De ce crește suprafața României? Care este țara cu aceeași suprafață ca noi? Ne despart doar 136 de kilometri pătrați

08.04.2019
De ce crește suprafața României? Care este țara cu aceeași suprafață ca noi? Ne despart doar 136 de kilometri pătrați

Într-un top condus detașat de Rusia, România este pe locul 81 în lume în topul țărilor dacă se ia în calcul suprafața. Cu o suprafață de 238.397 kilometri pătrați, România are mari șanse ca în câteva sute de ani să depășească Ghana, de pe poziția 80. De ce crește suprafața țării noastre?

Ce suprafață are România?

Cu o suprafață de 238.397 de km², România se află pe poziția a 13-a în Europa și pe locul 81 în lume în ceea ce privește mărimea sa. Pe locul 80 se situează Ghana, cu o suprafață de 238,533 kilometri pătrați, cu doar 136 de kilometri pătrați mai mult decât țara noastră. Ghana este situată în Africa și are capitala la Accra.

Totuși, suprafața României este în creștere. Aceasta a crescut din anul 1970 și până astăzi cu 6 kilometri pătraţi (kmp), până la 238.397 kmp, în urma unei actualizări realizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

De ce crește suprafața României?

Suprafaţa României se modifică în timp, sub efectul schimbării cursului Dunării sau cursurilor râurilor care reprezintă frontiere cu statele vecine (Prut, Tisa, Mureş) şi mai ales pe ţărmul Mării Negre – unde suprafaţa creşte ca efect al depunerilor aluviunilor Dunării şi scade ca urmare a eroziunii, mai ales în sudul Litoralului.

De ce a fost aleasă București drept capitala României?

Conform geografilor, suprafaţa României creşte constant în zona insulelor Sacalin ca urmare a aluviunilor Dunării depuse de curenţii marini.

Care este centrul României?

Care este centrul țării noastre? În ultima perioadă, manualele de Geografie susțineau că centrul ţării României se găseşte în satul Dealu Frumos, care aparține de judeţul Sibiu. Totodată, la fața locului există și o pancartă pe care scrie cu litere de-o șchioapă: „Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării”.

Totuși, specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca au folosit recent tehnologii ultra-moderne de cartografiere şi au descoperit că centrul țării nu se află în satul Dealul Frumos.

Conform acestora, centrul ţării s-ar afla, de fapt, la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică. Locul cu pricina nu este marcat, fiind doar un câmp neingrijit.

Din ce zonă a României provine numele tău de familie?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
De săptămâni bune se vorbește despre pace în Ucraina. Statele Unite ale Americii și Rusia poartă negocieri, însă un acord de pace este departe de a fi pus în practică. Publicația Kyiv... citește tot