copia

Anterior, după expirarea perioadei de probă de 30 de zile pentru edițiile Windows precum XP și Vista, sistemul de operare intra într-un mod de funcționalitate redusă.

Nu vei putea juca jocuri specifice sistemului de operare în acest mod și, de asemenea, nu veți putea folosi funcții premium, cum ar fi Aero Glass, ReadyBoost și BitLocker.

Pe de altă parte, Microsoft a adoptat o atitudine mult mai permisivă cu Windows 10. Nu există nicio restricție de timp pentru activarea Windows, așa că nu trebuie să îți faci griji că pierzi funcțiile esențiale.

Caracterisitici limitate

Nu vei putea utiliza modul întunecat: Windows 10 a introdus multe funcții noi, inclusiv binecunoscutul „mod întunecat”. Deși modul întunecat nu este o opțiune necesară, îți poate îmbunătăți experiența de navigare, în special dacă petreci mult timp în spatele unui computer pentru afaceri sau distracție. Va permite doar să modifici luminozitatea ecranului, dar nu să faci modificări la nivelul întregului sistem utilizând modul Întunecat.

Drept urmare, dacă rulează o copie neactivată a sistemului, este posibil să nu primești toate aceste actualizări critice, ceea ce te poate face vulnerabil la amenințările de securitate. Activarea Windows 10 este cea mai bună modalitate de a vă menține computerul în siguranță, în timp ce software-ul antivirus de la terți poate fi folosit în continuare ca un strat suplimentar de protecție.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot