De ce ne conduc americanii?

10.08.2023
De ce ne conduc americanii?

Într-o eră a globalizării și interconectivității, Statele Unite ale Americii au ajuns să aibă un impact semnificativ asupra lumii într-o multitudine de domenii. De la cultura lor omniprezentă la influența lor economică și politică, nu putem să nu ne întrebăm: de ce americanii par să conducă lumea?

SUA, prima putere ce a deținut arma nucleară

Până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial puțini catalogau Statele Unite ale Americii ca fiind o mare putere militară, economică sau nucleară. După ce SUA au folosit bombele atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki pentru a pune capăt războiului, acestea și-au căpătat statutul de principala putere armată a lumii.

„SUA erau pământul celor liberi. Așa că, atunci când japonezii au bombardat Pearl Harbour, în mintea americanilor ei atacaseră nu doar o națiune, ci libertatea însăși”

Efectul bombei nucleare a avut un efect asupra politicii mondiale. Marile puteri ale lumii au privit nu doar cu teamă bomba atomică, ci și cu admirație semn că „cel care are bomba are și dreptate”. Și americanii o aveau și chiar au și folosit-o în două rânduri în 1945 la doar trei zile distanță.

America este o greşeală, o greşeală imensă (Sigmund Freud)

Utilizarea bombei atomice a fost o acțiune complet nouă în război și a reprezentat o demonstrație a puterii distructive pe o scară neînțeleasă anterior. Mulți au fost uluiți de forța devastatoare a bombelor de la Hiroshima și Nagasaki. Impactul imediat asupra populației civile și distrugerile masive au creat sentimente de groază și neputință. Au existat și voci care au argumentat că această acțiune a salvat viețile multor soldați aliați și japonezi, care ar fi putut fi uciși într-o eventuală invazie terestră.

Folosirea bombei atomice a adus, de asemenea, îngrijorări privind proliferarea armelor nucleare. Alte țări au fost motivate să dezvolte propriile arme nucleare pentru a-și proteja interesele și securitatea națională. Această tendință a amplificat riscurile globale legate de posibilele conflicte nucleare.

Teritoriul Statelor Unite, neatins de război

În plus, Statele Unite a încheiat Cel de-al Doilea Război Mondial cu mult mai puține pierderi decât URSS și Germania și avea zero victime civile întrucât războiul nu se purtase pe continentul lor. Acest lucru a fost un avantaj enorm pentru ca economia Statelor Unite ale Americii să-și revină mai repede în urma conflictului mondial.

 

Libertatea, un drept încă de la fondarea națiunii

Totuși, utilizarea bombei a fost doar apogeul în care SUA și-a câștigat statutul de lider al statelor lumii. Pentru a înțelege de ce americanii au devenit o forță globală, trebuie să ne întoarcem la începuturile lor. Fondarea națiunii a fost însoțită de principii cheie precum libertatea individuală, drepturile omului și sistemul democratic de guvernare. Aceste principii au avut un impact profund asupra dezvoltării țării și au contribuit la modelarea culturii și valorilor americane. Chiar și astăzi, aceste elemente rămân la baza societății americane și sunt apreciate în întreaga lume.

Cultura de Divertisment made în USA

Industria de divertisment americană a avut un impact semnificativ asupra culturii globale. Filmele, muzica și televiziunea produse în Statele Unite au ajuns să fie cunoscute și apreciate în toate colțurile lumii. De la Hollywood până la hiturile muzicale globale și serialele de televiziune, cultura americană a devenit un limbaj comun care conectează oamenii de pretutindeni.

Diplomație și Politică Internațională

Rolul politic al Statelor Unite în afacerile globale nu poate fi neglijat. Deținătoare a celei mai mari puteri militare, țara joacă un rol important în stabilirea agendei politice și în rezolvarea crizelor internaționale. Alianțele internaționale, tratatele de comerț și diplomația activă contribuie la poziționarea sa ca lider global.

SUA, lideri în topul armatelor

Nu este nicio surpriză că SUA dețin cea mai puternică armată din lume. Aceast stat deține cea mai impresionantă forță aeriană din lume, cu 2.085 de avioane de luptă, 967 elicoptere de atac și 742 de avioane de misiune specială. Puterea militară este completată cu 39.253 de vehicule blindate și aproximativ 1.400.000 de soldați. SUA au la dispoziție și 6.450 focoase nucleare. În anul 2020, au fost alocate 750 de miliarde de dolari bugetului militar. Datorită puterii sale militare, SUA sunt considerate gardianul libertății în întreaga lume.

Foto: ww2online.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot