De ce se folosește inițiala tatălui în documente?

16.03.2022
De ce se folosește inițiala tatălui în documente?

Fiecare persoană are o mamă și un tată, iar numele acestora este trecut pe certificatul de naștere. În schimb, pe diploma de Bacalaureat sau pe alte cereri exită un paragraf care conține sau ar trebui să conțină inițiala tatălui. De ce este necesară inițiala tatălui și nu, de exemplu, inițiala mamei?

Autoritățile române au hotărât ca diplomele de studii să fie completate, pe lângă datele oficiale ale persoanei în cauză, și cu inițiala tatălui. Acolo unde acesta este necunoscut se adaugă inițiala mamei. Măsura a fost luată pentru a putea diferenția două persoane cu același nume și prenume.

Așadar, inițiala reprezintă un element distinctiv între doi candidați care au același nume și prenume. Dacă există doi candidați cu numele Alexandru Popescu, ei vor fi deosebiți prin inițiala tatălui astfel: Alexandru V. Popescu și Alexandru C. Popescu.

Trebuie precizat că dacă părintele are prenumele format din două cuvinte se adaugă inițialele de la ambele. Același lucru este valabil și acolo unde părintele are două prenume.

În actele de studii numele titularului, precum și toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari de tipar, utilizându-se diacriticele. În toate actele de studii se înscriu cu majuscule toate inițialele prenumelor tatălui. Inițialele prenumelor mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut, se arată în ordinul OMENCS nr. 3844/24.05.2015, ART.6, punctul 2:2.

Cel mai des întâlnite prenume din România

Când o persoană se naște primește, de obicei, un nume și un prenume. Acesta din urmă este ales de părinți și, de obicei, se dorește ca acesta să fie numele unui sfânt sau derivat al acestuia. În felul acesta, copilul va avea o zi în care va fi sărbătorită ziua prenumelui. Totodată, se crede că micuțul va fi protejat în viață de sfântul respectiv.

Potrivit statisticilor realizate de Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor, cele mai des întâlnite nume de băieţi sunt Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ şi Ştefan, iar la fete Maria și Elena. După cum se poate observa, fiecare prenume are corespondentul unui sfânt în calendarul creștin-ortodox.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, un nume reprezintă un cuvânt sau grup de cuvinte prin care se arată cum se cheamă o ființă sau un lucru, o acțiune, o noțiune etc. și prin care acestea se individualizează. Nume de botez (sau mic) = prenume. Nume de familie = nume pe care îl poartă toți membrii aceleiași familii și care se transmite de la părinți la copii.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot