De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

13.11.2023
De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

În fiecare zi ne punem întrebarea ce vom mânca. De cele mai multe ori, din cauza lipsei de timp ajungem să pregătim ceva rapid în tigaie. Încingem uleiul pentru prăjit cartofi, carne sau alte tipuri de produse care sunt gata în câteva minute. Nu toate tipurile de ulei sunt menite să fie folosite în tigaie. De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

De ce nu e bun uleiul de măsline pentru prăjit?

prăjit

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai populare tipuri de ulei. Zona mediteraneeană a Europei este recunoscută internațional ca fiind regiuni în care uleiul de măsline este rege. Fie că vorbim de mâncare la cuptor, salate, pește pe grătar sau alte bucate, uleiul de măsline este nelipsit.

Cu toate acestea, aproape niciodată uleiul de măsline nu este utilizat la prăjeli. De câte ori nu s-a întâmplat să îți spună părinții să nu pui ulei de măsline în tigaie, pentru că nu este bun? Este un ulei scump, de calitate, deci de ce nu ar fi potrivit?

Foarte multe persoane folosesc acest tip de ulei în compoziția preparatelor culinare. Conține antioxidanți sănătoși, ajutând în timp la scăderea colesterolului rău și la creșterea nivelurilor de colesterol bun. Totuși specialiștii consideră că există momentul când uleiul de măsline nu este chiar cea mai ideală soluție.

În momentul în care se prepară mâncăruri la temperaturi înalte, este bine să nu alegem uleiul de măsline deoarece are un nivel de ardere între 185 – 210 grade Celsius. Când se atinge acest nivel, compușii benefici din uleiul de măsline încep să se degradeze, iar potențialii compuși ar putea afecta sănătatea.

Cu ce putem înlocui uleiul de măsline?

Vrem să folosim ulei, dar vrem să renunțăm la clasicul tip de floarea soarelui și măsline. În supermarketuri există mai multe tipuri de ulei pe raft, însă nu suntem obișnuiți, iar din reticență, nu știm când anume să le folosim.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot