Curiozități despre gravitație. De ce gravitația și greutatea nu sunt aceleași lucru?

03.04.2022
Curiozități despre gravitație. De ce gravitația și greutatea nu sunt aceleași lucru?

Gravitația este forța care trage obiectele spre centrul planetei. Aceasta menține planetele pe orbită în jurul Soarelui. Pământul orbitează în jurul Soarelui, iar acest lucru este menținut de gravitație, astfel încât să ne putem bucura de lumina și căldura Soarelui de la o distanță sigură.

Isaac Newton, un om de știință renumit, a publicat legea universală a gravitației în anul 1687. Legea descrie mișcarea obiectelor și explică de ce lucrurile cad pe pământ. Legenda spune că omul de știință stătea sub un pom când a văzut un măr căzând la pământ. Și-a dat seama că există o forță care mișcă fructul spre pământ pe care a numit-o forța gravitațională.

Lucruri interesante despre gravitație

Gravitația și greutatea nu sunt aceeași. Unul dintre faptele gravitaționale trecute cu vederea: deși forța gravitației în spațiu este de 90% din forța pe care o experimentează un astronaut pe Pământ, astronauții nu au greutate în spațiu. Greutatea este forța pe care o simțim pe o suprafață (cum ar fi pe un scaun sau un pat). Prin urmare, astronauții sunt lipsiți de greutate în spațiu.

În gravitație, termenul „proporțional cu masa sa” înseamnă că cu cât masa este mai mare, cu atât gravitația este mai mare. Masa Pământului este mai mare decât gravitația Lunii și, prin urmare, gravitația Pământului este mai mare decât cea a Lunii.

Gravitația este diferită, în funcție de locul în care ne aflăm pe planetă. Un obiect care se află la ecuator cântărește mai puțin decât același obiect care a fost plasat la Polul Nord. Masa obiectului rămâne aceeași, dar gravitația ar fi diferită. Gravitația este, de asemenea, diferită pe fiecare dintre planete. Pe unele planete, noi am avea o greutate considerabilă, iar pe alte planete, am cântări mai puțin, scrie Live Science.

Gravitația provine din latinescul gravis (grea).

Gravitația este mult mai slabă decât celelalte trei forțe fundamentale (forța electromagnetică, forța puternică și forța slabă).

Arhimede a descoperit pentru prima dată centrul de greutate al unui triunghi.

Peștii au depozite de calciu sau pietre în cap care le spun ce direcție este sus prin simțirea atracției gravitației.

Gravitația lunii produce umflarea mareică a oceanelor.

Cele trei legi ale gravitației potrivit Sir Isaac Newton

  1. Un obiect va rămâne într-o stare constantă de mișcare sau repaus dacă nu este acționat de o forță externă. Această lege înseamnă că obiectele nu pornesc, nu se opresc sau nu se schimbă direct. Este necesară o forță externă pentru a efectua o astfel de schimbare.
  2. Forța care acționează asupra unui obiect este egală cu masa lui înmulțită cu accelerația. Momentul corpului este egal cu masa și viteza unui produs. În momentul schimbării, impulsul unui obiect este egal cu viteza și masa acestuia.
  3. A treia lege a mișcării spune că pentru fiecare acțiune, există o reacție egală și opusă. De exemplu, atunci când o carte se sprijină pe un corp, masa aplică cărții o forță egală și opusă.

 

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot