Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

04.05.2022
Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

Israelul a dezvoltat, în anul 2007, un sistem mobil de apărare aeriană, numit „Iron Dome”. Acest scut a fost deja instalat în sudul Israelului, în anul 2011, dovedindu-și eficiența în diferitele conflicte din zonă.

Sistemul antirachetă „Iron Dome” beneficiază de tehnologie de ultimă oră, putând să facă față multiplelor atacuri simultane în orice condiții meteo. Potrivit datelor oficiale, eficiența acestuia este de peste 70%, iar de când a fost conceput a tot fost modernizat.

Cum funcționează „Iron Dome”?

„Iron Dome” nu este pe placul rușilor, fiindcă o dată instalat acesta poate intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanţe cuprinse între 4 și 70 de kilometri. O singură baterie a sistemului este constituită dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o, a descris sistemul antirachetă armata israeliană, potrivit adevarul.ro.

Printre țările dornice să achiziționeze sistemul „Iron Dome”, în Europa, se numără Ungaria și Germania. Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru a achiziționa componente ale acestei baterii defensive mobile şi de a le unii cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei, IBCS (Integrated Battle Management Command System), până în 2023. Cu toate acestea, israelienii au refuzat să ofere americanilor codul sursă al scutului antirachetă, împiedicând astfel posibilitatea ca acesta să fie integrat în sistemul american de apărare aeriană.

Cum funcționează scutul de la Deveselu?

La 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt) este montat scutul american antirachetă. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Acesta a costat peste un miliard de euro și după operaționalizarea lui din 2015 a intrat în controlul forțelor NATO.

Această armă este una pur defensivă, deși oficialii de la Moscova au tot criticat-o, spunând că după o modificare de soft ea poate fi transformată într-o armă cu valențe ofensive.

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat în anul 2019. Scutul antirachetă a primit ultima generaţie de interceptoare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot