Ce țară europeană are ca animal național unicornul? Cum s-a ajuns la această decizie?

12.07.2023
Ce țară europeană are ca animal național unicornul? Cum s-a ajuns la această decizie?

Fiecare națiune din lume se identifică pe plan mondial printr-un imn, un steag, o stemă și un simbol, care de obicei este un animal. Toate acestea marchează cultura și istoria regiunii, având un impact emoțional puternic asupra populației. În mod surprinzător, una dintre aceste țări a ales să aibă ca simbol național un unicorn. Cum s-a ajuns la această decizie?

Scoția are ca animal național unicornul?

Unicornul are legătură cu legendele sacre ale Scoției, fiind prezentat pentru prima dată ca simbol în secolul al XII-lea, în timpul regelui William I. Inorogul este relatat în mitologia celtică ca având puteri miraculoase de vindecare, fiind o creatură magică și nobilă.

Potrivit datelor istorice, acesta a început să fie gravat pe monedele de aur din timpul domniei regelui Iacob al III-lea, în secolul XVI. Decizia ca această creatură mitologică să devină simbolul național al Scoției a fost luată datorită idealurilor mărețe pe care le reprezintă.

În felul acesta, stema regală a Scoției, folosită înainte de anul 1603, a ajuns să includă doi unicorni, care aveau să „protejeze” scutul regal până în 1707. Ulterior, după ce Scoția a intrat într-o uniune politică cu Regatul Angliei pentru a crea noul Regat al Marii Britanii, pe stemă a fost adăugat leul britanic, care pare a fi protejat de cei doi unicorni, conform visitscotland.com.

Așadar, unicornul a fost ales ca simbol național pentru Scoția pentru idealurile înalte pe care le reprezintă, dar și pentru a transpune grafic mândria oamenilor din această parte a lumii.

Așa arată stema Scoției.

Ce este unicornul?

Unicornul este o creatură mitologică care este reprezentată de un cal cu un corn lung și spiralat în frunte. Aparițiile acestuia pot fi găsite în mitologia și folclorul multor culturi din întreaga lume, inclusiv în Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Inorogul este adesea descris ca fiind un animal nobil, frumos și înțelept. În multe legende, se spune că acesta este greu de capturat și este un simbol al purității și grației. Uneori este considerat protector al păcii și al virtuții.

Această creatură magică a fost prezentată, de-a lungul timpului, în artă, literatură și heraldică. Unicornul a fost adesea asociat cu puterea și regalitatea, fiind prezent în stemele și blazoanele familiilor nobiliare. Deși este o creatură fictivă și nu există în lumea reală, imaginea sa a rămas populară și este încă recunoscută în cultura contemporană.

Foto: Wikipedia.org și Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot