Sănătatea mintală este influențată de orele la care mănânci

22.08.2022
Sănătatea mintală este influențată de orele la care mănânci

În gândirea populară circulă o vorbă care spune că „suntem ceea ce mâncăm”, însă acest lucru se pare că este valabil atât fizic cât și psihic. Ba mai mult, ultimele cercetări din domeniul medical arată că ora la care mănânci influențează sănătatea mintală.

Specialiștii în sănătate au atras atenția că mâncatul haotic și la ore nepotrivite poate duce la creșterea în greutate a corpului, dar și la probleme psihice. Alimentația și ritmul circadian al organismului (ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii, potrivit Wikipedia.org) au o legătură directă, iar mâncatul la ore nepotrivite poate duce la schimbări de dispoziție.

Mâncatul haotic ajută depresia

Potrivit ultimelor cercetări, se pare că mâncatul la ore diferite în fiecare zi ajută la acutizarea stării depresive a unei persoane. Totodată, alimentația pe timp de noapte nu este indicată, fiindcă întrerupe starea de odihnă a organismului și poate duce inclusiv la schimbări bruște de comportament.

Corpurile noastre au un ritm circadian pentru a se asigura că toate funcţiile şi procesele corporale se întâmplă la momentul optim. Totodată, acest ritm circadian ne atenţionează atunci când procese contradictorii, cum ar fi dormitul şi mâncatul, se desfăşoară simultan. El este influenţat de factori externi, cum ar fi lumina soarelui, dar şi de obiceiurile noastre alimentare. Mâncatul noaptea, atunci când «ceasul» nostru corporal ne spune să dormim, duce la desincronizare circadiană şi la o dereglare a nivelului de energie necesară creierului, ceea ce influenţează starea de spirit, a declarat Elena Koning, doctorand la Queen’s University Center for Neuroscience Studies, potrivit adevarul.ro.

Specialiștii în medicină au observat că mesele luate la ore diferite în fiecare zi influențează starea de spirit. Sănătatea mintală are de suferit atunci când se mănâncă în timpul nopții, deoarece alimentația este precum un ceas deșteptător pentru corpul uman.

Potrivit doctorilor, ultimele date arată că organismul uman are nevoie de 12 ore în care să nu consume niciun fel de aliment pentru a avea un ciclu de viață sănătos. Din păcate, cei mai mulți oameni au o pauză alimentară maximă de 8-9 ore.

Studiile au arătat că nu există un program alimentar care să funcționeze perfect pentru toată lumea și, de aceea, trebuie găsită varianta personală pentru fiecare. De asemenea, este indicat să fie respectat și un program de somn, să te culci și să te trezești la aceleași ore, inclusiv în weekend.

Așadar, mâncatul reprezintă un factor important în sănătatea fizică și psihică a unei persoane. De aceea, este important să respecți orele la care iei masa, fiindcă îți influențează starea psihică.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Moartea Neagră. Cum arăta corpul pacienților?
Curiozități despre Moartea Neagră. Cum arăta corpul pacienților?
Moartea Neagră sau Ciuma Neagră a fost o pandemie de ciumă bubonică care a apărut în Afro-Eurasia în perioada 1346 – 1353. Boala a fost responsabilă de uciderea a 75 până la 200 de... citește tot
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Roma Antică a fost un oraş-stat care a dominat o bună parte a lumii secole la rând. Istoria acestei citadele se întinde între 753 î. de Hr. și 476 d. Hr., fiind una dintre cele mai frumoase... citește tot
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit... citește tot
adplus-dvertising