De ce sunt olandezii atât de înalți? Care este înălțimea medie a unui adult?

28.05.2021
De ce sunt olandezii atât de înalți? Care este înălțimea medie a unui adult?

De-a lungul timpului, oamenii s-au schimbat și au evoluat. Un lucru interesant îl reprezintă faptul că, în medie, persoanele din prezent sunt mai înalte decât cele din trecut. Potrivit datelor statistice, se pare că oamenii din perioada 1850 erau, în medie, mai scunzi cu 10 cm decât cei de astăzi. Așadar, o creștere pe verticală care a uimit și cercetătorii.

Olandezii, cei mai înalți oameni din lume

Un studiu ale revistei britanice „Royal Society” a arătat că olandezii sunt cei mai înalți oameni de pe planetă, acest lucru fiind influențat de mediul natural și de o selecție naturală. Înălțimea medie a unui bărbat olandez este de 182.5 cm, în timp ce femeile ajung la 168.7 cm. Asta demonstrează că Olanda este o țară de „giganți”. La propriu.

Datele statistice arată că, în ultimii 150 de ani, olandezii au crescut în înălțime cu 20 de cm, mai mult decât media de pe glob. Surprinzător este că, la acea vreme, această nație era una dintre cele mai mici ca statură din Europa, având o înălțime medie de 165 de cm. Cercetătorii au analizat îndelung ce a produs dezvoltarea pe verticală a olandezilor, observând câteva lucruri interesante.

În primul rând, talia mare a olandezilor este atribuită factorilor de mediu și creșterea nivelului de trai. Persoanele cu venituri mai mari au putut să își permită mâncare mai sănătoasă. Totodată, consumul intens de produse lactate, dar și o selecție naturală au făcut ca oamenii din această zonă a globului să crească în înălțime peste media europeană. Studiile arată că olandezii le-au transmis copiilor lor genele „înalte”, astfel încât după o anumită perioadă de timp au ajuns să aibă cea mai înaltă talie din lume.

Conform datelor statistice, bărbații americani au o înălțime medie de 177,1 cm, iar femeile ajung la 163,5 cm. La noi în țară, înălțimea medie a unui bărbat ajunge la 172 de cm, iar cea a unei femei la 161 cm.

Țara cu cei mai scunzi oameni din lume

Deși există oameni scunzi și oameni înalți peste tot, Indonezia găzduiește unii dintre cei mai scunzi oameni din lume, potrivit datelor compilate din diferite surse globale de către Telegraph în 2017. Luându-se în considerare ambele sexe, adultul mediu este de aproximativ 158 cm. Oamenii din Bolivia nu tind să fie mult mai înalți, cu o înălțime medie a adulților de 160 cm.

Studiile făcute de-a lungul timpului au concluzionat că factorii sociali, nutriționali și de mediu la domiciliu, școală și în cadrul comunității au fost cruciale pentru creșterea sănătoasă și dezvoltarea copiilor până la adolescență. De asemenea, s-a cerut națiunilor să se investească în nutriția copiilor și adolescenților școlari pentru a asigura o tranziție sănătoasă la maturitate.

Foto: Pexels.com și bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot