De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?

20.03.2023
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?

Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea și Regina Elena sau Mihai I și Ana.

Mănăstirea Curtea de Argeș are o istorie îndelungată și a fost construită de domnitorul Neagoe Basarab între 1515 și 1517. Carol I este proclamat Rege pe tronul României în anul 1866 și pe în același an ajunge la Curtea de Argeș, fostă capitală a Țării Românești. Aici constată că lăcașul de cult are nevoie de reparații capitale, dar proiectul începe abia în 1877 sub conducerea arhitectului francez Andre Lecomte du Nouy. Lucrările, inclusiv frescele şi decoraţiunile, au putut fi însă încheiate abia după Proclamarea Regatului în 1881.

Pe data de 2 octombrie 1886, regele Carol I, regina Elisabeta şi întregul Sinod Ortodox au celebrat resfinţirea Catedralei de la Curtea de Argeş. De altfel, Regina Elisabeta a dăruit Mănăstirii Curtea de Argeş o Evanghelie unică în lume scrisă cu litere de aur.

Catolic, înhumat în mănăstire ortodoxă

Atras de frumusețea locului, Regele Carol I ridică Palatul episcopal, care era folosit şi ca reşedinţă regală de vară. Deși nu era ortodox, Regele Carol I, omul cu cea mai lungă domnie din istoria românilor (48 de ani), este înhumat alături de Vodă Neagoe Basarab şi familia lui în mănăstirea Curtea de Argeș în anul 1914. Elitele politice şi bisericeşti au decis, la moartea sa, că Regele a făcut prea multe pentru România ca să nu fie înhumat la Curtea de Argeș.

După moartea regelui Carol I, regina Elisabeta s-a retras la mănăstirea de la Curtea de Argeş, unde a încetat din viaţă, la 18 februarie 1916, în plin război mondial, cu puțin timp înainte ca România să declare război Germaniei. Aici a şi fost înmormântată într-o zi geroasă de iarnă.

Tot aici sunt înhumați Ferdinand și Maria, Carol al II-lea și Regina Elena sau Mihai I și Ana. Necropola Regală de la Curtea de Argeș conține 16 locuri de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot