De ce este București capitala României?

14.05.2018
De ce este București capitala României?

De ce este București Capitala României, se întreabă, pe drept, unii dintre noi. Cum a fost ales și pe ce criterii orașul acesta să fie capitala unei țări atât de mari? 

Înainte de toate, trebuie spus că București a fost menţionat pentru prima dată ca oraş în anul 1459, fondator fiind Vlad al III-lea Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân.

Cea mai veche capitală a Ţării Româneşti a fost la Curtea de Argeş, dar, întrucât orașul nu se afla pe căile principale de comerț, capitala a fost mutată la Târgoviște („loc de târg”) în anul 1418 de către Mihai vodă, fiul şi urmaşul lui Mircea cel Bătrân. După ceva vreme, nu se cunoaște data, România a funcționat cu două capitale: Târgoviște și București. Se pare că responsabil este Vlad Țepeș. Alegerea Bucureștiului s-a făcut pe criterii economice.

De ce a fost ales orașul București capitala României?

În anul 1659, Bucureştiul devine în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Bucureștiul era, la acea vreme, cel mai mare târg din țară, iar acesta era locul unde își dau întâlnire negustorii greci cu cei români. Totodată, aici exista și un mare târg de vite, o atracție a vremii. Bucureştiul se afla chiar la marginea pădurii şi începutul câmpiei, astfel încât se făceau schimburi de produse specifice celor două zone.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

În plus, București avea și o poziție strategică, întrucât urbea era înconjurată de codrii, dar și de dealuri înalte. Totodată, mlaştinile Dâmboviţei făceau ca București să nu fie foarte expus dușmanilor cotropitori. Din păcate, astăzi atât, codrii cât și dealurile mai înalte sunt istorie. În orașul întemeiat de ciobanul Bucur s-a construit excesiv, pădurile au fost tăiate și dealurile excavate.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

Cu timpul, oraşul s-a mărit și dezvoltat extrem de mult. Aici au fost ridicate case boierești, hanuri și nenumărate biserici și mănăstiri, așa cum este Mănăstirea Snagov. Astfel, încet și sigur București a devenit cel mai populat oraș al României. În anul 1930, la primul recensământ, Capitala Româinei avea 570.881 locuitori sau 639.040 dacă luăm în calcul și comunele din jurul orașului. Primul milion de locuitori a fost atins în anul 1948. Astăzi, populația sa ajunge la aproape 2 milioane de locuitori.

Bucuresti

Foto: fotoshooting.ro

allbrands.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot