De la ce vine denumirea Munților Bucegi? Ce este Buceagul?

23.11.2020
De la ce vine denumirea Munților Bucegi? Ce este Buceagul?

Ce este Buceagul? Munții Bucegi se află în partea estică a Carpaților Meridionali și au o suprafață de aproximativ 300 de km pătrați. Această formă de relief se întinde pe teritoriul județelor Dâmbovița, Prahova și Brașov. Vârful Omu reprezintă cel mai înalt punct al acestui masiv și este al șaselea cel mai mare vârf din România.

De la ce vine numele Munților Bucegi?

Munții Bucegi au o istorie îndelungată, iar multe dintre denumirile întâlnite în acest masiv ridică interesante probleme de filologie. Termenul „Bucegi” are o formă arhaică, „Buceci”. Potrivit specialiștilor, cuvântul „Buceci” ar fi o variantă a lui „Bugeac”, ce desemnează „un complex de mai mulți mușchi care formează un covor verde si moale”.

Conform datelor istorice, în actul care consemnează construcția Mănăstirii Sinaia se scrie că aceasta a fost ridicată „la pustie sub muntele Buceciul”. Trebuie specificat că și în ziua de astăzi mai sunt bătrâni în Branul de Sus care îi spun masivului, Buceci.

Specialiștii în lingvistică susțin că huceagul sau buceagul este un păduriș des și jos, ori covorul de mușchi verde și moale, sau chiar pământul pustiu, lipsit de păduri, doar cu buruieni și ierbărie. Aceștia susțin, totodată, că denumirile localităților Bugeac sau Buceag existau încă de pe vremea lui Burebista. Astfel, existau așezări cu aceste nume în județele Constanța, Ialomița și Teleorman.

Lingvistul Sextil Pușcariu susține chiar că Bucșoiul, unul din brațele stelei de munți ce se întâlnesc în vârful Omu, își are numele derivat de la Buc, Bucur (nume autentic dacic), tot așa cum și Buceci, Bugeci, se derivă de la Buc cu acelasi sufix ca în Măneciu sau Moeciu, potrivit ro.wikipedia.ro.

Complex de mai mulți mușchi care este considerat sursa etimologică pentru numele de Bucegi

Sfinxul din Munții Bucegi este considerat minunea României

Sfinxul din Munţii Bucegi este una dintre minunile României. Situată la altitudinea de peste 2.200 de metri, celebra stâncă despre care se presupune că s-a format datorită eroziunii eoliene, este un adevărat colos ce a stârnit o multitudine de controverse de-a lungul timpului.

Sfinxul din Munţii Bucegi este format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat astăzi forma pe care o știm cu toții. Unii dintre cercetători sunt de părere că Sfinxul și Babele nu sunt monumente naturale și ar fi fost făcute de mâna omului.

Argumentul suprem este acela că Sfinxul din Munţii Bucegi are aproximativ aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt (8 metri în înălţime). Unii oameni de știință sunt de părere că Sfinxul reprezintă o zeitate al unei vechi civilizații sau chiar a dacilor. Cele mai fantaziste teorii susțin că Sfinxul este de origine extraterestră.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot