De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

13.11.2023
De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

În fiecare zi ne punem întrebarea ce vom mânca. De cele mai multe ori, din cauza lipsei de timp ajungem să pregătim ceva rapid în tigaie. Încingem uleiul pentru prăjit cartofi, carne sau alte tipuri de produse care sunt gata în câteva minute. Nu toate tipurile de ulei sunt menite să fie folosite în tigaie. De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

De ce nu e bun uleiul de măsline pentru prăjit?

prăjit

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai populare tipuri de ulei. Zona mediteraneeană a Europei este recunoscută internațional ca fiind regiuni în care uleiul de măsline este rege. Fie că vorbim de mâncare la cuptor, salate, pește pe grătar sau alte bucate, uleiul de măsline este nelipsit.

Cu toate acestea, aproape niciodată uleiul de măsline nu este utilizat la prăjeli. De câte ori nu s-a întâmplat să îți spună părinții să nu pui ulei de măsline în tigaie, pentru că nu este bun? Este un ulei scump, de calitate, deci de ce nu ar fi potrivit?

Foarte multe persoane folosesc acest tip de ulei în compoziția preparatelor culinare. Conține antioxidanți sănătoși, ajutând în timp la scăderea colesterolului rău și la creșterea nivelurilor de colesterol bun. Totuși specialiștii consideră că există momentul când uleiul de măsline nu este chiar cea mai ideală soluție.

În momentul în care se prepară mâncăruri la temperaturi înalte, este bine să nu alegem uleiul de măsline deoarece are un nivel de ardere între 185 – 210 grade Celsius. Când se atinge acest nivel, compușii benefici din uleiul de măsline încep să se degradeze, iar potențialii compuși ar putea afecta sănătatea.

Cu ce putem înlocui uleiul de măsline?

Vrem să folosim ulei, dar vrem să renunțăm la clasicul tip de floarea soarelui și măsline. În supermarketuri există mai multe tipuri de ulei pe raft, însă nu suntem obișnuiți, iar din reticență, nu știm când anume să le folosim.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot