De ce călcâiul lui Ahile este considerat slăbiciune? Cine a fost Ahile?

28.03.2022
De ce călcâiul lui Ahile este considerat slăbiciune? Cine a fost Ahile?

Mulți dintre noi am folosit o expresie foarte cunoscută atunci când vrem să descriem o slăbiciune sau un punct vulnerabil al unei persoane. Este vorba despre „călcâiul lui Ahile” care scoate în evidență o slăbiciune. Tendonul care conectează mușchii gambei cu osul călcâiului poartă numele unui erou al mitologiei grecești, Ahile.

În mod curios, această parte a anatomiei foarte puternică de altfel este comparată cu un eșec uman. Durerea la tendonul lui Ahile poate fi chinuitoare și de-a dreptul deprimantă. Acesta poate aduce o persoană în imposibilitatea de a mai merge. Dacă simte cineva această durere înseamnă că a fost atins în punctul slab.

Este ironic că tendonul lui Ahile, fiind cel mai gros și mai puternic tendon din corp, este cel mai frecvent rupt. Tendinita lui Ahile apare la aproximativ 10% din alergători și, în plus, gimnastele, dansatorii și jucătorii de tenis sunt, de asemenea, frecvent afectați.

Ahile, rezistent la răni, cu excepția călcâiului

Conform legendei antice grecești, Ahile era fiul nimfei marine Thetis și al lui Peleus, regele renumiților războinici, cunoscuți sub numele de Mirmidon. Crescut de centaurul Chiron, Ahile a crescut pentru a deveni cel mai mare războinic din lume, faimos pentru isprăvile sale din timpul războiului troian, descris parțial de Homer în poemul său epic Iliada, scrie History Extra.

Cu toate acestea, cel mai faimos atribut al lui Ahile a fost menționat pentru prima dată într-un text din secolul I d.Hr.: invulnerabilitatea lui la răni, cu excepția călcâiului său. Potrivit acestei povești, mama lui, Thetis, a încercat să-și asigure nemurirea scufundând pruncul Ahile în râul Styx, dar călcâiul său, unde l-a ținut, a fost lăsat neatins de apa magică.

Așa s-a întâmplat că, în timpul războiului troian, a fost ucis de o săgeată trasă în călcâi de prințul troian Paris, a cărui fugă cu frumoasa (și căsătorita) Elena a declanșat războiul cu grecii.

Obișnuită astăzi, metafora a fost folosită pentru prima dată în 1840, deși Samuel Taylor Coleridge a inventat o expresie similară în 1810 când descria „Irlanda, acel călcâi vulnerabil al lui Ahile britanic!”

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot