De ce purtau piloții kamikaze căști?

16.07.2021
De ce purtau piloții kamikaze căști?

Unul dintre cele mai importante capitole din Al Doilea Război Mondial a fost scris de piloții kamikaze din aviația Imperiului Japonez.

Aceștia erau renumiți pentru atacurile lor sinucigașe asupra navelor trupelor aliate, pe care le distrugeau prin prăbușirea intenționată a avioanelor lor de luptă.

Un detaliu care și în ziua de azi ridică semne de întrebare era faptul că piloții kamikaze purtau căști. Mulți încă se întreabă de ce niște oameni care știau că își trăiesc ultimele clipe din viață aveau grijă să-și protejeze capul?

La ce foloseau căștile purtate de piloții kamikaze?

Chiar dacă piloții kamikaze ar fi avut acces la căștile moderne de astăzi, acestea ar fi fost inutile într-o misiune sinucigașă sau chiar într-un accident aviatic care, de cele mai multe ori, se soldează cu moartea celui aflat la manșă.

Totuși, acele caschete pe care le purtau piloții kamikaze în WWII aveau un rol foarte important. Cunoscute și sub numele de caschete de bombardier, acestea erau confecționate din piele și erau prevăzute cu niște capace din plastic dur în dreptul urechilor.

Aceste caschete îi protejau pe piloții kamikaze împotriva zgomotului asurzitor al motoarelor, mai ales atunci când zburau cu carlinga deschisă. Ele erau dotate cu ochelari de protecție care le oferea o vizibilitate mai bună la decolare, la aterizare sau atunci când căutau obiectivele.

Caschetele debombardier aveau darul de a atenua loviturile la cap pe care piloții le sufereau în timpul manevrelor bruște efectuate în aer în timpul luptelor pentru a evita gloanțele trase de avioanele inamice. În plus, erau prevăzute cu măști de oxigen, receptor și microfon pentru gât cu ajutorul cărora comunicau cu baza.

5.000 de kamikaze au murit în Golful Leyte

Un avion al armatei japoneze la finalul atacului kamikaze lansat asupra portavionului de escortă USS White Plains

 

Trebuie spus că, uneori, piloții kamikaze, erau nevoiți să abandoneze misiunile sinucigașe din cauza turbulențelor, a vremii nefavorabile sau a problemelor de vizibilitate. Datorită acelor caschete, un pilot putea fi ghidat către bază.

Așa a fost cazul lui Kenichiro Oonuki. În anul 1945, el a fost forțat să se întoarcă la bază din cauza unor probleme tehnice, fiind unul dintre puținii kamikaze care au supraviețuit războiului.

Cea mai mare confruntare navală din Al Doilea Război Mondial și chiar cea mai mare bătălie navală și aeriană din istorie a fost cea din Golful Leyte din largul coastelor filipineze (23-27 octombrie 1944).

În acea bătălie, cunoscută și sub denumirea de A Doua Bătălie din Marea Filipinelor, au fost folosiți pentru prima dată piloți kamikaze. Bilanțul a fost unul tragic: peste 5.000 dintre aceștia au murit în misiune după ce au scufundat 34 de nave ale trupelor aliate de diferite tipuri.

După terminarea războiului, cascheta din piele a fost înlocuită cu una care era confecționată dintr-un material dur și care încorpora ochelarii de protecție.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot