Cine a inventat tehnologia Bluetooth?

04.10.2022
Cine a inventat tehnologia Bluetooth?

În prezent este greu de imaginat o lume fără gadgeturi. Tehnologia este atât de avansată încât a devenit indispensabilă în viața de zi cu zi, ajutându-i pe oameni să rezolve problemele mult mai repede și mai ușor decât în trecut. Apariția tehnologiei Bluetooth a schimbat lumea complet, în jurul ei fiind dezvoltate alte inovații.

Istoria tehnologiei Bluetooth

Tehnologia Bluetooth a permis conectarea și transferul de date între dispozitive fixe și mobile, fără fire, atunci când nu există o legătură la internet. Potrivit Wikipedia.org, Bluetooth este un set de specificații (un standard) pentru o rețea personală fără fir (wireless), bazată pe unde radio. Acesta mai este cunoscut ca și standardul IEEE 802.15.1.

Tehnologia a fost inventată în anul 1994 de către Sven Mattisson și Jaap Haartsen. Cei doi sunt de naționalitate suedeză și lucrau la compania de telefonie mobilă Ericsson. Începând cu data de 20 mai 1998 a fost fondată gruparea Bluetooth Special Interest Group (SIG), care avea scopul de a dezvolta această tehnologie și de a realiza inovații în jurul ei. Drept urmare, în anul 1999, compania Ericsson a lansat primul telefon mobil cu tehnologia Bluetooth integrată. Anii au trecut iar tehnologia a fost dezvoltată mereu, ajungând ca transferul de date cu ajutorul acestui procedeu să se realizeze la viteze foarte mari.

De unde vine numele „Bluetooth”?

Cu toate că tehnologia a fost inventată de suedezi, numele acesteia provine de la vecinii lor din Danemarca. Trebuie precizat că „Bluetooth” nu este altceva decât o traducere în engleză a termenului scandinav „Blåtand/Blåtann”, cum era supranumit regele viking Harald I al Danemarcei din veacul al X-lea. Potrivit datelor istorice, acesta a unit Danemarca și Norvegia, fiind un foarte bun comunicator într-o vreme în care conflictele erau foarte aprinse între clanurile feudale din zonă.

În limba română „Bluetooth” înseamnă „dinte albastru”. Creatorii acestei tehnologii au folosit această denumire la început ca nume de cod, însă ulterior numele a fost păstrat, iar în prezent este cunoscut în întreaga lume. Conform Adevarul.ro, logo-ul este de asemenea strâns legat de regele Harald Bluetooth. Acesta este format din iniţialele regelui, Hagal și Bjarkan, în alfabetul runic.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot