De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

22.04.2022
De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

Copenhaga este capitala Danemarcei și are o populație de peste 500.000 de locuitori. Ca fiecare metropolă care se respectă, aceasta are multe atracții turistice, dar și un simbol al orașului care să reflecte, mai mult sau mai puțin, istoria orașului.

Așa cum multă lume știe că simbolul orașului New York este Statuia Libertății, a Parisului Turnul Eiffel, iar a Romei faimosul Colosseum, simbolul capitalei Danemarcei este reprezentat de o Mică Sirenă.

De ce a fost aleasă Mica Sirenă ca simbol al orașului Copenhaga?

Mica Sirenă, simbolul capitalei Copenhaga, a fost creația sculptorului Edvard Eriksen. Aceasta a fost amplasată pe o stâncă, la malul mării, pe data de 23 august 1913 și a reprezentat de atunci un important punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Dacă cele mai multe simboluri din lume au fost create pentru a evidenția puterea economică sau militară a unui popor sau a unei regiuni anume, ori pentru a prezenta lumii întregi niște valori umane indubitabile, Mica Sirenă a fost creată pentru a elogia eroina unui basm local sau, mai degrabă, pentru a aduce un omagiu autorului creației literare, danezul Hans Christian Andersen.

Danezii îi spun „Den lille havfrue”, însă în lumea întreagă statuia este cunoscută ca „The Little Mermaid”. De-a lungul timpului, aceasta a fost vandalizată de mai multe ori, rămânând fără cap, însă autoritățile au avut grijă să o restaureze în cel mai mic amănunt.

Cum a fost realizată Mica Sirenă?

Inițial, sculptorul a apelat la o balerină celebră pentru a realiza statuia, însă aceasta nu a vrut să pozeze nud, astfel că s-a orientat către soția sa, Eline Eriksen care a acceptat rolul. Sculptura are o înălțime de 1,25 de metri și o greutate de 175 de kilograme.

Pentru a feri opera de alte vandalisme, autoritățile daneze au decis ca originalul să fie păstrat departe de ochii publicului, iar la malul mării să fie așezată o copie.

Povestea „Mica Sirenă” a lui Hans Christian Andersen spune istoria unei sirene care se jertfește pentru iubirea vieții sale. Prima dată, istoria a fost publicată pe data de 7 aprilie 1837.

Foto: tvl.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot