De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

14.02.2022
De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

Persoanele din Asia se disting de restul lumii prin mai multe trăsături fizice, dar și prin faptul că au ochii oblici. Această caracteristică aparte nu a fost explicată științific, însă au fost avansate mai multe ipoteze.

De ce asiaticii au ochii oblici?

Oamenii de știință au analizat istoria persoanelor asiatice și nu au venit cu o explicație evolutivă, însă au specificat că forma globului ocular este la fel ca la orice om, dar colțul pleoapei diferă fiind aplecat.

Potrivit doctorului Frank Poirier, antropolog fizic la Universitatea de Stat din Ohio, ochii persoanelor asiatice și-au schimbat forma, de-a lungul timpului, pentru a se adapta la regiunile tropicale și artice în care trăiesc. Această aplecare a pleoapei a fost descrisă ca un parasolar care protejează ochii de supraexpunerea la radiațiile ultraviolete.

Această ipoteză are însă o problemă, fiindcă persoane cu ochii oblici pot fi văzute și în alte colțuri ale lumii, nu numai în zonele asiatice. De exemplu, această formă a ochilor poate fi văzută și la europeni, în special la irlandezi, dar și la sugarii din întreaga lume. Drept urmare, oamenii de știință consideră că este mai mult o explicație genetică, decât una legată de regiune.

Femeile asiatice, obsedate să aibă pielea albă

În Asia, multe dintre reprezentantele sexului frumos consideră că dacă au o piele cât mai albă sunt mai frumoase. Ideea omniprezentă că pielea mai deschisă este mai atractivă este adesea pusă în evidență prin diferite concursuri de frumusețe. De exemplu, atunci când Nonthawan Thongleng cu piele de bronz a fost încoronată Miss Thailanda World 2014, a fost apreciată de unii comentatori ca o șansă de a redefini standardele de frumusețe.

În mod tradițional, reprezentantele sexului frumos cu pielea închisă la culoare au fost subreprezentate în Thailanda, marginalizate în favoarea unui standard de frumusețe cu pielea mai deschisă.

Există o normă culturală, profund înrădăcinată, implicată în aceste dezbateri asupra culorii și frumuseții pielii. În multe societăți, și mai ales în Asia, pielea întunecată a fost mult timp asociată cu munca în câmp și, prin urmare, cu sărăcia rurală. Pe de altă parte, pielea palidă este asociată cu o viață mai confortabilă și cosmopolită în interior, departe de razele Soarelui. Culoarea pielii este astfel un semn al clasei sociale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot