Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

04.05.2022
Ce este „Iron Dome”? De ce se teme Rusia de sistemul antirachetă „Iron Dome”?

Israelul a dezvoltat, în anul 2007, un sistem mobil de apărare aeriană, numit „Iron Dome”. Acest scut a fost deja instalat în sudul Israelului, în anul 2011, dovedindu-și eficiența în diferitele conflicte din zonă.

Sistemul antirachetă „Iron Dome” beneficiază de tehnologie de ultimă oră, putând să facă față multiplelor atacuri simultane în orice condiții meteo. Potrivit datelor oficiale, eficiența acestuia este de peste 70%, iar de când a fost conceput a tot fost modernizat.

Cum funcționează „Iron Dome”?

„Iron Dome” nu este pe placul rușilor, fiindcă o dată instalat acesta poate intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanţe cuprinse între 4 și 70 de kilometri. O singură baterie a sistemului este constituită dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o, a descris sistemul antirachetă armata israeliană, potrivit adevarul.ro.

Printre țările dornice să achiziționeze sistemul „Iron Dome”, în Europa, se numără Ungaria și Germania. Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru a achiziționa componente ale acestei baterii defensive mobile şi de a le unii cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei, IBCS (Integrated Battle Management Command System), până în 2023. Cu toate acestea, israelienii au refuzat să ofere americanilor codul sursă al scutului antirachetă, împiedicând astfel posibilitatea ca acesta să fie integrat în sistemul american de apărare aeriană.

Cum funcționează scutul de la Deveselu?

La 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt) este montat scutul american antirachetă. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Acesta a costat peste un miliard de euro și după operaționalizarea lui din 2015 a intrat în controlul forțelor NATO.

Această armă este una pur defensivă, deși oficialii de la Moscova au tot criticat-o, spunând că după o modificare de soft ea poate fi transformată într-o armă cu valențe ofensive.

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat în anul 2019. Scutul antirachetă a primit ultima generaţie de interceptoare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot