De ce apare depresia, în special, de sărbători?

06.12.2023
De ce apare depresia, în special, de sărbători?

Sărbătorile de iarnă reprezintă motive de bucurie, însă sunt persoane care în această perioadă trec prin depresie. Starea de tristețe poate veni din multiple cauze, iar experiențele pot varia de la o persoană la alta. Potrivit healthpartners.com, iată câteva posibile motive pentru care unii oameni pot deveni depresivi în timpul sărbătorilor.

Depresia de sărbători

Presiunea socială: Sărbătorile aduc deseori cu ele așteptări sociale, inclusiv în ceea ce privește bucuria și fericirea. Dacă simțiți că trebuie să vă încadrați în anumite standarde sau să vă conformați unor așteptări sociale, presiunea poate deveni copleșitoare și duce la sentimente de stres și anxietate.

Singurătatea: Persoanele care sunt singure de sărbători se pot simți izolate social. Diferențele dintre propriile lor experiențe și imaginea „ideală” a sărbătorilor pot accentua aceste sentimente negative.

Amintiri dureroase: Sărbătorile pot aduce amintiri dureroase, mai ales dacă a-i pierdut pe cineva drag sau a trecut printr-o perioadă dificilă în această perioadă a anului.

Stresul financiar: Cheltuielile suplimentare asociate cu sărbătorile pot provoca stres financiar, ceea ce poate duce la anxietate și îngrijorare. Este normal ca în această perioadă a anului să se cheltuie mai mulți bani, mai ales pe cadouri și mâncare.

Compararea cu alții: Compararea propriei vieți cu cea a altora, în special în contextul sărbătorilor, poate contribui la sentimente de inadecvare sau insatisfacție. Trebuie precizat că realitatea este cu totul altfel decât este prezentată pe rețelele sociale. Așadar, niciodată să nu fii invidios pe altcineva.

Schimbări de rutină: Modificările în rutina zilnică pot afecta starea de bine a unei persoane. Organismul uman este obișnuit să funcționeze după un anumit program, iar de sărbători sunt foarte multe lucruri de făcut, astfel că se poate ajunge la o anumită epuizare fizică și psihică.

Presiunea familiei: Interacțiunile cu familia pot fi tensionate sau stresante, iar presiunea de a avea relații pozitive poate duce la stări de anxietate sau depresie.

Specialiștii în comportamentul uman subliniază că aceste motive nu se aplică tuturor și că fiecare persoană are propriile sale experiențe și sensibilități. Dacă simțiți că aveți dificultăți în timpul sărbătorilor sau în orice alt moment, este recomandat să căutați ajutor profesional de la un psiholog sau terapeut pentru a explora și aborda aceste sentimente într-un mod sănătos.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot