De ce femeile ies mai devreme la pensie?

11.04.2022
De ce femeile ies mai devreme la pensie?

Când este momentul potrivit să ieși la pensie? Este o întrebare care depinde de nevoile și circumstanțele fiecăruia dintre noi. Părăsirea timpurie a forței de muncă poate suna ca un paradis, însă poate fi o mare greșeală dacă nu ești pregătit din toate punctele de vedere.

Femeile trăiesc în medie cu șase până la opt ani mai mult decât bărbații. Cu toate acestea, femeile tind să iasă la pensie mai devreme decât bărbații, de obicei cu unul, doi ani mai devreme. Acest lucru este valabil în țările din întreaga lume, nu doar în România.

În anul 2022, vârsta standard de pensionare a femeilor este de 63 de ani și de 65 de ani pentru bărbați, scrie Casa Națională de pensii Publice.

De ce vârsta de pensionare a femeilor este mai mică decât a bărbaților?

Există câteva motive pentru care femeile se pensionează la o vârstă mai mică decât bărbații. Acestea sunt mai predispuse să fie concediate și apoi le este mult mai greu să găsească un nou loc de muncă.

Femeile lucrează adesea în resurse umane, relații publice sau marketing, care sunt valoroase, dar nu sunt considerate domenii esențiale. De asemenea, acestea sunt promovate în funcții de conducere mai greu, ceea ce înseamnă că, atunci când au loc disponibilizări, au mai puțină experiență decât bărbații în poziții similare.

De asemenea, femeile sunt mai susceptibile de a îngriji părinții în vârstă, nepoții sau copiii cu nevoi speciale. Acest lucru afectează sănătatea fizică și psihică a femeilor. Problemele de sănătate sunt un alt motiv pentru care femeile se pot pensiona mai devreme. Toate aceste servicii de îngrijire taxează sănătatea fizică și pot exacerba problemele cronice.

Un motiv pentru decalajul de gen poate fi faptul că cuplurile tind să se pensioneze aproximativ în același timp, iar femeile sunt, în medie, cu doi până la trei ani mai tinere decât soții lor, potrivit unui studiu din 2018.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot