De ce este Rusia atât de mare?

19.05.2022
De ce este Rusia atât de mare?

Cu o suprafață de 171 de milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. Este de 25 de ori mai mare decât Franța și de 47 de ori mai mare decât Germania. Totuși, de ce este Rusia atât de mare? Motivele din spatele dimensiunii enorme a Rusiei pot fi găsite în istoria sa.

În primul rând, Rusia, ca multe alte țări europene, a trecut printr-o perioadă de expansiune teritorială. Până în secolele al XV-lea și al XVI-lea, numeroase principate au fost continuu în război între ele până când Moscova a câștigat triumfat, suprimându-și toți rivalii și unind teritoriile populate de ruși.

Rusia, momentul expansiunii sale

Sub conducerea lui Ivan cel Groaznic (1533-1584), cazacii ruși s-au mutat pentru a cuceri ținuturile de cealaltă parte a Munților Urali din Siberia și Orientul Îndepărtat. Aceste regiuni reprezintă 77% din suprafața totală a Rusiei. Cu alte cuvinte, cucerirea Siberiei a transformat Rusia în cea mai mare țară din punct de vedere geografic.

Moscova nu a întâmpinat probleme majore în cucerirea și anexarea teritoriilor estice, iar în 1645 rușii au ajuns în Oceanul Pacific. Vladimir Kolosov, președintele Uniunii Geografice Internaționale, subliniază două motive principale pentru care extinderea în Siberia și Orientul Îndepărtat nu a întâmpinat nicio rezistență semnificativă.

În primul rând, aceste teritorii vaste și reci erau puțin populate. În al doilea rând, triburile care populează Siberia în cea mai mare parte nu au avut obiecții cu privire la alăturarea Rusiei. Potrivit RBTH, rușii nu au vrut să suprime triburile locale, însă au fost interesați de blană pentru a dezvolta comerțul lor cu restul Europei.

Triburile locale erau libere să-și continue modul de viață tradițional, în timp ce Rusia le garanta securitatea în schimbul unor tribute periodice plătite în blănuri numite yasak. Din acest motiv, cucerirea Siberiei a fost extrem de simplă și pașnică. Ambele părți aveau de câștigat.

Între timp, expansiunea Rusiei progresa într-un ritm mult mai lent în vest și sud, unde a trebuit să concureze cu Polonia, Turcia și alte puteri influente pentru noul teritoriu. Cu toate acestea, Imperiul Rus a continuat să se extindă, acoperind în cele din urmă o suprafață masivă de 21,8 milioane de kilometri pătrați, chiar mai mult decât Rusia modernă.

Teritoriu mare, populație mică

Uniunea Sovietică, care a înlocuit Imperiul Rus, era și mai mare, acoperind 22,4 milioane de kilometri pătrați. Actualele granițe ale Rusiei s-au format după prăbușirea Uniunii Sovietice, care a avut loc atunci când acea țară uriașă, nu a reușit să construiască un imperiu comunist suficient de unit și s-a dezintegrat în 15 state independente.

În teorie, Rusia ar putea deveni mult mai mică. Ar putea renunța la zonele care nu sunt din punct de vedere istoric rusești, așa cum Marea Britanie și Franța au renunțat la imperiile lor din Africa și Asia. Însă conducerea Rusiei nu va permite asta să se întâmple.

Dimensiunea mare a țării îi permite să atingă Europa, Orientul Mijlociu, China și Pacificul și a fost întotdeauna o parte centrală a pretenției sale de a fi o națiune de top. Siberia, cu rezervele sale masive de petrol și gaze, este sursa majorității bogăției țării. Asta face poporul rus mai bogat decât ar fi altfel.

Este puțin probabil ca Rusia să devină o democrație în adevăratul sens al cuvântului. Țara este încă un imperiu, ai cărui lideri sunt dispuși să limiteze libertatea pentru a putea exploata bogăția țării lor în beneficiul lor.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro