De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

22.04.2022
De ce Mica Sirenă este simbolul orașului Copenhaga?

Copenhaga este capitala Danemarcei și are o populație de peste 500.000 de locuitori. Ca fiecare metropolă care se respectă, aceasta are multe atracții turistice, dar și un simbol al orașului care să reflecte, mai mult sau mai puțin, istoria orașului.

Așa cum multă lume știe că simbolul orașului New York este Statuia Libertății, a Parisului Turnul Eiffel, iar a Romei faimosul Colosseum, simbolul capitalei Danemarcei este reprezentat de o Mică Sirenă.

De ce a fost aleasă Mica Sirenă ca simbol al orașului Copenhaga?

Mica Sirenă, simbolul capitalei Copenhaga, a fost creația sculptorului Edvard Eriksen. Aceasta a fost amplasată pe o stâncă, la malul mării, pe data de 23 august 1913 și a reprezentat de atunci un important punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Dacă cele mai multe simboluri din lume au fost create pentru a evidenția puterea economică sau militară a unui popor sau a unei regiuni anume, ori pentru a prezenta lumii întregi niște valori umane indubitabile, Mica Sirenă a fost creată pentru a elogia eroina unui basm local sau, mai degrabă, pentru a aduce un omagiu autorului creației literare, danezul Hans Christian Andersen.

Danezii îi spun „Den lille havfrue”, însă în lumea întreagă statuia este cunoscută ca „The Little Mermaid”. De-a lungul timpului, aceasta a fost vandalizată de mai multe ori, rămânând fără cap, însă autoritățile au avut grijă să o restaureze în cel mai mic amănunt.

Cum a fost realizată Mica Sirenă?

Inițial, sculptorul a apelat la o balerină celebră pentru a realiza statuia, însă aceasta nu a vrut să pozeze nud, astfel că s-a orientat către soția sa, Eline Eriksen care a acceptat rolul. Sculptura are o înălțime de 1,25 de metri și o greutate de 175 de kilograme.

Pentru a feri opera de alte vandalisme, autoritățile daneze au decis ca originalul să fie păstrat departe de ochii publicului, iar la malul mării să fie așezată o copie.

Povestea „Mica Sirenă” a lui Hans Christian Andersen spune istoria unei sirene care se jertfește pentru iubirea vieții sale. Prima dată, istoria a fost publicată pe data de 7 aprilie 1837.

Foto: tvl.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot