Suntem la coada Europei. Care este vârsta de pensionare în celelalte țări europene?

28.03.2023
Suntem la coada Europei. Care este vârsta de pensionare în celelalte țări europene?

Fiecare țară din Europa are propria politică internă îndreptată, mai mult sau mai puțin, spre binele general al populației. Situația economică a statului este cea care decide multe din politicile publice, inclusiv cu vârsta la care pot ieși la pensie cetățenii.

Câți ani trebuie să ai ca să ieși la pensie în alte țări?

Pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina au influențat foarte mult viața europenilor. Cele două crize și-au pus amprenta puternic pe finanțele țărilor din Europa, care sunt nevoite să vină cu tot felul de legi pentru a corecta balanța economică. Printre acestea se numără, de exemplu, în Franța creșterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani.

Vârsta legală de pensionare variază de la o țară la alta, fiind mai multe tipuri de pensii. Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ne arată la ce vârstă se iese la pensie în celelalte țări europene. Trebuie precizat că în datele prezentate nu există o diferență între bărbați și femei, ceea ce se presupune că există o singură vârstă de pensionare pentru ambele sexe. Mai este bine de știut că raportul prezintă atât pensia anticipată, cât și pe cea standard, adică la limită de vârstă.

Așadar, una dintre țările europene unde se iese cel mai repede la pensie este Lituania. Aici, bărbații care îndeplinesc anumite condiții pot cere pensie anticipată la vârsta de 59 de ani. Femeile, în schimb, pot opta pentru această pensie mai devreme cu un an, la 58 de ani. La polul opus, în Germania, aceeași situație, atât pentru bărbați cât și pentru femei, prevede ieșirea din câmpul muncii la 63,7 ani.

Vârsta de pensionare este mai mare în țările nordice

În Franța, Guvernul tocmai a aprobat creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. În schimb, limita de vârstă pentru o pensie anticipată este de 62 de ani în Suedia, Portugalia, Norvegia, Italia, Grecia și Austria. În ceea ce privește vârsta de pensionare standard în Norvegia și Islanda este de 67 de ani. O situație incredibilă având în vedere situația economică foarte bună a acestor țări. În schimb, în Turcia, bărbații pot ieși la pensie anticipată la 52 de ani, iar femeile la 49 de ani.

În cadrul Uniunii Europene, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, cu 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În România, femeile pot ieși la pensie la limită de vârstă la 61,9 ani, în timp ce bărbații ies din câmpul muncii la 65 de ani. Pensia anticipată poate fi cerută de ambele sexe cu maxim cinci ani sub nivelul limitei de vârstă.

Foarte multe țări încearcă să ajusteze vârsta de pensionare în funcție de realitățile trăite. Speranța de viață a crescut considerabil în ultimii ani, iar statul trebuie să plătească mai mulți bani, lucru care afectează serios finanțele țării.

Foto: Facebook.com și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot