Unde este centrul de greutate al corpului uman? Care este rolul lui?

09.02.2021
Unde este centrul de greutate al corpului uman? Care este rolul lui?

Centrul de greutate al corpului uman este un punct ipotetic în jurul căruia forța gravitațională pare să acționeze. Este punctul în care masa corpului pare să fie concentrată. Deoarece este un punct ipotetic, acesta nu trebuie să se afle în limitele fizice ale unui obiect sau persoană.

Un mod subiectiv (există măsuri obiective) de a aproxima centrul de greutate al unui obiect este de a-l vedea echilibrându-se pe un singur deget.

În poziția anatomică, centrul de greutate se află aproximativ anterior față de a doua vertebră sacrală. Cu toate acestea, din moment ce ființele umane nu rămân fixe în poziția anatomică, localizarea precisă a acestuia se schimbă constant cu fiecare nouă poziție a corpului și a membrelor. Proporțiile corporale ale individului vor afecta, de asemenea, localizarea lui.

Stabilitatea și centrul de greutate

Direcția forței gravitaționale prin corp este în jos, spre centrul pământului și prin centrul de greutate. Această linie este importantă pentru a înțelege și a vedea capacitatea unei persoane de a menține cu succes echilibrul. Când linia de greutate cade în afara bazei de sprijin, atunci este necesară o reacție pentru a rămâne echilibrat.

Când linia de greutate se află în interiorul bazei de sprijin, se spune că un obiect sau o persoană este stabilă. Când linia de greutate cade în afara acestei baze, se spune că obiectul sau persoana este instabil.

Atunci când transportă o sarcină inegală, corpul tinde să compenseze îndoind și extinzând membrele, astfel încât să deplaseze centrul de greutate înapoi peste picioare. De exemplu, atunci când o persoană poartă o greutate într-un braț, celălalt braț se leagănă de corp și trunchiul se îndoaie de sarcină.

Această tendință a corpului de a compensa distribuția inegală a greutății cauzează adesea probleme persoanelor care au pierdut un braț, deoarece îndoirea continuă compensatorie a trunchiului poate duce la o distorsiune permanentă a coloanei vertebrale. De multe ori se recomandă amputatilor să poarte un braț artificial, chiar dacă nu îl pot folosi, pentru a restabili distribuția echilibrată a greutății.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot