De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

22.04.2022
De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

Copenhaga este capitala Danemarcei și are o populație de peste 500.000 de locuitori. Ca fiecare metropolă care se respectă, aceasta are multe atracții turistice, dar și un simbol al orașului care să reflecte, mai mult sau mai puțin, istoria orașului.

Așa cum multă lume știe că simbolul orașului New York este Statuia Libertății, a Parisului Turnul Eiffel, iar a Romei faimosul Colosseum, simbolul capitalei Danemarcei este reprezentat de o Mică Sirenă.

De ce a fost aleasă Mica Sirenă ca simbol al orașului Copenhaga?

Mica Sirenă, simbolul capitalei Copenhaga, a fost creația sculptorului Edvard Eriksen. Aceasta a fost amplasată pe o stâncă, la malul mării, pe data de 23 august 1913 și a reprezentat de atunci un important punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Dacă cele mai multe simboluri din lume au fost create pentru a evidenția puterea economică sau militară a unui popor sau a unei regiuni anume, ori pentru a prezenta lumii întregi niște valori umane indubitabile, Mica Sirenă a fost creată pentru a elogia eroina unui basm local sau, mai degrabă, pentru a aduce un omagiu autorului creației literare, danezul Hans Christian Andersen.

Danezii îi spun „Den lille havfrue”, însă în lumea întreagă statuia este cunoscută ca „The Little Mermaid”. De-a lungul timpului, aceasta a fost vandalizată de mai multe ori, rămânând fără cap, însă autoritățile au avut grijă să o restaureze în cel mai mic amănunt.

Cum a fost realizată Mica Sirenă?

Inițial, sculptorul a apelat la o balerină celebră pentru a realiza statuia, însă aceasta nu a vrut să pozeze nud, astfel că s-a orientat către soția sa, Eline Eriksen care a acceptat rolul. Sculptura are o înălțime de 1,25 de metri și o greutate de 175 de kilograme.

Pentru a feri opera de alte vandalisme, autoritățile daneze au decis ca originalul să fie păstrat departe de ochii publicului, iar la malul mării să fie așezată o copie.

Povestea „Mica Sirenă” a lui Hans Christian Andersen spune istoria unei sirene care se jertfește pentru iubirea vieții sale. Prima dată, istoria a fost publicată pe data de 7 aprilie 1837.

Foto: tvl.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot