De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

14.02.2022
De ce persoanele asiatice au ochii oblici?

Persoanele din Asia se disting de restul lumii prin mai multe trăsături fizice, dar și prin faptul că au ochii oblici. Această caracteristică aparte nu a fost explicată științific, însă au fost avansate mai multe ipoteze.

De ce asiaticii au ochii oblici?

Oamenii de știință au analizat istoria persoanelor asiatice și nu au venit cu o explicație evolutivă, însă au specificat că forma globului ocular este la fel ca la orice om, dar colțul pleoapei diferă fiind aplecat.

Potrivit doctorului Frank Poirier, antropolog fizic la Universitatea de Stat din Ohio, ochii persoanelor asiatice și-au schimbat forma, de-a lungul timpului, pentru a se adapta la regiunile tropicale și artice în care trăiesc. Această aplecare a pleoapei a fost descrisă ca un parasolar care protejează ochii de supraexpunerea la radiațiile ultraviolete.

Această ipoteză are însă o problemă, fiindcă persoane cu ochii oblici pot fi văzute și în alte colțuri ale lumii, nu numai în zonele asiatice. De exemplu, această formă a ochilor poate fi văzută și la europeni, în special la irlandezi, dar și la sugarii din întreaga lume. Drept urmare, oamenii de știință consideră că este mai mult o explicație genetică, decât una legată de regiune.

Femeile asiatice, obsedate să aibă pielea albă

În Asia, multe dintre reprezentantele sexului frumos consideră că dacă au o piele cât mai albă sunt mai frumoase. Ideea omniprezentă că pielea mai deschisă este mai atractivă este adesea pusă în evidență prin diferite concursuri de frumusețe. De exemplu, atunci când Nonthawan Thongleng cu piele de bronz a fost încoronată Miss Thailanda World 2014, a fost apreciată de unii comentatori ca o șansă de a redefini standardele de frumusețe.

În mod tradițional, reprezentantele sexului frumos cu pielea închisă la culoare au fost subreprezentate în Thailanda, marginalizate în favoarea unui standard de frumusețe cu pielea mai deschisă.

Există o normă culturală, profund înrădăcinată, implicată în aceste dezbateri asupra culorii și frumuseții pielii. În multe societăți, și mai ales în Asia, pielea întunecată a fost mult timp asociată cu munca în câmp și, prin urmare, cu sărăcia rurală. Pe de altă parte, pielea palidă este asociată cu o viață mai confortabilă și cosmopolită în interior, departe de razele Soarelui. Culoarea pielii este astfel un semn al clasei sociale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot