De ce se zbate ochiul?

21.07.2022
De ce se zbate ochiul?

Fiecare dintre noi a avut momente în care a simțit că ochiul se zbate. Uneori, când stăm o perioadă la masa de lucru, începe să „tremure” un ochi. Îl ignorăm și revenim la treabă. Dar apoi se întâmplă din nou! Aparent fără motiv, pleoapa continuă cu spasme intermitente pentru tot restul zilei. De ce se întâmplă asta?

Fenomenul poartă numele de contracție oculară. Acesta este contracția involuntară, spontană, a mușchilor fini ai pleoapei. De obicei, aceste spasme musculare sunt localizate la nivelul pleoapei inferioare, dar pot apărea la oricare dintre ochi sau la ambii. În cele mai multe cazuri, contracțiile oculare minore se rezolvă la fel de spontan cum au început și nu sunt asociate cu nicio boală.

De ce se zbate ochiul?

Cauza exactă a spasmului ochilor nu este cunoscută, dar poate fi cauzată sau agravată de o serie de factori, inclusiv:

Dacă episoadele de contracții oculare sunt supărătoare, poate fi consultat un medic pentru a exclude alte probleme oculare, cum ar fi blefarita (pleoapele inflamate) sau tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi:

Cum să oprești contracțiile ochilor

Cazurile ușoare de contracții oculare sunt autolimitate, ceea ce înseamnă că se rezolvă de la sine. Există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ajuta procesul.

Dacă contracțiile oculare durează săptămâni întregi sau dacă au ca rezultat dificultatea de a deschide ochiul sau dificultăți de vedere, contactați medicul oftalmolog pentru a stabili următorii pași. Medicul poate recomanda medicamente sau un plan de tratament pentru injecții cu toxină botulinică.

Potrivit Johns Hopkins Medicicine, toxina botulinică se injectează sub pielea din jurul ochilor. Toxina relaxează și slăbește mușchii chiar sub piele, iar fiecare set de injecții previne spasmele timp de aproximativ trei luni. Efectele secundare ale acestor injecții pot include vânătăi minore la locurile de injectare, căderea temporară a pleoapelor sau vederea dublă temporară.

Rareori, în cazuri severe, poate fi recomandată intervenția chirurgicală dacă simptomele nu sunt controlate în mod adecvat de injecțiile cu toxină botulinică.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot