De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

14.02.2022
De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

Persoanele din Asia se disting de restul lumii prin mai multe trăsături fizice, dar și prin faptul că au ochii oblici. Această caracteristică aparte nu a fost explicată științific, însă au fost avansate mai multe ipoteze.

De ce asiaticii au ochii oblici?

Oamenii de știință au analizat istoria persoanelor asiatice și nu au venit cu o explicație evolutivă, însă au specificat că forma globului ocular este la fel ca la orice om, dar colțul pleoapei diferă fiind aplecat.

Potrivit doctorului Frank Poirier, antropolog fizic la Universitatea de Stat din Ohio, ochii persoanelor asiatice și-au schimbat forma, de-a lungul timpului, pentru a se adapta la regiunile tropicale și artice în care trăiesc. Această aplecare a pleoapei a fost descrisă ca un parasolar care protejează ochii de supraexpunerea la radiațiile ultraviolete.

Această ipoteză are însă o problemă, fiindcă persoane cu ochii oblici pot fi văzute și în alte colțuri ale lumii, nu numai în zonele asiatice. De exemplu, această formă a ochilor poate fi văzută și la europeni, în special la irlandezi, dar și la sugarii din întreaga lume. Drept urmare, oamenii de știință consideră că este mai mult o explicație genetică, decât una legată de regiune.

Femeile asiatice, obsedate să aibă pielea albă

În Asia, multe dintre reprezentantele sexului frumos consideră că dacă au o piele cât mai albă sunt mai frumoase. Ideea omniprezentă că pielea mai deschisă este mai atractivă este adesea pusă în evidență prin diferite concursuri de frumusețe. De exemplu, atunci când Nonthawan Thongleng cu piele de bronz a fost încoronată Miss Thailanda World 2014, a fost apreciată de unii comentatori ca o șansă de a redefini standardele de frumusețe.

În mod tradițional, reprezentantele sexului frumos cu pielea închisă la culoare au fost subreprezentate în Thailanda, marginalizate în favoarea unui standard de frumusețe cu pielea mai deschisă.

Există o normă culturală, profund înrădăcinată, implicată în aceste dezbateri asupra culorii și frumuseții pielii. În multe societăți, și mai ales în Asia, pielea întunecată a fost mult timp asociată cu munca în câmp și, prin urmare, cu sărăcia rurală. Pe de altă parte, pielea palidă este asociată cu o viață mai confortabilă și cosmopolită în interior, departe de razele Soarelui. Culoarea pielii este astfel un semn al clasei sociale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot