De ce femeile ies mai devreme la pensie?

11.04.2022
De ce femeile ies mai devreme la pensie?

Când este momentul potrivit să ieși la pensie? Este o întrebare care depinde de nevoile și circumstanțele fiecăruia dintre noi. Părăsirea timpurie a forței de muncă poate suna ca un paradis, însă poate fi o mare greșeală dacă nu ești pregătit din toate punctele de vedere.

Femeile trăiesc în medie cu șase până la opt ani mai mult decât bărbații. Cu toate acestea, femeile tind să iasă la pensie mai devreme decât bărbații, de obicei cu unul, doi ani mai devreme. Acest lucru este valabil în țările din întreaga lume, nu doar în România.

În anul 2022, vârsta standard de pensionare a femeilor este de 63 de ani și de 65 de ani pentru bărbați, scrie Casa Națională de pensii Publice.

De ce vârsta de pensionare a femeilor este mai mică decât a bărbaților?

Există câteva motive pentru care femeile se pensionează la o vârstă mai mică decât bărbații. Acestea sunt mai predispuse să fie concediate și apoi le este mult mai greu să găsească un nou loc de muncă.

Femeile lucrează adesea în resurse umane, relații publice sau marketing, care sunt valoroase, dar nu sunt considerate domenii esențiale. De asemenea, acestea sunt promovate în funcții de conducere mai greu, ceea ce înseamnă că, atunci când au loc disponibilizări, au mai puțină experiență decât bărbații în poziții similare.

De asemenea, femeile sunt mai susceptibile de a îngriji părinții în vârstă, nepoții sau copiii cu nevoi speciale. Acest lucru afectează sănătatea fizică și psihică a femeilor. Problemele de sănătate sunt un alt motiv pentru care femeile se pot pensiona mai devreme. Toate aceste servicii de îngrijire taxează sănătatea fizică și pot exacerba problemele cronice.

Un motiv pentru decalajul de gen poate fi faptul că cuplurile tind să se pensioneze aproximativ în același timp, iar femeile sunt, în medie, cu doi până la trei ani mai tinere decât soții lor, potrivit unui studiu din 2018.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot