De ce autobuzele au scaunele atât de colorate? Cum este ales designul?

19.10.2023
De ce autobuzele au scaunele atât de colorate? Cum este ales designul?

Cei care au mers măcar o dată în viață cu autobuzul au putut observa că scaunele sunt fabricate dintr-un material aparte și au întotdeauna o culoare ”țipătoare”, precum roșu sau albastru. Modelul strident nu poate trece neobservat și de multe ori oamenii se întreabă de ce au fost alese astfel de culori. Ba mai mult, uneori acestea au și variante asimetrice și haotice.

Trebuie precizat că modelele de țesătură utilizate pe scaunele mijloacelor de transport în comun se asemănă în toată lumea. Acest lucru se întâmplă din motive obiective, fiindcă descriu destinația scaunului, cum ar fi în cazul locurilor destinate persoanelor în vârstă sau cu dizabilități, femeilor însărcinate etc. Există însă situații în care scaunul le reamintește oamenilor de locația în care se află precum metroul din Moscova.

Cu toate acestea, este bine de specificat că mai există și un alt motiv pentru care se apelează la acest tip de material și de culoare pentru fabricarea scaunelor din autobuze. Se pare că aceste modele sunt eficiente în ascunderea petelor. Prin urmare, mocheta de pe scaunele de transport în comun a fost preferată deoarece are două caracteristici importante: rezistența la uzură și durabilitate, iar culorile și modelele au fost alese astfel încât să mascheze semnele de murdărie și de uzură. Mai mult decât atât, mocheta are avantajul de a fi ușoară și ieftină de produs în masă, ceea ce o face o opțiune practică pentru scaunele folosite intens în transportul public.

Aceste scaune trebuie să facă față traficului intens, indiferent de condițiile meteo și de igiena fiecărui pasager în parte. Designerii au ajuns la concluzia că un model simplist ar scoate în evidență petele și semnele de uzură, așa că au ales ca scaunele să aibă imprimate pe ele diferite forme geometrice pe un fundal albastru, care au scopul de a camufla imperfecțiunile.

Cum au fost create aceste modele?

Se pare că există un design intenționat în spatele acestor tapițerii. Proiectul „Celebrating Britain’s Transport Textile” a investigat lumea tapițeriilor folosite în transportul public și a dezvăluit istoria lor. Deși modelele pot varia în funcție de țară sau regiune, există o tendință de uniformitate și funcționalitate care transcende granițele naționale.

Mocheta, provenind din cuvântul francez pentru covor, a fost alegerea principală pentru scaunele din autobuze, trenuri, tramvaie și troleibuze timp de peste 100 de ani. Aceasta este fabricată pe războaie folosind tehnica de țesut Jacquard, fiind compusă în mod obișnuit din 85% lână amestecată cu 15% nailon, potrivit unui text publicat de Muzeul Transporturilor din Londra, conform iflscience.com.

În concluzie, aspectul familiar al tapițeriei din transportul public are motive bine întemeiate din punct de vedere practic. Rezistența, durabilitatea, ușurința de întreținere și costurile reduse au contribuit la alegerea acestor modele, care se regăsesc pe scaunele mijloacelor de transport în comun din întreaga lume. Chiar dacă pot părea banale la prima vedere, aceste tapițerii au fost proiectate pentru a face călătoria pasagerilor mai plăcută și pentru a menține vehiculele în stare bună de funcționare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
De mai bine de trei ani, din clipa în care a început războiul din Ucraina se tot vorbește despre un posibil conflict nuclear la scară mondială. Puțini sunt cei care știu că Vladimir Putin a... citește tot