De ce femeile ies mai devreme la pensie?

11.04.2022
De ce femeile ies mai devreme la pensie?

Când este momentul potrivit să ieși la pensie? Este o întrebare care depinde de nevoile și circumstanțele fiecăruia dintre noi. Părăsirea timpurie a forței de muncă poate suna ca un paradis, însă poate fi o mare greșeală dacă nu ești pregătit din toate punctele de vedere.

Femeile trăiesc în medie cu șase până la opt ani mai mult decât bărbații. Cu toate acestea, femeile tind să iasă la pensie mai devreme decât bărbații, de obicei cu unul, doi ani mai devreme. Acest lucru este valabil în țările din întreaga lume, nu doar în România.

În anul 2022, vârsta standard de pensionare a femeilor este de 63 de ani și de 65 de ani pentru bărbați, scrie Casa Națională de pensii Publice.

De ce vârsta de pensionare a femeilor este mai mică decât a bărbaților?

Există câteva motive pentru care femeile se pensionează la o vârstă mai mică decât bărbații. Acestea sunt mai predispuse să fie concediate și apoi le este mult mai greu să găsească un nou loc de muncă.

Femeile lucrează adesea în resurse umane, relații publice sau marketing, care sunt valoroase, dar nu sunt considerate domenii esențiale. De asemenea, acestea sunt promovate în funcții de conducere mai greu, ceea ce înseamnă că, atunci când au loc disponibilizări, au mai puțină experiență decât bărbații în poziții similare.

De asemenea, femeile sunt mai susceptibile de a îngriji părinții în vârstă, nepoții sau copiii cu nevoi speciale. Acest lucru afectează sănătatea fizică și psihică a femeilor. Problemele de sănătate sunt un alt motiv pentru care femeile se pot pensiona mai devreme. Toate aceste servicii de îngrijire taxează sănătatea fizică și pot exacerba problemele cronice.

Un motiv pentru decalajul de gen poate fi faptul că cuplurile tind să se pensioneze aproximativ în același timp, iar femeile sunt, în medie, cu doi până la trei ani mai tinere decât soții lor, potrivit unui studiu din 2018.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot