Cum a decurs prima întâlnire pasională dintre Elena Lupescu și Carol al II-lea? „Te aștept în apartamentul meu!”

27.08.2020
Cum a decurs prima întâlnire pasională dintre Elena Lupescu și Carol al II-lea? „Te aștept în apartamentul meu!”

Magda Lupescu, Elena, femeia cu părul roşu, Duduia sau „chipul păcatului încoronat în şuviţe roşii”… Aşa a numit-o Regina Maria pe Elena Lupescu, iubita lui Carol al II-lea, cea mai cunoscută amantă din istoria românilor.

Despre Elena Lupescu s-a spus că ar fi fost eminenţa cenuşie din spatele celor zece ani de domnie ai lui Carol al II-lea. În replică, ea s-a caracterizat după cum urmează: „Eu sunt femeia cu părul roşu care-l iubeşte cu patimă pe Carol”.

Cum a decurs prima întâlnire pasională dintre Elena Lupescu și Carol al II-lea?

Relația dintre Carol şi „Duduia” a schimbat definitiv istoria țării noastre. De altfel, scrierile vremii o amintesc pe Elena Lupescu ca fiind femeia pentru care Carol a renunţat la tron şi la titlu și a ales să trăiască în exil sub un alt nume, Carol Caraiman, scrie adevarul.ro.

Iubirea pătimaşă i-a legat pe cei doi mai bine de trei decenii, în ciuda tuturor împotrivirilor şi a problemelor cu care s-au confruntat. Despre începuturile relaţiei cu Carol, cea mai bârfită doamnă din societatea românească de la începutului secolului XX a povestit în memoriile scrise în timpul exilului de la Paris.

Cei doi amorezi s-au cunoscut în anul 1904, în timpul unei vizite făcute de Elena și tatăl ei la Regina Elisabeta. Ea avea pe atunci doar 9 ani, iar Carol 19. Elena a fost impresionată de un gest copilăresc al principelui care a servit-o cu o bomboană, în timp ce pe Carol l-a vrăjit părul roşu al Elenei.

După această întâlnire, el şi-a continuat viaţa amoroasă aventuroasă. După scandalul iscat pe seama căsătoriei cu Zizi Lambrino de la Odessa, Carol s-a căsătorit, într-un final, cu principesa Elena. De partea cealaltă, Elena Lupescu s-a măritat la vârsta de 16 ani cu un ofiţer, fără să bănuiască faptul că peste câțiva ani povestea ei cu Carol va continua.

După ce a trecut printr-o perioadă extrem de grea din cauza pierderii celor doi copii pe care i-a avut, primul la naştere, iar cel de-al doilea la vârsta de un an, Elena avea să-l reîntâlnească pe Carol în anul 1925, adică la mai bine de două decenii de la prima lor întâlnire.

Elena Lupescu: „Te aștept în apartamentul meu!”

Revederea cu marea ei iubire a povestit-o Duduia Elena tot în memoriile sale: „Poate că nici nu ne-am fi întâlnit, dacă nu s-ar fi întâmplat să luăm parte, atât eu, cât şi prinţul, la o recepţie în casa unui ataşat. Cum m-a văzut, prinţul s-a apropiat de mine spunându-mi: ‘Aş dori mult să reluăm vechea noastră prietenie’. L-am privit lung şi, văzându-l cât era de deprimat şi cât părea de obosit, m-am înduioşat şi nu i-am putut rezista. Şi fără nici un gând, fără să-mi treacă prin minte că mi-l voi face prieten, i-am răspuns din tot sufletul: ‘Te aştept mâine în apartamentul meu’. Şi aşa a început să de dezvolte în sufletul meu de femeie sentimente noi pentru băiatul sfios care la prima noastră întâlnire căuta să mă hrănească cu bomboane”.

După o noapte de amor nebun, cei doi îndrăgostiţi nu s-au mai despărţit. Ei au fugit la Veneţia şi într-o scrisoare trimisă mamei sale, Regina Maria, principele a cerut „să fie şters din registrul familiei regale şi să i se acorde dreptul de a trăi sub un alt nume”.

În februarie 1926, Carol al II-lea devine Carol Caraiman după ce tatăl lui Carol, Regele Ferdinand, hotărăște ca fiului său să i se elibereze un pașaport diplomatic cu acest nume. După ce s-au ascuns prin Milano, Nisa, Monte Carlo, Cannes și Biaritz, Carol şi Elena s-au stabilit la Paris.

În 1930, Carol s-a întors în România, și-a înlăturat fiul, pe Regele Mihai, şi s-a proclamat rege. Pe Elena Lupescu a lăsat-o la Paris, părăsirea ei fiind condiţia impusă lui Carol pentru revenirea pe tron.

Cu toate acestea, după ce s-a instalat ca rege, Carol a adus-o în țară pe Elena și i-a cumpărat o casă în cea mai selectă zonă a Capitalei. Când a pierdut tronul, Carol și Elena au părăsit ţara într-un tren cu 12 vagoane, pline cu tablouri şi bogăţii și s-au stabilit la Estoril, în Portugalia.

Elena şi-a văzut visul cu ochii și, la 24 de ani de la începutul furtunoasei povești de dragoste cu Carol, i-a devenit soție. Cei doi s-au căsătorit civil în Brazilia şi religios în Franţa pe când Elena avea 50 de ani, iar Carol 60 de ani.

Ea a primit titlul de Principesă de Hohenzollern şi a devenit moştenitoarea averii lui Carol al II-lea după moartea acestuia la data de 3 aprilie 1953.

„Adieu, amour de ma vie!”, a fost mesajul de adio al Elenei pentru Carol. Aceasta nu și-a mai refăcut viața, iar după două decenii s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Portugalia.

Ultima sa dorință a fost ca cenuşa să-i fie îngropată la picioarele soţului ei. Rămăsiţele pământeşti ale celor doi au fost aduse în ţară în 2003 și au fost înmormântaţi chiar în ziua de 14 februarie, amintită în memoriile lui Carol ca fiind ziua „împreunării”, ziua în care ei s-au cunoscut.

Au fost îngropaţi în morminte diferite, la 450 de metri distanță unul de celălalt, în curtea mănăstirii Curtea de Argeş.

Carol al II-lea si Elena Lupescu
Carol al II-lea si Elena Lupescu

Sursa: adevărul.ro

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot