De ce tehnologia Bluetooth se numește „Dinte albastru”?

07.01.2019
De ce tehnologia Bluetooth se numește „Dinte albastru”?

Tehnologia Bluetooth este cea care facilitează comunicarea între diferite dispozitive. Aceasta funcționează prin unde radio și permite posibilitatea conectării prin frecvenţe ultrascurte de radio a două sau a mai multor dispozitive mobile sau fixe, deodată. Totuși, de ce tehnologia poartă această denumire de-a dreptul ciudată?

Tehnologia a fost creată de cunoscuta companie suedeză de telefoane mobile Ericsson în anul 1994. Numele acestei tehnologii a fost dat în amintirea regelui scandinav Harald Blatand (cel poreclit și Dinte Albastru).

Bluetooth este o traducere în engleză a cuvântului scandinav Blåtand/Blåtann (Dinte Albastru).

Harald Blatand, care a domnit între anii 935-986 d. Hr, a primit această poreclă pentru că avea o pasiune pentru consumul de fructe ce îi colorau dinții. Harald Blatand este cel care a unit diversele facțiuni rivale de pe teritoirul țării într-un singur stat. Acesta a unit teritoriile pe care astăzi sunt Danemarca și Norvegia.

Care a fost cea mai grea iarnă din România? Cât de multă ninsoare a căzut?

De aici a pornit și analogia cu funcția de unitate între dispozitivele de comunicare pe care tehnologia modernă Bluetooth o oferă utilizatorilor săi. Mai mult, logo-ul acesteia este format din cele două inițiale ale regelui, în forma lor runică: H și B.

Despre tehnologia Bluetooth

În mod oficial, tehnologia Bluetooth a fost introdusă către marele public în anul 1998 odată cu înfiinţarea grupului SIG. În prezent se folosește versiunea 5.0 care funcționează chiar și la o distanță de 100 de metri.

Cu ajutorul tehnologiei Bluetooth s-a dezvoltat sistemul de căşti wireless şi cel de mâini libere (Handsfree) pentru vorbitul la telefonul mobil. Totuși, apariția Internetului a făcut ca tehnologia Bluetooth să fie din ce în ce mai puțin utilizată la nivel mondial.

Logo-ul tehnologiei Bluetooth vine de la alăturarea literelor H și B

Cât de mare a fost cel mai mare fulg de zăpadă din istorie?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot