De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

14.02.2022
De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

Persoanele din Asia se disting de restul lumii prin mai multe trăsături fizice, dar și prin faptul că au ochii oblici. Această caracteristică aparte nu a fost explicată științific, însă au fost avansate mai multe ipoteze.

De ce asiaticii au ochii oblici?

Oamenii de știință au analizat istoria persoanelor asiatice și nu au venit cu o explicație evolutivă, însă au specificat că forma globului ocular este la fel ca la orice om, dar colțul pleoapei diferă fiind aplecat.

Potrivit doctorului Frank Poirier, antropolog fizic la Universitatea de Stat din Ohio, ochii persoanelor asiatice și-au schimbat forma, de-a lungul timpului, pentru a se adapta la regiunile tropicale și artice în care trăiesc. Această aplecare a pleoapei a fost descrisă ca un parasolar care protejează ochii de supraexpunerea la radiațiile ultraviolete.

Această ipoteză are însă o problemă, fiindcă persoane cu ochii oblici pot fi văzute și în alte colțuri ale lumii, nu numai în zonele asiatice. De exemplu, această formă a ochilor poate fi văzută și la europeni, în special la irlandezi, dar și la sugarii din întreaga lume. Drept urmare, oamenii de știință consideră că este mai mult o explicație genetică, decât una legată de regiune.

Femeile asiatice, obsedate să aibă pielea albă

În Asia, multe dintre reprezentantele sexului frumos consideră că dacă au o piele cât mai albă sunt mai frumoase. Ideea omniprezentă că pielea mai deschisă este mai atractivă este adesea pusă în evidență prin diferite concursuri de frumusețe. De exemplu, atunci când Nonthawan Thongleng cu piele de bronz a fost încoronată Miss Thailanda World 2014, a fost apreciată de unii comentatori ca o șansă de a redefini standardele de frumusețe.

În mod tradițional, reprezentantele sexului frumos cu pielea închisă la culoare au fost subreprezentate în Thailanda, marginalizate în favoarea unui standard de frumusețe cu pielea mai deschisă.

Există o normă culturală, profund înrădăcinată, implicată în aceste dezbateri asupra culorii și frumuseții pielii. În multe societăți, și mai ales în Asia, pielea întunecată a fost mult timp asociată cu munca în câmp și, prin urmare, cu sărăcia rurală. Pe de altă parte, pielea palidă este asociată cu o viață mai confortabilă și cosmopolită în interior, departe de razele Soarelui. Culoarea pielii este astfel un semn al clasei sociale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot