De ce România nu are euro ca monedă națională?

05.07.2023
De ce România nu are euro ca monedă națională?

Moneda euro a fost lansată oficial în anul 1999, însă a fost pusă în circulație abia în data de 1 ianuarie 2002. De atunci aceasta a fost adoptată în mai multe țări din blocul comunitar, care au fost nevoite să respecte o serie de reguli economice pentru a înlocui moneda națională cu moneda Uniunii Europene. Din păcate, România este departe de a trece la moneda euro și asta din cauza politicilor economice și fiscale duse de oamenii noștri de stat.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a adopta moneda euro?

Țara noastră a fost depășită și de Bulgaria în drumul pentru adoptarea monedei euro. Dacă acum 6 ani România îndeplinea multe dintre condițiile stabilite în Tratatul de la Maastricht prin care o țară putea trece la moneda euro, în prezent autoritățile de la București sunt departe de a atinge acest deziderat.

Potrivit analiștilor financiari, dacă lucrurile merg perfect România ar putea adera, cel mai devreme, la moneda euro în anul 2028. În schimb, vecinii noștri bulgari și-au propus să adopte moneda unică europeană la 1 ianuarie 2025.

Pentru a adopta moneda euro, un stat trebuie să îndeplinească anumite criterii economice și legale stabilite în Tratatul de la Maastricht. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „Criteriile de convergență” și includ următoarele:

  • Stabilitatea prețurilor. Rata medie a inflației nu trebuie să depășească cu mai mult de 1,5% rata medie a inflației înregistrată de cele trei state membre cu cele mai bune performanțe.
  • Stabilitatea finanțelor publice. Deficitul bugetar anual nu trebuie să depășească 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar datoria publică totală nu trebuie să fie mai mare de 60% din PIB.
  • Convergența ratelor dobânzii. Rata dobânzii pe termen lung nu trebuie să depășească cu mai mult de 2% rata medie a dobânzii înregistrată de cele trei state membre cu cele mai bune performanțe în acest domeniu.
  • Stabilitatea cursului de schimb. Statul membru trebuie să participe la Mecanismul European al Cursului de Schimb (ERM II) timp de cel puțin doi ani, fără fluctuații semnificative ale ratei de schimb.

Totodată, statul membru trebuie să aibă o bancă centrală independentă, care să ajute la stabilitatea prețurilor. Aceste criterii sunt verificate și evaluate de către instituțiile Uniunii Europene, în special de către Comisia Europeană și de Banca Centrală Europeană. Dacă un stat îndeplinește aceste condiții, poate solicita aderarea la zona euro, iar decizia finală va fi luată de Consiliul European în unanimitate, cu consultarea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene.

Din păcate, țara noastră nu îndeplinește foarte multe dintre criteriile prezentate, astfel că va mai trece mult timp până când vom trece la moneda euro. Potrivit consilium.europa.eu, candidații pentru aderarea la zona euro trebuie, de asemenea, să se asigure că legislația lor națională este compatibilă cu Tratatul și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot