Sănătatea mintală este influențată de orele la care mănânci

22.08.2022
Sănătatea mintală este influențată de orele la care mănânci

În gândirea populară circulă o vorbă care spune că „suntem ceea ce mâncăm”, însă acest lucru se pare că este valabil atât fizic cât și psihic. Ba mai mult, ultimele cercetări din domeniul medical arată că ora la care mănânci influențează sănătatea mintală.

Specialiștii în sănătate au atras atenția că mâncatul haotic și la ore nepotrivite poate duce la creșterea în greutate a corpului, dar și la probleme psihice. Alimentația și ritmul circadian al organismului (ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii, potrivit Wikipedia.org) au o legătură directă, iar mâncatul la ore nepotrivite poate duce la schimbări de dispoziție.

Mâncatul haotic ajută depresia

Potrivit ultimelor cercetări, se pare că mâncatul la ore diferite în fiecare zi ajută la acutizarea stării depresive a unei persoane. Totodată, alimentația pe timp de noapte nu este indicată, fiindcă întrerupe starea de odihnă a organismului și poate duce inclusiv la schimbări bruște de comportament.

Corpurile noastre au un ritm circadian pentru a se asigura că toate funcţiile şi procesele corporale se întâmplă la momentul optim. Totodată, acest ritm circadian ne atenţionează atunci când procese contradictorii, cum ar fi dormitul şi mâncatul, se desfăşoară simultan. El este influenţat de factori externi, cum ar fi lumina soarelui, dar şi de obiceiurile noastre alimentare. Mâncatul noaptea, atunci când «ceasul» nostru corporal ne spune să dormim, duce la desincronizare circadiană şi la o dereglare a nivelului de energie necesară creierului, ceea ce influenţează starea de spirit, a declarat Elena Koning, doctorand la Queen’s University Center for Neuroscience Studies, potrivit adevarul.ro.

Specialiștii în medicină au observat că mesele luate la ore diferite în fiecare zi influențează starea de spirit. Sănătatea mintală are de suferit atunci când se mănâncă în timpul nopții, deoarece alimentația este precum un ceas deșteptător pentru corpul uman.

Potrivit doctorilor, ultimele date arată că organismul uman are nevoie de 12 ore în care să nu consume niciun fel de aliment pentru a avea un ciclu de viață sănătos. Din păcate, cei mai mulți oameni au o pauză alimentară maximă de 8-9 ore.

Studiile au arătat că nu există un program alimentar care să funcționeze perfect pentru toată lumea și, de aceea, trebuie găsită varianta personală pentru fiecare. De asemenea, este indicat să fie respectat și un program de somn, să te culci și să te trezești la aceleași ore, inclusiv în weekend.

Așadar, mâncatul reprezintă un factor important în sănătatea fizică și psihică a unei persoane. De aceea, este important să respecți orele la care iei masa, fiindcă îți influențează starea psihică.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot