Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

04.05.2022
Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

Israelul a dezvoltat, în anul 2007, un sistem mobil de apărare aeriană, numit „Iron Dome”. Acest scut a fost deja instalat în sudul Israelului, în anul 2011, dovedindu-și eficiența în diferitele conflicte din zonă.

Sistemul antirachetă „Iron Dome” beneficiază de tehnologie de ultimă oră, putând să facă față multiplelor atacuri simultane în orice condiții meteo. Potrivit datelor oficiale, eficiența acestuia este de peste 70%, iar de când a fost conceput a tot fost modernizat.

Cum funcționează „Iron Dome”?

„Iron Dome” nu este pe placul rușilor, fiindcă o dată instalat acesta poate intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanţe cuprinse între 4 și 70 de kilometri. O singură baterie a sistemului este constituită dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o, a descris sistemul antirachetă armata israeliană, potrivit adevarul.ro.

Printre țările dornice să achiziționeze sistemul „Iron Dome”, în Europa, se numără Ungaria și Germania. Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru a achiziționa componente ale acestei baterii defensive mobile şi de a le unii cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei, IBCS (Integrated Battle Management Command System), până în 2023. Cu toate acestea, israelienii au refuzat să ofere americanilor codul sursă al scutului antirachetă, împiedicând astfel posibilitatea ca acesta să fie integrat în sistemul american de apărare aeriană.

Cum funcționează scutul de la Deveselu?

La 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt) este montat scutul american antirachetă. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Acesta a costat peste un miliard de euro și după operaționalizarea lui din 2015 a intrat în controlul forțelor NATO.

Această armă este una pur defensivă, deși oficialii de la Moscova au tot criticat-o, spunând că după o modificare de soft ea poate fi transformată într-o armă cu valențe ofensive.

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat în anul 2019. Scutul antirachetă a primit ultima generaţie de interceptoare.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot