De ce se zbate ochiul?

21.07.2022
De ce se zbate ochiul?

Fiecare dintre noi a avut momente în care a simțit că ochiul se zbate. Uneori, când stăm o perioadă la masa de lucru, începe să „tremure” un ochi. Îl ignorăm și revenim la treabă. Dar apoi se întâmplă din nou! Aparent fără motiv, pleoapa continuă cu spasme intermitente pentru tot restul zilei. De ce se întâmplă asta?

Fenomenul poartă numele de contracție oculară. Acesta este contracția involuntară, spontană, a mușchilor fini ai pleoapei. De obicei, aceste spasme musculare sunt localizate la nivelul pleoapei inferioare, dar pot apărea la oricare dintre ochi sau la ambii. În cele mai multe cazuri, contracțiile oculare minore se rezolvă la fel de spontan cum au început și nu sunt asociate cu nicio boală.

De ce se zbate ochiul?

Cauza exactă a spasmului ochilor nu este cunoscută, dar poate fi cauzată sau agravată de o serie de factori, inclusiv:

Dacă episoadele de contracții oculare sunt supărătoare, poate fi consultat un medic pentru a exclude alte probleme oculare, cum ar fi blefarita (pleoapele inflamate) sau tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi:

Cum să oprești contracțiile ochilor

Cazurile ușoare de contracții oculare sunt autolimitate, ceea ce înseamnă că se rezolvă de la sine. Există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ajuta procesul.

Dacă contracțiile oculare durează săptămâni întregi sau dacă au ca rezultat dificultatea de a deschide ochiul sau dificultăți de vedere, contactați medicul oftalmolog pentru a stabili următorii pași. Medicul poate recomanda medicamente sau un plan de tratament pentru injecții cu toxină botulinică.

Potrivit Johns Hopkins Medicicine, toxina botulinică se injectează sub pielea din jurul ochilor. Toxina relaxează și slăbește mușchii chiar sub piele, iar fiecare set de injecții previne spasmele timp de aproximativ trei luni. Efectele secundare ale acestor injecții pot include vânătăi minore la locurile de injectare, căderea temporară a pleoapelor sau vederea dublă temporară.

Rareori, în cazuri severe, poate fi recomandată intervenția chirurgicală dacă simptomele nu sunt controlate în mod adecvat de injecțiile cu toxină botulinică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot