De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

22.04.2022
De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

Copenhaga este capitala Danemarcei și are o populație de peste 500.000 de locuitori. Ca fiecare metropolă care se respectă, aceasta are multe atracții turistice, dar și un simbol al orașului care să reflecte, mai mult sau mai puțin, istoria orașului.

Așa cum multă lume știe că simbolul orașului New York este Statuia Libertății, a Parisului Turnul Eiffel, iar a Romei faimosul Colosseum, simbolul capitalei Danemarcei este reprezentat de o Mică Sirenă.

De ce a fost aleasă Mica Sirenă ca simbol al orașului Copenhaga?

Mica Sirenă, simbolul capitalei Copenhaga, a fost creația sculptorului Edvard Eriksen. Aceasta a fost amplasată pe o stâncă, la malul mării, pe data de 23 august 1913 și a reprezentat de atunci un important punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Dacă cele mai multe simboluri din lume au fost create pentru a evidenția puterea economică sau militară a unui popor sau a unei regiuni anume, ori pentru a prezenta lumii întregi niște valori umane indubitabile, Mica Sirenă a fost creată pentru a elogia eroina unui basm local sau, mai degrabă, pentru a aduce un omagiu autorului creației literare, danezul Hans Christian Andersen.

Danezii îi spun „Den lille havfrue”, însă în lumea întreagă statuia este cunoscută ca „The Little Mermaid”. De-a lungul timpului, aceasta a fost vandalizată de mai multe ori, rămânând fără cap, însă autoritățile au avut grijă să o restaureze în cel mai mic amănunt.

Cum a fost realizată Mica Sirenă?

Inițial, sculptorul a apelat la o balerină celebră pentru a realiza statuia, însă aceasta nu a vrut să pozeze nud, astfel că s-a orientat către soția sa, Eline Eriksen care a acceptat rolul. Sculptura are o înălțime de 1,25 de metri și o greutate de 175 de kilograme.

Pentru a feri opera de alte vandalisme, autoritățile daneze au decis ca originalul să fie păstrat departe de ochii publicului, iar la malul mării să fie așezată o copie.

Povestea „Mica Sirenă” a lui Hans Christian Andersen spune istoria unei sirene care se jertfește pentru iubirea vieții sale. Prima dată, istoria a fost publicată pe data de 7 aprilie 1837.

Foto: tvl.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot