Curiozități despre gravitație. De ce gravitația și greutatea nu sunt aceleași lucru?

03.04.2022
Curiozități despre gravitație. De ce gravitația și greutatea nu sunt aceleași lucru?

Gravitația este forța care trage obiectele spre centrul planetei. Aceasta menține planetele pe orbită în jurul Soarelui. Pământul orbitează în jurul Soarelui, iar acest lucru este menținut de gravitație, astfel încât să ne putem bucura de lumina și căldura Soarelui de la o distanță sigură.

Isaac Newton, un om de știință renumit, a publicat legea universală a gravitației în anul 1687. Legea descrie mișcarea obiectelor și explică de ce lucrurile cad pe pământ. Legenda spune că omul de știință stătea sub un pom când a văzut un măr căzând la pământ. Și-a dat seama că există o forță care mișcă fructul spre pământ pe care a numit-o forța gravitațională.

Lucruri interesante despre gravitație

Gravitația și greutatea nu sunt aceeași. Unul dintre faptele gravitaționale trecute cu vederea: deși forța gravitației în spațiu este de 90% din forța pe care o experimentează un astronaut pe Pământ, astronauții nu au greutate în spațiu. Greutatea este forța pe care o simțim pe o suprafață (cum ar fi pe un scaun sau un pat). Prin urmare, astronauții sunt lipsiți de greutate în spațiu.

În gravitație, termenul „proporțional cu masa sa” înseamnă că cu cât masa este mai mare, cu atât gravitația este mai mare. Masa Pământului este mai mare decât gravitația Lunii și, prin urmare, gravitația Pământului este mai mare decât cea a Lunii.

Gravitația este diferită, în funcție de locul în care ne aflăm pe planetă. Un obiect care se află la ecuator cântărește mai puțin decât același obiect care a fost plasat la Polul Nord. Masa obiectului rămâne aceeași, dar gravitația ar fi diferită. Gravitația este, de asemenea, diferită pe fiecare dintre planete. Pe unele planete, noi am avea o greutate considerabilă, iar pe alte planete, am cântări mai puțin, scrie Live Science.

Gravitația provine din latinescul gravis (grea).

Gravitația este mult mai slabă decât celelalte trei forțe fundamentale (forța electromagnetică, forța puternică și forța slabă).

Arhimede a descoperit pentru prima dată centrul de greutate al unui triunghi.

Peștii au depozite de calciu sau pietre în cap care le spun ce direcție este sus prin simțirea atracției gravitației.

Gravitația lunii produce umflarea mareică a oceanelor.

Cele trei legi ale gravitației potrivit Sir Isaac Newton

  1. Un obiect va rămâne într-o stare constantă de mișcare sau repaus dacă nu este acționat de o forță externă. Această lege înseamnă că obiectele nu pornesc, nu se opresc sau nu se schimbă direct. Este necesară o forță externă pentru a efectua o astfel de schimbare.
  2. Forța care acționează asupra unui obiect este egală cu masa lui înmulțită cu accelerația. Momentul corpului este egal cu masa și viteza unui produs. În momentul schimbării, impulsul unui obiect este egal cu viteza și masa acestuia.
  3. A treia lege a mișcării spune că pentru fiecare acțiune, există o reacție egală și opusă. De exemplu, atunci când o carte se sprijină pe un corp, masa aplică cărții o forță egală și opusă.

 

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot