De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

13.11.2023
De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

În fiecare zi ne punem întrebarea ce vom mânca. De cele mai multe ori, din cauza lipsei de timp ajungem să pregătim ceva rapid în tigaie. Încingem uleiul pentru prăjit cartofi, carne sau alte tipuri de produse care sunt gata în câteva minute. Nu toate tipurile de ulei sunt menite să fie folosite în tigaie. De ce uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit?

De ce nu e bun uleiul de măsline pentru prăjit?

prăjit

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai populare tipuri de ulei. Zona mediteraneeană a Europei este recunoscută internațional ca fiind regiuni în care uleiul de măsline este rege. Fie că vorbim de mâncare la cuptor, salate, pește pe grătar sau alte bucate, uleiul de măsline este nelipsit.

Cu toate acestea, aproape niciodată uleiul de măsline nu este utilizat la prăjeli. De câte ori nu s-a întâmplat să îți spună părinții să nu pui ulei de măsline în tigaie, pentru că nu este bun? Este un ulei scump, de calitate, deci de ce nu ar fi potrivit?

Foarte multe persoane folosesc acest tip de ulei în compoziția preparatelor culinare. Conține antioxidanți sănătoși, ajutând în timp la scăderea colesterolului rău și la creșterea nivelurilor de colesterol bun. Totuși specialiștii consideră că există momentul când uleiul de măsline nu este chiar cea mai ideală soluție.

În momentul în care se prepară mâncăruri la temperaturi înalte, este bine să nu alegem uleiul de măsline deoarece are un nivel de ardere între 185 – 210 grade Celsius. Când se atinge acest nivel, compușii benefici din uleiul de măsline încep să se degradeze, iar potențialii compuși ar putea afecta sănătatea.

Cu ce putem înlocui uleiul de măsline?

Vrem să folosim ulei, dar vrem să renunțăm la clasicul tip de floarea soarelui și măsline. În supermarketuri există mai multe tipuri de ulei pe raft, însă nu suntem obișnuiți, iar din reticență, nu știm când anume să le folosim.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot