De ce este Cinque Terre o destinație atât de căutată?

14.10.2021
De ce este Cinque Terre o destinație atât de căutată?

Una dintre cele mai vizitate țări din lume este Italia, care oferă turiștilor săi o mulțime de destinații superbe. Regiunea Cinque Terre este una dintre ele și reprezintă un adevărat paradis turistic.

Cu siguranţă ai văzut măcar o fotografie, un filmuleț sau o carte poştală cu peisajul mirific de aici. Caracteristic acestei zone sunt sutele de căsuţe viu colorate, care stau cocoţate pe stâncile ce străjuiesc marea și care îți dau senzaţia că în orice moment se pot prăbuși în apă.

În Cinque Terre sunt cinci sate vechi de sute de ani

Parcul Național Cinque Terre (n.n. – Cinci Pământuri), parte din patrimoniul mondial al umanității, este o zonă de coastă situată în nord-vestul Italiei, în regiunea Liguria, pe așa-numita Rivieră italiană.

În această regiune se află cinci sate pescărești, vechi de sute de ani, care sunt și astăzi aproape rupte de civilizația modernă. Acestea sunt, în ordine, Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia şi Monterosso al Mare. Cu excepția Cornigliei, toate celelalte sate sunt scăldate de apele Mediteranei.

Vernazza și Monterosso au fost primele dintre cele cinci sate, prima atestare datând încă din anul 1080. Apoi, spre sfârșitul secolului XII și începutul secolului XIII, fortificația de aici a jucat un rol important în cucerirea Liguriei de către genovezi.

Corniglia apare în documentele istorice ca fiind o posesiune a conților de Lavagna, care în 1276 a intrat sub influența Genovei.

Satul Manarola s-a dezvoltat undeva în secolele XIII-XIV, punct de reper în istoria localității fiind Biserica San Lorenzo, care este atestată în 1338. În sfârșit, Riomaggiore datează din secolul al XIII-lea.

Deși la prima vedere sunt atât de asemănătoare, fiecare dintre aceste așezări are particularități care îi conferă un farmec aparte. În plus, viața pescarilor italieni din aceste locuri parcă uitate de lume, precum și peisajele mirifice te lasă efectiv fără cuvinte.

Cele cinci așezări sunt legate între ele de „Sentiero Azzuro”. Este un drum lung de vreo 12 km, care se întinde de-a lungul coastei și care poate fi parcurs la pas în aproximativ șase ore.

Milioane de turiști vizitează anual Cinque Terre

Din cauza faptului că au fost construite în stâncă, în cele cinci sate nu se poate ajunge decât cu trenul, cu feribotul ori pe drumul pietonal de pe coastă. Însă, cei mai mulți turiști vin cu trenul.

Cinque Terre o devenit în ultimii ani o destinație de vară preferată de turiștii din toată lumea, în special de cei care vor să stea departe de forfota urbană a marilor orașe.

Anual, în regiunea cu doar 4.000 de suflete ajung în jur de 3,5 milioane de turişti. De altfel, autoritățile locale spun că fac cu greu față fluxului uriaș de vizitatori și de aceea au impus în ultimul timp o serie de reguli.

Foto: Pexels.com și Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot