De ce poartă scoțienii kilt?

13.05.2022
De ce poartă scoțienii kilt?

Dacă ne gândim la tradițiile scoțiene, sigur kilt-ul scoțian ar fi unul dintre primele lucruri care ne vor veni în minte. Totuși, nu vedem pe toate drumurile bărbați în fustă. De unde vine acest obicei al scoțienilor?

Prima înregistrare a kiltului scoțian este din secolul al XVI-lea, iar acesta a fost marele kilt sau tartan, care era o haină lungă a cărei jumătate superioară putea fi purtată ca mantie, trasă peste cap sau pusă în jurul umărului.

Înainte de dezvoltarea kiltului așa cum îl cunoaștem astăzi, a existat un articol de îmbrăcăminte ca o mantie de lână (cunoscută și sub numele de tartan) care era purtată peste o tunică. Această mantie putea avea o singură culoare sau erau diferite modele în carouri sau tartan, în funcție de bogăția purtătorului.

Aceste kilturi scoțiene timpurii erau polivalente. Ofereau o protecție excelentă împotriva intemperiilor, serveau la acoperirea și protejarea armelor, puteau fi folosite ca pătură de campare și serveau ca indicator al bogăției și statutului în funcție de mărimea și materialul lor.

De ce poartă scoțienii kilt?

Actul vestimentar din 1746 a fost introdus ca parte a Actului de interdicție, o serie de „Legi ale regelui” stabilite ca răspuns la revoltele iacobite. În încercarea de a aduce clanurile războinice sub controlul guvernului, multe aspecte ale culturii gaelice au fost interzise, ​​inclusiv tartanul. Singura excepție kilt-ul, acesta se purta în armată, continuând tradiția stabilită de regimentul Black Watch.

Deși legea a fost abrogată în 1782, în prezent, tartanul și kilt-ul scoțian nu mai sunt o ținută obișnuită din Highland, ci au fost adoptate ca ținută națională simbolică a Scoției. Kilt-ul scoțian modern, croit, care este acum recunoscut în întreaga lume, este purtat în mod tradițional cu un set variat de accesorii.

Există, de asemenea, o distincție între kilturile mai formale și cele mai casual, care sunt potrivite pentru a fi purtate la diferite tipuri de ocazii. Există scoțieni care iau foarte în serios partea de etichetă a purtării unui kilt și cei care consideră purtarea oricărui tartan ca o chestiune de mândrie celtică.

Potrivit Highland Titles, accesoriile de bază și cele mai comune văzute însoțind kilt-ul scoțian sunt următoarele:

Kilt Hose – Acestea sunt șosete de lână, întoarse la genunchi și adesea cu jartiere.

Sporran – (cuvânt gaelic pentru poșetă) Acesta este un tip de husă, care atârnă în jurul taliei de un lanț sau curea de piele. Aceasta poate fi piele simplă sau cu model, adesea decorată cu blană sau placată cu metal.

Ghillie Brogues – Un stil de pantof care nu are limbă, pentru a facilita uscarea, și șireturi lungi care se înfășoară în jurul piciorului deasupra gleznei și se leagă sub gambe. Design funcțional, dar acum este purtat în mare parte doar pentru ocazii sociale.

O centură – care este de obicei din piele cu o cataramă.

Kilt Pin – De obicei purtat pe colțul inferior al șorțului exterior al unui kilt, împiedicând șorțul să se deschidă.

Un Sgian-dubh – Acesta este cuvântul gaelic pentru „cuțit negru” și este un mic cuțit învelit purtat în partea de sus a furtunului kiltului.

O cămașă Ghillie – o cămașă tradițională, cu șireturi din piele încrucișate în față.

Prince Charlie sau o jachetă Argyll – Aceste jachete sunt de obicei rezervate pentru ocazii mai formale.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi
Animalul din România pe care nu l-ai văzut niciodată. E o mutație genetică și trăiește...
Planta care este aur pentru sănătatea ta. Are mai multă vitamina C decât lămâia
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Vine iarna siberiană, se anunţă cel mai năprasnic ger din ultimii 20 de ani
TJ Miles de la Survivor România are o nouă iubită celebră! Femeia este, însă CĂSĂTORITĂ!...
Populația vrea ruperea coaliției de guvernare PNL-PSD. Sondaj intern al liberalilor, cum arată cifrele
Povestea lui Hristo Botev, poetul revoluționar exilat la București. Acțiunea curajoasă care i-a adus moartea
Veste bună pentru toata România, se aplică chiar de astăzi. Cum vor putea să-și folosească...
Orașul din România recomandat de presa germană ca destinație în 2023: “E mica Vienă”
Smiley și fiica, la plajă, în vacanța exotică. Wow, ce poză le-a făcut Gina Pistol
Dieta pe care mizează Maria Constantin la „Survivor România” 2023. „Lipsa mâncării la mine este
Drama cutremurătoare trăită de o mare artistă, adorată de români. Cancerul i-a răpus marea iubire,...
Oamenii tufisurilor: traiesc ca acum 10.000 de ani! O zi de vanatoare cu tribul Hadzabe
Un reporter şi-a înregistrat din greşeală soţul dezbrăcat la duş (VIDEO)