Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

04.05.2022
Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

Israelul a dezvoltat, în anul 2007, un sistem mobil de apărare aeriană, numit „Iron Dome”. Acest scut a fost deja instalat în sudul Israelului, în anul 2011, dovedindu-și eficiența în diferitele conflicte din zonă.

Sistemul antirachetă „Iron Dome” beneficiază de tehnologie de ultimă oră, putând să facă față multiplelor atacuri simultane în orice condiții meteo. Potrivit datelor oficiale, eficiența acestuia este de peste 70%, iar de când a fost conceput a tot fost modernizat.

Cum funcționează „Iron Dome”?

„Iron Dome” nu este pe placul rușilor, fiindcă o dată instalat acesta poate intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanţe cuprinse între 4 și 70 de kilometri. O singură baterie a sistemului este constituită dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o, a descris sistemul antirachetă armata israeliană, potrivit adevarul.ro.

Printre țările dornice să achiziționeze sistemul „Iron Dome”, în Europa, se numără Ungaria și Germania. Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru a achiziționa componente ale acestei baterii defensive mobile şi de a le unii cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei, IBCS (Integrated Battle Management Command System), până în 2023. Cu toate acestea, israelienii au refuzat să ofere americanilor codul sursă al scutului antirachetă, împiedicând astfel posibilitatea ca acesta să fie integrat în sistemul american de apărare aeriană.

Cum funcționează scutul de la Deveselu?

La 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt) este montat scutul american antirachetă. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Acesta a costat peste un miliard de euro și după operaționalizarea lui din 2015 a intrat în controlul forțelor NATO.

Această armă este una pur defensivă, deși oficialii de la Moscova au tot criticat-o, spunând că după o modificare de soft ea poate fi transformată într-o armă cu valențe ofensive.

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat în anul 2019. Scutul antirachetă a primit ultima generaţie de interceptoare.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
adplus-dvertising