De ce era Ion Creangă poreclit Burduhănosul sau Popa Smântână?

21.04.2020
De ce era Ion Creangă poreclit Burduhănosul sau Popa Smântână?

Ion Creangă este unul dintre cei mai mari scriitori români din istorie. Acesta s-a născut pe 1 martie sau 10 iunie 1837 la Humulești și a murit pe 31 decembrie 1889, la Iași, la vârsta de 52 de ani. Creangă a rămas un clasic al literaturii românești în special datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie„.

Ion Creangă a devenit cunoscut datorită basmelor și poveștilor sale scrise cu mult umor. Creațiile sale sunt analizate și învățate și acum în școlile din România. Modul său unic de a povesti i-a pecetluit locul în istorie.

Poreclele lui Ion Creangă

Povestitorul a avut de-a lungul vieții fel de fel de porecle, printre care Burduhănos, din pricina burții sale proeminente. Așa cum se vede și din poze, Creangă a avut un metabolism mai greoi, însă i-a și plăcut mâncarea de mic copil. Conform scrierilor rămase despre viața humuleșteanului, se pare că scriitorul era un gurmand. Îi plăcea să mănânce în pat cu măsuța pe brațe și să se joace cu mâțele sale.

Într-o revistă de folclor, primul biograf a lui Ion Creangă povestește cum acesta era poreclit în copilărie.

„Oamenii îi puneau mai multe porecle. Junimiştii îi ziceau Popa Smântână şi la moartea lui am găsit într-o ladă o păpuşă în formă cu potcap în cap, pe care era scris Popa Smântână. La mahala îi ziceau răspopitul Creangă, bătăuşii la alegeri îi ziceau Popa Dracu, şi toată lumea făcea haz de dânsu, dar când cineva avea vreo nevoe, mai cu seamă din sărăcie, tot la dânsul alerga”, remarca poetul Grig. I. Alexandrescu.

Mâncarea în exces l-a omorât

Despre Ion Creangă s-a spus că ar fi murit după ce a înfulecat 20 de gogoși. Profesorul universitar Ştefan Drăghici, amic de-al scriitorului, nota: „Creangă care, se ştie, era mâncăcios de felul său şi-a putut permite luxul şi a început să mănânce cu poftă, înghiţind una după alta. Ceruse domnişoarei Ludmila să-i împacheteze 20 de crafle (gogoși) de Anul Nou, plătind doi franci, în monede de argint, pe care le scoase din chimir, trântindu-le pe tejghea. (…) Creangă a cerut un coniac, apoi un altul şi încă unul, căci se pare că se simţea cam umflat şi greoi după craflele consumate”.

Și Paul Cernat, profesor și critic literar, scria despre decesul faimosului scriitor. „Pe 31 decembrie 1889, în jurul orei 13.00, după 20 de gogoși uriașe cu dulceață consumate într-o patiserie și trei pahare de coniac într-o băcănie, murea la Iași de epilepsie și apoplexie (…)”, nota Paul Cernat.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot