De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

22.04.2022
De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

Copenhaga este capitala Danemarcei și are o populație de peste 500.000 de locuitori. Ca fiecare metropolă care se respectă, aceasta are multe atracții turistice, dar și un simbol al orașului care să reflecte, mai mult sau mai puțin, istoria orașului.

Așa cum multă lume știe că simbolul orașului New York este Statuia Libertății, a Parisului Turnul Eiffel, iar a Romei faimosul Colosseum, simbolul capitalei Danemarcei este reprezentat de o Mică Sirenă.

De ce a fost aleasă Mica Sirenă ca simbol al orașului Copenhaga?

Mica Sirenă, simbolul capitalei Copenhaga, a fost creația sculptorului Edvard Eriksen. Aceasta a fost amplasată pe o stâncă, la malul mării, pe data de 23 august 1913 și a reprezentat de atunci un important punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Dacă cele mai multe simboluri din lume au fost create pentru a evidenția puterea economică sau militară a unui popor sau a unei regiuni anume, ori pentru a prezenta lumii întregi niște valori umane indubitabile, Mica Sirenă a fost creată pentru a elogia eroina unui basm local sau, mai degrabă, pentru a aduce un omagiu autorului creației literare, danezul Hans Christian Andersen.

Danezii îi spun „Den lille havfrue”, însă în lumea întreagă statuia este cunoscută ca „The Little Mermaid”. De-a lungul timpului, aceasta a fost vandalizată de mai multe ori, rămânând fără cap, însă autoritățile au avut grijă să o restaureze în cel mai mic amănunt.

Cum a fost realizată Mica Sirenă?

Inițial, sculptorul a apelat la o balerină celebră pentru a realiza statuia, însă aceasta nu a vrut să pozeze nud, astfel că s-a orientat către soția sa, Eline Eriksen care a acceptat rolul. Sculptura are o înălțime de 1,25 de metri și o greutate de 175 de kilograme.

Pentru a feri opera de alte vandalisme, autoritățile daneze au decis ca originalul să fie păstrat departe de ochii publicului, iar la malul mării să fie așezată o copie.

Povestea „Mica Sirenă” a lui Hans Christian Andersen spune istoria unei sirene care se jertfește pentru iubirea vieții sale. Prima dată, istoria a fost publicată pe data de 7 aprilie 1837.

Foto: tvl.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot