De ce se zbate ochiul?

21.07.2022
De ce se zbate ochiul?

Fiecare dintre noi a avut momente în care a simțit că ochiul se zbate. Uneori, când stăm o perioadă la masa de lucru, începe să „tremure” un ochi. Îl ignorăm și revenim la treabă. Dar apoi se întâmplă din nou! Aparent fără motiv, pleoapa continuă cu spasme intermitente pentru tot restul zilei. De ce se întâmplă asta?

Fenomenul poartă numele de contracție oculară. Acesta este contracția involuntară, spontană, a mușchilor fini ai pleoapei. De obicei, aceste spasme musculare sunt localizate la nivelul pleoapei inferioare, dar pot apărea la oricare dintre ochi sau la ambii. În cele mai multe cazuri, contracțiile oculare minore se rezolvă la fel de spontan cum au început și nu sunt asociate cu nicio boală.

De ce se zbate ochiul?

Cauza exactă a spasmului ochilor nu este cunoscută, dar poate fi cauzată sau agravată de o serie de factori, inclusiv:

Dacă episoadele de contracții oculare sunt supărătoare, poate fi consultat un medic pentru a exclude alte probleme oculare, cum ar fi blefarita (pleoapele inflamate) sau tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi:

Cum să oprești contracțiile ochilor

Cazurile ușoare de contracții oculare sunt autolimitate, ceea ce înseamnă că se rezolvă de la sine. Există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ajuta procesul.

Dacă contracțiile oculare durează săptămâni întregi sau dacă au ca rezultat dificultatea de a deschide ochiul sau dificultăți de vedere, contactați medicul oftalmolog pentru a stabili următorii pași. Medicul poate recomanda medicamente sau un plan de tratament pentru injecții cu toxină botulinică.

Potrivit Johns Hopkins Medicicine, toxina botulinică se injectează sub pielea din jurul ochilor. Toxina relaxează și slăbește mușchii chiar sub piele, iar fiecare set de injecții previne spasmele timp de aproximativ trei luni. Efectele secundare ale acestor injecții pot include vânătăi minore la locurile de injectare, căderea temporară a pleoapelor sau vederea dublă temporară.

Rareori, în cazuri severe, poate fi recomandată intervenția chirurgicală dacă simptomele nu sunt controlate în mod adecvat de injecțiile cu toxină botulinică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot