De ce sunt invitate ursitoare la botez?

26.09.2022
De ce sunt invitate ursitoare la botez?

Botezul reprezintă una dintre cele mai mari bucurii din viața proaspeților părinți. Micuțul este dus în biserică pentru a fi creștinat de către preot, iar ulterior se ține o petrecere în cinstea acestuia. În epoca modernă, în timpul festivității din restaurant, sunt aduse mai multe personaje îmbrăcate misterios. Acestea se numesc ursitoare, iar povestea lor provine din antichitate. De ce sunt chemate ursitoare la botezul unui copil?

Ce sunt ursitoarele?

ursitoare

Taina botezului este un ritual antologic provenit din religia creștină. Acesta se referă la scufundarea unei persoane în apă și scoaterea ei la suprafață. De obicei, în funcție de religie, cei botezați sunt copiii. Slujba are loc după ce au trecut măcar 40 de zile de la nașterea bebelușului. Pentru credincioși, botezul simbolizează sfârșitul modului de viață din trecut și intrarea într-o nouă etapă, fără de păcat.

Ursitoarele fac parte din mitologia românească, însă se pot găsi și în alte culturi asemănătoare. Cele 3 erau fecioare cu un dar aparte, acela de a prevesti viitorul. Legendele notează că ele apăreau în prima săptămână în care copilul era născut.  Numele lor sunt: Ursitoarea cea mare, Soarta și Moartea.

Prima, Ursitoarea cea mare, era cea care ținea fusul și furca. Ea decidea cum îi ca decurge viața micuțului, cu toate momentele bune sau cu cele de cotitură. Cea de-a doua ursitoare, Soarta, prevestea destinul. A treia, Moartea, avea rolul de a stabili modul și timpul când va muri. Activitatea lor se întinde pe parcursul a 3 zile.

„Ursitoarele, sunt trei fete sau de fapt trei zâne care vin să croiască viața copilului nou-născut, întotdeauna în săptămâna în care s-a născut copilul, în nopțile fără soț, adică a treia, a cincea și a șaptea noapte”, a explicat Simion Florea, cunoscut etnolog român”

În prima noapte lucrează torcătoarea asistată de celelalte două, în a doua noapte, Soarta deapănă firul vieții și în a treia, Moartea taie cu o seceră sfârșitul.

De ce sunt invitate ursitoare la botez?

Tradiția este păstrată și în prezent, însă cu mici modificări. În cadrul petrecerii de botez sunt aduse trei persoane care sunt îmbrăcate în ursitoare. Momentul nu este ales la întâmplare. Botezul marchează un nou început, ursitoarele prevestind viața întreagă a viitoarei persoane în societate. Spectacolul este surprins prin mici poezii, urări de spor și sănătate:

„Suntem ursi, ursitoare
Meștere și ghicitoare
De departe noi venim
Pruncului să îi ursim (…)
Îți ursesc la tinerețe
Respect pentru bătrânețe
Și-ți ursesc la bătrânețe
Tot atâta tinerețe.”

Foto: Depositphotos.com & Substanțial.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot