De ce apare depresia, în special, de sărbători?

06.12.2023
De ce apare depresia, în special, de sărbători?

Sărbătorile de iarnă reprezintă motive de bucurie, însă sunt persoane care în această perioadă trec prin depresie. Starea de tristețe poate veni din multiple cauze, iar experiențele pot varia de la o persoană la alta. Potrivit healthpartners.com, iată câteva posibile motive pentru care unii oameni pot deveni depresivi în timpul sărbătorilor.

Depresia de sărbători

Presiunea socială: Sărbătorile aduc deseori cu ele așteptări sociale, inclusiv în ceea ce privește bucuria și fericirea. Dacă simțiți că trebuie să vă încadrați în anumite standarde sau să vă conformați unor așteptări sociale, presiunea poate deveni copleșitoare și duce la sentimente de stres și anxietate.

Singurătatea: Persoanele care sunt singure de sărbători se pot simți izolate social. Diferențele dintre propriile lor experiențe și imaginea „ideală” a sărbătorilor pot accentua aceste sentimente negative.

Amintiri dureroase: Sărbătorile pot aduce amintiri dureroase, mai ales dacă a-i pierdut pe cineva drag sau a trecut printr-o perioadă dificilă în această perioadă a anului.

Stresul financiar: Cheltuielile suplimentare asociate cu sărbătorile pot provoca stres financiar, ceea ce poate duce la anxietate și îngrijorare. Este normal ca în această perioadă a anului să se cheltuie mai mulți bani, mai ales pe cadouri și mâncare.

Compararea cu alții: Compararea propriei vieți cu cea a altora, în special în contextul sărbătorilor, poate contribui la sentimente de inadecvare sau insatisfacție. Trebuie precizat că realitatea este cu totul altfel decât este prezentată pe rețelele sociale. Așadar, niciodată să nu fii invidios pe altcineva.

Schimbări de rutină: Modificările în rutina zilnică pot afecta starea de bine a unei persoane. Organismul uman este obișnuit să funcționeze după un anumit program, iar de sărbători sunt foarte multe lucruri de făcut, astfel că se poate ajunge la o anumită epuizare fizică și psihică.

Presiunea familiei: Interacțiunile cu familia pot fi tensionate sau stresante, iar presiunea de a avea relații pozitive poate duce la stări de anxietate sau depresie.

Specialiștii în comportamentul uman subliniază că aceste motive nu se aplică tuturor și că fiecare persoană are propriile sale experiențe și sensibilități. Dacă simțiți că aveți dificultăți în timpul sărbătorilor sau în orice alt moment, este recomandat să căutați ajutor profesional de la un psiholog sau terapeut pentru a explora și aborda aceste sentimente într-un mod sănătos.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot